Cea mai buna bratara fitness 2022

Vanzarile din ce in ce mai mari de gadgeturi smart dedicate monitorizarii starii de sanatate, par sa indice faptul ca romanii au mai renuntat la picnicurile cu mici si bere in favoarea activitatilor sportive. Printre accesoriile wearables preferate, bratara fitness ocupa un loc fruntas, chiar daca nu se apropie de performantele unui smartwatch, nici pe departe.

Limitata in ceea ce priveste functiile, bratara de fitness se dovedeste totusi a fi tot ce-ti trebuie, daca esti amator de miscare moderata, fie intr-o sala de sport, fie in aer liber, fie intre doua mailuri, urcand si coborand picioarele de pe birou. Glumesc, desigur!

Cert este ca, daca ai in plan sa achizitionezi gadgetul in discutie, vei putea tine evidenta ritmului cardiac, numarului de pasi parcursi, caloriilor arse si chiar a calitatii somnului, fara sa ai nevoie de mai mult decat de un smartphone si de o aplicatie specifica, in functie de producator.

Cum alegi cea mai buna bratara fitness? Intrebare pertinenta, cu un raspuns destul de dificil, data fiind diversitatea de modele de pe piata. Daca pana de curand, Fitbit sau Jawbone erau cam singurele marci ce-si disputau popularitatea, intre timp in scena au intrat si alti jucatori iar oferta s-a diversificat semnificativ.

Totusi, daca iti stabilesti prioritatile in functie de tipul activitatilor fizice preferate, ai sanse mari sa faci o alegere corecta.

Mai mult, noi iti venim in ajutor cu un top 5 “cea mai buna bratara fitness”, alaturi de un minighid in care am concentrat toata informatia de care ai nevoie.

1. Bratara fitness Fitbit Alta

1

Click pentru mai multe detalii

Fitbit continua sa-si surprinda fanii si in 2016, cu noi caracteristici smart adaugate functiilor sportive obisnuite si un design din ce in ce mai fashion. Asadar, mult mai subtila decat un smartwatch, Fitbit Alta poate fi purtata alaturi de bratarile preferate, indiferent de cat de pretentioase iti sunt gusturile vestimentare!

In privinta functiilor, una dintre cele mai interesante este SmartTrack, deoarece detecteaza automat tipul de miscare, fara a necesita accesarea meniului sau operarea unor setari aparte in telefonul mobil.

O alta caracteristica smart care impresioneaza, mai ales ca vorbim despre un device mult mai putin complex decat un ceas inteligent, se refera la notificarea apelurilor si a SMS-urilor, usor de vizualizat datorita display-ului OLED (Organic Light Emitting Diodes), cel mai performant in ceea ce priveste claritatea si coloristica.

Lista completa a functiilor dedicate monitorizarii activitatilor fizice, cuprinde:

  • pedometru – masoara pasii, respectiv distantele parcurse in timpul zilei;
  • functie de urmarire a caloriilor arse;
  • auto sleep tracking – monitorizeaza calitatea somnului, inregistrand automat perioadele de somn;
  • ceas&alarma – afiseaza ora si permite setarea unei alarme silentioase (vibratie) prin intermediul aplicatiei Fitbit;
  • touchscreen – faciliteaza accesul la meniu;
  • tehnologie bluetooth 4.0 – Fitbit Alta poate fi sincronizata automat cu mai bine de 200 de dispozitive smart de ultima generatie, indiferent de sistemul de operare (iOS, Android sau Windows);
  • sedentary reminder – iti atrage atentia asupra principalelor activitati fizice, pentru a nu pierde ceva important din vedere.

Este rezistenta la transpiratie, ploaie si stropire dar ai grija sa o dai jos de la mana, cand faci dus!

Cea mai buna bratara fitness de la Fitbit analizata de noi, sta bine si la capitolul autonomie deoarece, in ciuda faptului ca este prevazuta cu ecran tactil, rezista fara incarcare, nu mai putin de 5 zile.

Acordam un minus caracteristicii “large” a bratarii, potrivita mai mult domnilor decat doamnelor, date fiind dimensiunile – 17cm-20,6 cm.

2. Bratara fitness Garmin VivoSmart HR

2

Click pentru mai multe detalii

Pe locul doi in top 5 “cea mai buna bratara fitness” am ales un dispozitiv apartinand brandului Garmin, foarte apreciat pe piata gadgeturilor smart, nu doar de catre amatori ci chiar de catre atletii profesionisti.

VivoSmart HR sparge tiparele, aducand in plus, pe langa monitorul cardiac (HR), accelerometru si pedometru (pentru masurarea pasilor si a caloriilor) o functie care poate contoriza numarul de etaje urcate, cu ajutorul unui altimetru barometric integrat. VivoSmart HR trece drept cea mai buna bratara fitness si in privinta monitorizarii notificarilor (apeluri, mesaje, vreme etc.) datorita ecranului tactil cu diagonala de 1.00 x 0.42 inch si rezolutie de 160 x 68 pixeli.

Iti prezentam si restul caracteristicilor de care vei beneficia daca te vei decide pentru acest model de bratara fitness:

  • functie “Find my phone” – pentru detectarea telefonului;
  • alerta prin vibrare – silentioasa dar eficienta;
  • functie de ceas;
  • sincronizare automata;
  • waterproof – rezista la 5 ATM;
  • reminder – mesaje in bara de activitate si vibratii de avertizare, la perioade de inactivitate mai lungi de o ora (pentru resetarea temporizatorului, e suficient sa faci cativa pasi).

In privinta compatibilitatii, daca detii un Android versiune 4.3+ sau un iOS 7+, chiar nu ai de ce sa iti faci griji, conectarea facandu-se automat prin bluetooth (versiunea 4.0). Cat despre durata de functionare, cu toate facilitatile mai sus descrise, VivoSmart HR reuseste sa-si pastreze autonomia aproximativ 5 zile.

La capitolul minusuri, desi pentru cei mai multi, sincronizarea automata a senzorului HR cu ritmul cardiac este un plus, exista si voci care sustin ca HR ar fi mai stabil si mai eficient daca s-ar putea conecta cu o centura Heart Rate Monitor.

3. Bratara fitness E-Boda Smart Fitness 200 HR

3

Click pentru mai multe detalii

Ocupanta locului 3 in top 5 “cea mai buna bratara fitness”, E-Boda Smart Fitness 200 HR, este un device care ofera un raport calitate-pret, extrem de echilibrat. Eleganta si discreta, aceasta bratara de fitness ar putea fi cea mai buna alegere, mai ales daca ai un buget restrans.

In schimb, la capitolul functionalitate, regasesti cam tot ce iti trebuie, pentru a-ti monitoriza eficient activitatile fizice, fie ca esti un utilizator fidel al salilor de fitness, fie ca esti amator de jogging, fie ca nu prea parasesti scaunul de birou dar ai pus gand rau sedentarismului.

Asadar, iata cum se prezinta lista principalelor functii si caracteristici:

  • notificari LED (avertizeaza in legatura cu apelurile, prin intermediul unor leduri);
  • display OLED (recunoscut pentru claritate);
  • indicator pentru numarul de calorii arse;
  • pedometru, pentru evidenta pasilor si a distantelor;
  • captura foto de la distanta;
  • monitorizare ritm cardiac;
  • monitorizare somn;
  • reminder, iti aminteste cand e cazul sa redevii activ;
  • functie de ceas si alarma;
  • functie anti-pierdere, necesara daca esti genul care rataceste telefonul;
  • certificare IP55 (rezistenta la umezeala, nu si la apa).

Conectivitatea se realizeaza prin intermediul bluetooth, de preferat 4.0, E-Boda fiind compatibila atat cu dispozitive ce detin Android 4.4 cat si iOS 7.1. Materialele de constructie sunt de buna calitate, bratara nu deranjeaza incheietura nici dupa perioade indelungate de purtare.

Autonomia duce chiar mai mult de 5 zile, in conditiile in care functia WristSense (control gesturi) face ca display-ul sa fie aproape in permanenta activ.

Noi i-am acordat 5 stele chiar daca nu este rezistenta la apa, necesitand indepartarea de pe mana, ori de cate ori te speli mai temeinic.

4. Bratara fitness Moov cu senzor Omni Motion

4

Click pentru mai multe detalii

Daca vrei un model cu totul si cu totul deosebit, bratara de fitness Moov este de departe cea mai buna alegere. Iesind complet din tipare prin designul inedit (poate fi purtata atat la incheietura mainii cat si la glezna), Moov aduce noutati si in ceea ce privveste functionalitatea.

Mai exact, pe langa caracteristicile de monitorizare tipice, trackerul in discutie se comporta ca un antrenor personal, oferind nu doar recomandari legate de activitatile fizice ci si incurajari vocale. Si pentru ca tot am amintit de activitatile fizice, Moov include diferite programe de 7 minute + workout.

Revenind la functiile specifice, iata care este oferta:

  • monitorizarea pasilor, a caloriilor arse si a efortului depus in timpul unor activitati sportive din cele mai diverse – ciclism, box, inot, jogging etc.
  • monitorizarea calitatii somnului;
  • rezistenta la apa;
  • notificari LED;
  • senzor Omni-Motion – preia informatiile (distanta parcursa, calorii arse, viteza de deplasare, calitate somn etc.) si le afiseaza pe smartphone;
  • accelerometru, magnetometru si giroscop;

De departe, cea mai importanta caracteristica este autonomia, bateria tip CR2032 reusind sa asigure nu mai putin de 6 luni durata de functionare!

Conectivitatea se realizeaza cu ajutorul tehnologiei bluetooth (versiunea 4.0), Moov fiind compatibila cu orice tip de dispozitiv inteligent care poate stoca informatiile preluate de catre senzorul Omni-Motion din componenta device-ului. Usoara si ergonomica, Moov este realizata din policarbonat si aluminiu, cantarind doar 14 grame.

Formatul sportiv 100% poate fi un inconvenient pentru cineva care pune un accent deosebit pe aspectul fashion al unui astfel de tracker.

5. Bratara fitness Smart Evolio LinkFit

5

Click pentru mai multe detalii

Inchidem topul tot cu un model care se remarca printr-un excelent raport calitate-pret. Smart Evolio este dotata cu ecran tactil pentru a putea vizualiza cu usurinta majoritatea notificarilor importante de pe telefonul mobil – apeluri vocale, SMS-uri, e-mailuri, aplicatii diverse (facebook sau whatsapp) dar si numarul de pasi, distanta parcursa, caloriile consumate si calitatea somnului.

Nu lipseste functia Reminder, care nu-ti va permite sa ai perioade mari de inactivitate si care poate fi personalizata, dupa preferinte.

In mare, lista dotarilor arata cam asa:

  • display OLED cu diagonala de 0,91 inch si rezolutie 123x32pixeli;
  • waterproof cu factor de protectie IP67;
  • compatibilitate cu Android 4.3 si iOS 7 sau versiuni superioare;
  • bluetooth 4.0;
  • USB (incarcare)
  • baterii LI-polimer de 75 mAh si autonomie de minim 3 zile;
  • greutate&dimensiuni rezonabile – 20 g / 7×7.9.

Bratara este realizata din silicon moale de culoare neagra, usor de purtat si asortat.

Raza de actiune este mare (10 m) asa incat sa nu risti deconectarea, daca te indepartezi de telefon. Acordam un minus autonomiei, care nu ofera mai mult de 3 zile durata de utilizare.

Cum sa alegi cea mai buna bratara fitness?

Asa cum ai putut vedea, desi oferta este suficient de variata incat sa te puna in dificultate, daca stii exact ce-ti doresti de la un astfel de dispozitiv, ai rezolvat cea mai mare parte a problemei. Iti mai ramane sa te hotarasti asupra producatorului (vezi top 5 “cea mai buna bratara fitness”) si sa stabilesti cati bani vrei sa scoti din buzunar.

In principiu, cu cat este mai scumpa, cu atat mai capabila va fi din punct de vedere tehnologic. Insa nu este o regula, si avem exemplul ultimelor doua modele din top 5, accesibile din perspectiva preturilor dar bine dotate in ceea ce priveste functionalitatea.

Ideea este ca, in functie de specificul activitatilor fizice si de parametrii de sanatate care te intereseaza, exista cate o bratara fitness pentru fiecare.

Daca ai asteptari realiste si nu pierzi din vedere faptul ca vorbim despre un dispozitiv limitat, fara sistem propriu de operare si care nu se poate ridica la nivelul unui smartwatch, ai toate sansele sa fii multumit de achizitie. Asadar, iata ce trebuie sa urmaresti daca ai in plan sa te dedici unui stil de viata activ si sa monitorizezi indeaproape, fiecare reusita.

Senzori si indicatori

Cea mai importanta caracteristica a bratarii fitness, este cea de monitorizare. In principal, majoritatea device-urilor sunt prevazute cu cel putin un senzor si acela este de regula pedometrul – care masoara numarul de pasi si distantele parcurse.

Daca esti genul activ, care petrece mult timp in salile de sport sau in aer liber, facand ciclism sau jogging, pe langa pedometru ai nevoie si de alti senzori, cel mai vanat fiind Heart Rate, care monitorizeaza ritmul cardiac, independent (vezi Garmin VivoSmart HR) sau prin intermediul unei centuri toracice.

Sistemul cu monitorizare HR prin intermediul centurii, este mai stabil si mai precis cu dezavantajul ca, pentru o monitorizare continua, centura trebuie purtata permanent. In cazul in care ai ales un model fara display, asa cum este cazul bratarii Moov, este esential sa dispuna de un senzor integrat (Omni-Motion) capabil sa preia toata informatia si sa o transfere pentru a fi procesata (prin intermediul unei aplicatii) unui dispozitiv smart compatibil.

Alti senzori utili: accelerometru, altimetru, giroscop, GPS, magnetometru etc.

Functii si caracteristici

Exceptand functiile de monitorizare a numarului de pasi, distantelor parcurse, caloriilor arse si HR (amintite mai sus), o bratara fitness performanta ofera si alte facilitati:

  • monitorizarea somnului – exista dispozitive care inregistreaza nu doar orele de somn ci si calitatea acestuia;
  • reminder pentru sedentarism – se activeaza in general dupa o perioada de inactivitate prestabilita (o ora) sau personalizata din setari, avertizand atat prin vibratii subtile cat si prin notificari in bara de activitate, daca exista display;
  • monitorizarea numarului de etaje urcate – ti-ar putea folosi la serviciu, in cazul in care este singura activitate fizica pe care ti-o permiti;
  • functie de ceas – evident, afiseaza ora ca un ceas inteligent;
  • functie de alarma – nu poate inlocui ceasul desteptator dar te avertizeaza prin vibratii suficient de puternice, ca e timpul sa te trezesti;
  • afisarea notificarilor primite pe smartphone – apeluri, SMS-uri, notificari despre vreme, aplicatii compatibile (facebook, whatsapp etc.)
  • control de miscare – activeaza display-ul in functie de miscarile mainii;
  • functie anti-pierdere – personal, o consider extrem de utila, mai ales daca obisnuiesti (ca si mine!) sa ratacesti telefonul mobil;
  • ecran tactil – esential pentru navigarea in meniu si pentru citirea notificarilor insa trebuie sa ai in vedere ca este cel mai mare consumator de autonomie, bratarile cu display avand un timp de utilizare limitat la cel mult 5-6 zile;
  • rezistenta la apa – cele mai multe sunt rezistente doar la transpiratie si stropi, insa daca vrei o bratara pe care sa nu o menajezi, alege un device waterproof, rezistent la scufundari (5 ATM) sau la dus!
  • conectivitate&compatibilitate – majoritatea bratarilor se conecteaza wireless cu cel putin doua sisteme de operare diferite (iOS sau Android, versiuni avansate) dar exista si modele caracterizate de universalitate, asa cum este Fitbit Alta, compatibil cu peste 200 de dispozitive smart, indiferent de OS;
  • materiale de constructie – atat cureaua cat si catarama, trebuie sa fie realizate din materiale de cea mai buna calitate (silicon, pocarbonat, aluminiu sau inox chirurgical) pentru a nu leza in vreun fel incheietura mainii, in special la purtare indelungata.

Concluzie

Fie ca vorbim despre producatori populari (Fitbit, Garmin) fie ca ne referim la modele apartinand unor marci mai putin cunoscute, majoritatea bratarilor fitness pun accent pe aceleasi cateva functii, considerate de baza.

Cu cat mai multe optiuni (notificari, touchscreen etc.), cu atat mai afectata va fi autonomia.

Asa ca, gandeste-te bine, ce vrei?

Un device prin meniul caruia sa te pierzi si pe care trebuie sa-l incarci la fiecare 3-5 zile sau un device care face exact lucrurile pentru care a fost conceput dar iti ofera o durata de functionare mult mai mare?

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply