Cel mai bun glucometru 2022

In momentul in care mi-am propus sa realizez un top 5 “cel mai bun glucometru” ma aflam in situatia in care aveam mare nevoie de un astfel de gadget performant, de rezultatele caruia sa fiu sigura. Din nefericire, diabetul, o boala la fel de grava ca si infarctul, nu tine cont de varsta si, in plus, poate afecta mai toate organele corpului.

Cand o persoana din familie sufera de diabet, trebuie facut tot posibilul ca boala sa fie tinuta sub control.

Masurarea corecta a nivelului de glicemie din sange devine un ritual zilnic (aproximativ 4-12 masuratori pe zi) si pentru asta este nevoie de gadgeturi de incredere.

Pentru realizarea acestui top am citit cateva saptamani un volum impresionant de informatii si, in cele din urma, am stabilit cateva caracteristici de care sa tin cont la decizia finala: cantitatea de sange folosita pentru o citire, viteza de citire, functia de memorare, fiabilitate, accesoriile de care vine insotit un glucometru (ace, stilou de intepat, solutie de control si teste – strip-uri).

Pe baza acestor caracteristici am realizat topul pe care il puteti citi in continuare si am cumparat glucometrul pe care l-am considerat cel mai bun dintre cele mai bune.

1. Glucometru One Touch Select Plus + 100 teste + 100 ace

Glucometru One Touch Select Plus

Click pentru mai multe detalii

Cu o forma eleganta si subtire, la care se mai adauga caracteristicile ce contribuie la o utilizare foarte buna, glucometrul One Touch Select Plus ocupa primul loc in top 5 “cel mai bun glucometru”. La achizitionare, alaturi de glucometru in sine se primesc 2 cutii a cate 50 teste, o cutie cu 100 de ace, baterii pentru functionare, dispozitivul pentru intepare,  o brosura si un ghid care sa ajute utilizatorul sa il foloseasca si o geanta pentru transport.

Acest model de glucometru contine un indicator al valorilor in 3 culori care indica in mod automat si foarte clar daca rezultatele sunt mici, mari sau se incadreaza in interval, ceea ce inseamna ca persoana care il foloseste va sti cand trebuie sa ia masuri.

Imi place mult si faptul ca are un ecran mare, usor de citit si luminat. One Touch Select Plus poate fi folosit usor si de persoanele care nu sunt familiarizate cu gadgeturi sofisticate (de regula, persoane in varsta): se apasa butonul „ok” pentru pornire; dupa ce se deschide, se vor seta timpul, data si intervalul „General” (pentru a sti daca rezultatele indicate sunt in interiorul, peste sau sub limitele de interval); urmeaza introducerea unei bandelete de testare (in vederea testarii dispozitivului); si, in final, aplicarea unei picaturi de sange pe bandeleta de testare.

Dupa parcurgerea acestor pasi, rezultatul glicemiei va fi afisat in 5 secunde.

Fiecare valoare va fi memorata automat, iar ultimele 500 valori afisate sunt stocate, astfel putand fi urmarite progresele inregistrate. De fapt, acest tip de glucometru calculeaza automat media glicemiilor din ultimele 7, 14 si 30 zile. Garantia de 3 ani pentru acest glucometru, reprezinta, de asemenea, un plus.

Nu am gasit dezavantaje, poate doar pretul desi, uneori, poate fi gasit la reduceri, mai ieftin chiar si cu 100 lei (vezi acum la eMag).

2. Glucometru Accu-chek Activecu 50 + 10 teste

Glucometru Accu-chek Active cu 50 + 10 teste

Click pentru mai multe detalii

Inainte de realizarea acestui top 5 “cel mai bun glucometru”, mi-am insotit tatal la medicul diabetolog pentru un consult.

Atunci am rugat specialistul sa-mi recomande un dispozitiv foarte bun pentru masurarea glicemiei. Mi-a recomandat One Touch Select Plus si Accu-chek Activecu 50 + 10 teste, spunandu-mi ca sunt cele mai folosite in spitale. Informatiile pe care le-am citit ulterior mi-au confirmat cele spuse de medic si, in plus, am inteles si de ce.

Decizia pe care am luat-o in legatura cu locul al doilea din top este justificata de avantajele folosirii glucometrului Accu-chek Activecu. Acest glucometru ofera rezultate la nivelul unei testari de laborator intr-un timp foarte scurt (5 secunde). Dispozitivul este prevazut cu un cip de codare care avertizeaza cand testele sunt expirate.

De asemenea, permite o verificare vizuala rapida a rezultatului prin compararea culorii de pe fereastra de control a testului cu scala de culori indicata pe eticheta flaconului in care sunt pastrate testele.

In acest fel persoana care il foloseste se poate asigura ca glicemia a fost masurata corect. Un alt avantaj al folosirii Accu-chek Activecu este dat de faptul ca nu necesita o cantitate mare de sange pentru testarea glicemiei (1-2 microlitri de sange) desi, prin faptul ca este dotat cu sistem de subdozaj, acesta poate sa indice daca este nevoie de mai mult sange.

La dezavantaje, prin comparatie cu One Touch Select Plus sau alte glucometre performante, putem trece: capacitatea mai mica de memorare a rezultatelor (200 cu data si ora) si faptul ca poate calcula automat doar media glicemiilor din ultimele 7 si 14 zile.

3. Glucometru CareSens N POP

CareSens N POP glucometru

Click pentru mai multe detalii

Pentru locul al treilea din top 5, “cel mai bun glucometru”, am optat pentru un dispozitiv care nu necesita codare.

Ce il recomanda? Faptul ca poate realiza o medie – totala, inainte sau dupa masa – a rezultatelor pe 1, 7, 14, 30 si 90 zile, un timp foarte scurt pentru oferirea rezultatului (5 secunde), dar si faptul ca poate indica termenul de valabilitate al testelor.

La toate acestea se mai adauga posibilitatea de a memora peste 1000 de rezultate si ca testarile se pot face in zone alternative (coapse, palma, antebrat sau fesa). In plus, vorbim despre un dispozitiv al carui ecran se lumineaza automat, un dispozitiv cu un mecanism sigur si cu functie sonora on/off. Glucometrul vine insotit de 100 de teste si 100 de ace dar si de bateriile de functionare.

Fiabilitatea glucometrului CareSens N POP este data de dimensiunile reduse (95x33x19 mm) si de greutatea de 41,4 grame (cu tot cu baterii). Nu in ultimul rand, acest dispozitiv dispune si de o alarma ce se activeaza la doua ore dupa masa de pranz. Faptul ca are o garantie de 5 ani reprezinta un alt plus pentru CareSens N POP.

Totodata, mentionam faptul ca necesita o proba de sange de 0.5 microlitri prin comparatie cu alte dispozitive similare care necesita doar 1-2 microlitri.

4. Glucometru Accu-chek Active + 10 teste

Glucometru Accu-chek Active + 10 teste

Click pentru mai multe detalii

Precizia cu care acest glucometru masoara glicemia poate fi comparata cu metodele folosite in laboratoare. Acesta a fost primul motiv care m-a determinat sa trec pe locul patru din top 5 “cel mai bun glucometru”, acest dispozitiv. Designul modern si faptul ca este usor de utilizat, face ca Accu-chek Active sa fie preferat din start de multe persoane.

La aceste caracteristici se adauga, desigur, si cele care asigura performanta sa. Accu-chek Active poate sa masoare glicemia in doar 5 secunde, si permite utilizatorului sa marcheze valorile glicemiei obtinute inainte de masa de pranz si/sau dupa masa de pranz, fapt ce ajuta la diferentierea rezultatelor obtinute fata de alte masuratori efectuate.

Daca adaugam si calcularea automata a mediei glicemiilor din ultimile 7 si 14 zile, posibilitatea de memorare a 200 de rezultate cu data si ora si faptul ca rezultatele pot fi transferate pe calculator printr-un port infrarosu, putem concluziona ca vorbim despre un glucometru performant. La toate acestea se mai adauga si faptul ca pentru masurarea glicemiei este nevoie de o cantitate foarte mica de sange de doar 2 microlitri.

Nu in ultimul rand, Garantia acestui dispozitiv este de 3 ani iar pretul este foarte mic (la reduceri acum pe eMag).

Singurul dezavantaj pe care l-am gasit, consta in faptul ca vine insotit de doar 10 teste si 10 ace, un minus pe care il putem neglija deoarece nu tine de performanta aparatului.

5. Set promo Bionime GM 550 + GS 550

Set promo Bionime GM 550 + GS 550

Click pentru mai multe detalii

In perioada in care am incercat sa gasesc cel mai bun glucometru, atentia mi-a fost atrasa si de acest set promo Bionime GM 550 + GS 550, ale carui caracteristici ii asigura o functionare buna si o utilizare simpla. Bionime GM 550 este un model de ultima generatie, prevazut cu functii performante.

Imediat o sa intelegeti ce m-a convins ca merita locul 5 in top 5 “cel mai bun glucometru”. Acest dispozitiv poate fi utilizat chiar si de persoanele care nu sunt foarte familiarizate cu tehnologia de ultima generatie. Acesta are un ecran mare LCD de 47mm x 33,5 mm.

Rezultatul masurarii glicemiei este oferit in doar 5 secunde. De asemenea, dispune de o capacitate de memorie pentru 500 de masurari cu data si ora. In plus, functia de iluminare a ecranului asigura o citire usoara a valorilor iar sistemul de autocodare contribuie cu succes la performantele acestui dispozitiv.

Mi s-a parut interesant si faptul ca la fiecare pornire dispozitivul se autoseteaza dar si ca dupa 2 minute de inactivitate se poate deconecta automat. Foarte important de precizat, ca cercetarile realizate pe acest glucometru au evidentiat ca masuratorile obtinute cu ajutorul sau sunt similare cu cele obtinute in conditii de laborator.

Nu vreau sa omit nici plusul pe care i-l confera garantia de 3 ani.

Consider ca Bionime GM 550 are, in principal, un singur dezavantaj: faptul ca pentru masurarea glicemiei este nevoie de 0,75 microlitri sange.

Cum sa alegi cel mai bun glucometru

Cand va propuneti sa cumparati un glucometru va propuneti, de fapt, sa achizitionati un dispozitiv cu ajutorul caruia sa va tineti boala sub control. Acesta este motivul pentru care nu pretul mic ar trebui sa reprezinte prima constanta in decizia voastra.

In introducerea articolului am punctat cateva caracteristici de care am tinut cont la realizarea top 5 “cel mai bun glucometru”. In continuare imi propun sa dezvolt aceasta idee in asa fel incat voi sa intelegeti de ce sunt atat de importante caracteristicile la care am facut referire.

Inainte de toate mi-as dori sa retineti ca este foarte important sa achizitionati un glucometru nou cu termen de garantie. Ceilalti parametri de care va trebui sa tineti cont sunt urmatorii:

Dimensiunea. Foarte importanta este dimensiunea unui glucometru si forma acestuia. Trebuie avut in vedere ca, de regula, o persoana isi masoara singura glicemia, ceea ce presupune ca intr-o mana va trebui sa tina dispozitivul iar cu cealalta mana trebuie sa introduca testul.

Recomand achizitionarea unui glucometru al carui display acopera aproape in intregime tot corpul dispozitivului. Cred ca este evident de ce: valorile sunt afisate in cifre si, cu cat dispayul este mai mare, cu atat acestea sunt mai usor de citit, fiind mai mari. Mai mult de atat, pe un display mai mare pot fi inserate si informatii suplimentare precum data si ora la care se masoara glicemia.

Viteza de testare a dispozitivului. Avand in vedere ca nu toate dispozitivele afiseaza rezultatul intr-un timp egal, exista posibilitatea sa optati pentru un dispozitiv pe care rezultatul se afiseaza in 2 secunde sau pentru dispozitive al caror rezultat este primit intr-o perioada mai mare de timp. Se recomanda achizitionarea unui glucometru care ofera rezultatul in maxim 5 secunde (5 secunde reprezinta un timp optim).

Cantitatea de sange. Cele mai bune dispozitive au nevoie de o cantitate mica de sange pentru a oferi un rezultat. Specialistii ne recomanda glucometrele care au nevoie de cel mult 0,5 microlitri de sange pentru a da un rezultat optim.

Functii suplimentare. Tehnologia performanta folosita in realizarea acestor tipuri de dispozitive a permis integrarea unor functii suplimentare precum cea de memorare a mai multor rezultate – orice glucometru performant are memorie, ceea ce presupune ca poate retine un istoric al masuratorilor efectuate.

Mai mult de atat, functia de memorare a datei in care s-a realizat masuratoarea poate face posibil ca rezultatele sa fie salvate cu atasarea zilei si a orei in care masuratoarea a fost facuta. O alta functie este conectivitatea USB, utila in transferul datelor pe un calculator.

Si totusi, pretul. Spuneam in deschiderea acestei sectiuni ca nu pretul ar trebui sa influenteze decisiv optiunea de cumparare a unui glucometru. Revin asupra acestui aspect pentru a sublinia ca un dispozitiv ieftin poate sa necesite ulterior achizitionarea unor pachete cu ace si teste foarte scumpe. Asadar si acest aspect trebuie avut in vedere atunci cand planuiti cum sa alegeti cel mai bun glucometru.

Concluzii

In final, achizitionarea unui glucometru necesita o atentie deosebita, cu atat mai mult cu cat implica controlul sanatatii.

Un dispozitiv performant va poate ajuta sa identificati urgentele si sa actionati inainte ca evolutia problemelor sa se agraveze. Mai mult de atat, un glucometru va responsabilizeaza, ghidandu-va in procesul de tinere a glicemiei sub control (in limitele normale).

De aceea, trebuie sa-l achizitionati cu maxima atentie la fiecare caracteristica pe care am mentionat-o in cadrul acestui articol!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply