Placa video este o componenta foarte importanta, iar daca alegi un model performant, cu siguranta vei putea sa rulezi programele si jocurile dorite fara niciun pic de problema.
Stiind ca multi intampinati dificultati atunci cand doriti sa jucati un joc recent aparut sau cand doriti sa rulati aplicatii mari, am decis sa fac acest articol, iar in el o sa enumar factorii dupa care sa te ghidezi atunci cand doresti sa cumperi o placa video si, pe langa asta, o sa realizez si un top cu cele mai bune placi video in functie de buget, caci se stie ca pretul iti zice pana la urma ce sa cumperi.
1. Placa video Gigabyte NVIDIA GEFORCE GTX 970, WINDFORCE 3X, 4096MB, GDDR5, 256bit, HDMI, DVI, 3x Display Port
Click pentru mai multe detalii
Unul dintre principalele chestii importante la aceasta placa video este faptul ca vine cu sistem de racire WINDFORCE 3X. El are tevi de cupru performante care consolideaza viteza de eliminare a caldurii la atingerea cu procesorul grafic.
Pe langa asta, masa de aer este marita in mod eficient prin designul lamelor ventilatoarelor (care este unic), reducand in acelasi timp nivelul de zgomot produs de ventilatoare si marind capacitatea de racire. Placa vine si cu HPU Gauntlet Sorting, o tehnologie ce garanteaza capacitatea de overclocking, marind astfel frecventa procesorului.
O alta tehnologie cu care vine placa este Gygabite Flex Display, ea detecteaza in mod automat monitoarele conectate si realizeaza intre acestea o legatura de tip multi-display de pana la 4 monitoare datorita conectorilor de iesire.
Astfel, te poti juca jocuri la rezolutie UltraHD fara nicio problema. Pe langa HPU Gauntlet Sorting si Flex Display, placa mai vine si cu tehnologiile nVIDIA Adaptive V-Sync, nVIDIA SLI Ready, nVidia PhysX, Vision 3D, nVIDIA GPU Boost si nVidia Ready. Placa este dedicata pasionatilor de gaming, ea exceleaza in calitate si iti ofera o experienta foarte buna.
Daca esti un impatimit al jocurilor bune pe calculator sau pur si simplu vrei sa te joci, sa editezi si sa urmaresti filme fara probleme, insa la o calitate impecabila, placa video NVIDIA GEFORCE GTX 970 este exact ce cauti.
Bine, pretul acesteia este destul de mare ce-i drept, insa cu certitudine aceasta placa video nu te va dezamagi, iar in timp o sa vezi faptul ca investitia a meritat.
2. Placa video ASUS GeForce® GTX 960 OC STRIX, 2GB GDDR5, 128-bit
Click pentru mai multe detalii
Aceasta placa video este realizata pentru jocuri de ultima generatie, fiind echipata cu tehnologii ASUS exclusive, cu DirectCU – ofera un regim de functionare mai silentios si mai rece, precum si cu 0dB, o tehnologie pentru ventilatoare ce face in asa fel incat nivelul de liniste sa fie absolut atunci cand rulezi aplicatii de mici dimensiuni.
Ea are un design special al placii de suport pentru performante de racire care exceleaza, cat si pentru rezistenta.
Pe langa asta, placa video vine echipata cu componente ASUS Super Alloy Power si functie GPU Tweak pentru streaming online rapid si simplu, cat si pentru overlocking. Interfata placii suporta rezolutii 4K, astfel ca tu sa te poti bucura de cele mai noi si mai performante jocuri de pe piata actuala.
Componenele ASUS Super Alloy Power sunt realizate din aliaje ce imbunatatesc vizibil nivelul de performanta prin diminuarea pierderilor de putere, prin reducerea temperaturii si prin fiabilitatea ridicata. Condensatorii ofera o durata de viata de aproape 3 ori mai mare decat a condensatorilor normali, iar bobinele inductoare elimina zgomotul general.
Racirea DirectCU si 0dB fac ca jocurile sa fie mai silentioase si indeparteaza cu pana la 40% mai multa caldura din zona GPU, fiind o premiera in industria asta.
Nivelul de performanta este mai ridicat cu 30% iar regimul de functionare este de aproape 3 ori mai silentios, astfel te poti juca intr-o liniste completa jocuri precum CS GO, ventiloarele oprindu-se automat atunci cand temperatura este sub valoarea prestabilita.
Daca ai nevoie de o placa excelenta pentru sectorul ei care sa nu coste chiar foarte mult, aceasta placa este alegerea corecta.
3. Placa video GIGABYTE GeForce® GTX 750 Ti OC WindForce 2X, 2GB GDDR5, 128-bit
Click pentru mai multe detalii
Placa video vine cu un raport calitate-pret foarte ok, se instaleaza bine, are driver si tool-uri foarte bune pentru configurare avansata cat si pentru update-uri, ruleaza cam orice joc, inclusiv CS:GO, GTA 5, Team Fortress 2, World of Tanks si War Thunder, avand 4 iesiri digitale.
In timp o sa realizezi faptul ca este o placa video de nota 10, chiar daca la inceput o sa fii sceptic in aceasta privinta. Temperaturile ajung undeva la 26-31 in Idle, 55-65 in Full Load, asta deoarece air-flow-ul influenteaza temperatura. Placa este foarte silentioasa si nu o sa te deranjeze cu zgomote care apar de obicei atunci cand te astepti mai putin.
Functioneaza perfect atat la jocuri, cat si la videoclipuri, filme si seriale, iar cu un monitor cu rezolutie fullHD si conectivitate hdmi o sa ai parte de o experienta superioara.
Ea vine si cu guru, un program special al placii care iti ofera control total asupra ei oricand vrei, asta fara a intra in bios sau in alta parte.
Mai exact, ai un tabel cu tot felul de butoane on/off care te lasa sa schimbi frecventa, care iti permite sa pornesti ventilatoarele cat si sa le treci pe automat, care sa te avertizeze cand ajunge la o temperatura mai ridicata cat si alte chestii destul de utile. Rezolutia maxima este 4K – 4096×2160, deci te poti juca orice joc, indiferent de rezolutia acestuia.
In concluzie, daca iti doresti o placa foarte buna, care sa iti satisfaca pana si cele mai mici cerinte si care sa coste o suma mai mult decat decenta pentru ceea ce ofera, aceasta placa video este exact ceea ce cauti.
4. Placa video GIGABYTE GeForce® GT 730, 2GB DDR3, 128-bit
Click pentru mai multe detalii
Este o placa foarte buna pentru persoanele care nu vor sa faca investitii prea mari.
Aceasta placa nu se prea incalzeste, are o temperatura de 28 de grade care este constanta, se comporta mai mult decat bine in jocurile online, primeste update-uri periodc de la nVidia, nu face prea mult zgomot, deci, mai precis, este o placa foarte buna, la fel cum am zis si la inceput. Ruleaza jocuri precum GTA IV, CS:GO, War Thunder, Dota 2 si Rocket League, asta pe setari scazute-medii.
Te poti juca aceste jocuri cu prietenii tai fara ca placa sa iti dea vreo bataie de cap. Este usor de instalat, insa trebuie sa fii atent sa nu deplasezi firele de la alimentarea cooler-ului deoarece poate sa produca zgomot, insa in rest este o placa video silentioasa, stabila si nu are oscilatii. Coolerul isi face treaba foarte bine si nici macar nu il auzi, iar racirea este si ea foarte buna.
Pe langa jocuri, ruleaza programe precum Adobe Photoshop CS6, Sony Vegas 13 si Corel Photopain fara nicio problema, iar rezolutia maxima este de 2560×1600.
Pur si simplu, aceasta placa este exceptionala daca nu ai pretentii foarte-foarte mari de la ea, iar pretul acesteia face ca placa video sa fie un best-buy.
Ruleaza mai bine decat te-ai astepta, iar asta la un pret foarte mic. In caz ca nu vrei sa dai o gramada de bani si nu te joci cine stie ce jocuri foarte sofisticate, placa video GIGABYTE GeForce® GT 730 este una dintre cele mai bune alegeri.
5. Placa video SAPPHIRE Radeon™ R7 240, 2GB DDR3, 128-bit
Click pentru mai multe detalii
Aceasta placa este cea mai ieftina placa video din acest top, insa, cu toate ca nu te vei astepta, ea te va multumi mai mult decat ai crede, si din start iti zic ca raportul calitate-pret este excelent de bun.
Placa video isi face treaba bine din toate punctele de vedere, iar tu poti rula jocuri precum CS:GO, GTA IV, DOTA 2, League of Legends si Need for Speed Hot Pursuit fara sa iti apara vreo problema, iar pe langa asta ruleaza programe de editare precum Photoshop CS 6 si ultima versiune a lui Sony Vegas foarte bine.
Ba chiar ruleaza la mediu si jocuri precum Battlefield 4 si Call of Duty Ghost. Fie ca esti in editare, fie ca te joci ori te uiti la vreun film, temperatura ramane constanta la 25-30 de grade. Placa video se instaleaza usor, coolerul se descurca exact cum ar trebui, iar rezolutia maxima este de 2560×1600.
Vine cu tehnologiile AMD Stream, Dolby TrueHD, AMD PowerPlay cu ZeroCore Power, AMD CrossFireX, AMD HD3D, AMD PowerTune, AMD App Acceleration si AMD Catalyst, oferind o experienta placuta. Singurul lucru contra al acestei placi video este aspectul, iar materialul din care este realizat coolerul lasa de dorit. Insa asta nu conteaza absolut deloc, nu pastrezi placa video pentru aspect.
Daca vrei sa te joci jocuri precum cele de mai sus, daca iti petreci mai mult timp editand poze si videoclipuri, sau daca te uiti mai multa vreme la filme si seriale, aceasta placa este exact de ce ai nevoie. In plus, dupa cum am zis si mai sus, pretul acesteia este foarte mic, insa cu toate ca are un pret redus, placa video nu te va dezamagi.
Cum sa alegi cea mai buna placa video
Acum, ca am terminat topul cu cele mai bune placi video, o sa-ti zic si cum sa alegi cea mai potrivita placa video pentru tine. Cred ca e clar faptul ca intentionezi sa cumperi cea mai buna placa video in functie de bugetul pe care il ai, asta fiindca banul iti dicteaza ce sa cumperi pana la urma. Sunt convins ca toti vrem placi video gen Geforce GTX980, insa daca nu dispunem de o gramada de bani, este degeaba, pentru ca sunt sanse minime sa achizitionam acesta placa.
In primul rand, atunci cand ne orientam sa achizitionam o placa video, ne uitam la pret. In majoritatea cazurilor, o placa video mai scumpa reprezinta o placa video mai performanta si mai buna. Bine, sunt si cazuri in care anumite modele mai slabe au preturi mai mari, cat si cazuri in care gasim modele bune si performante la preturi destul de mici. Mai sus, in topul realizat de noi, o sa gasesti 5 modele performante, iar printre ele gasiti si modele ieftine care exceleaza, mai ales pentru categoria lor de pret.
In al doilea rand, placa video trebuie sa fie in echlibru cu procesorul.
Pentru a avea performanta maxima oferita de PC, placa video trebuie sa fie la un nivel similar de pret cu procesorul, ba chiar si mai scumpa, asta daca iti permiti. Daca ai un buget de, sa zic, 700 de lei pentru a cumpara un procesor si o placa video, ar trebui sa iiti cumperi un procesor de 350 de lei si o placa video la acelasi pret, pentru ca daca vei lua un procesor care costa 500 de lei si o placa video care costa 200 de lei, nu o sa iti mearga pc-ul exact cum ti-ai dori.
In al treilea rand, trebuie sa stabilesti la ce vei folosi placa video. Daca o sa o folosesti pentru vazut filme si seriale sau pentru alte chestii care nu necesita cine stie ce calitate, poti cumpara un model mai ieftin, insa daca esti un gamer adevarat si vrei sa joci toate jocurile noi, atunci trebuie sa alegi o placa video performanta, care sa ruleze fara probleme chiar si in 4K daca e necesar.
Si in ultimul rand, trebuie sa te asiguri ca placa video noua are minim un conector de 6 pini, iar intreg sistemul sa poata fi alimentat de sursa si, pe langa asta, trebuie sa te asiguri ca memoria RAM este folositoare, mai ales daca conectam mai multe monitoare sau cand e vorba de rezolutii mari.
Concluzie
Daca ai ajuns aici, inseamna ca ai ajuns la finalul articolului, iar noi speram ca dupa ce ati parcurs intreg articolul ati ramas cu niste sfaturi utile atunci cand vine vorba de achizita unei placi video si mai speram ca ati invatat lucruri noi despre placile video si ca topul realizat de noi iti va fi de folos atunci cand o sa iti cumperi o placa video noua.
Insa fii foarte atent atunci cand vei alege si nu ezita sa platesti mai mult pentru o placa video in cazul in care folosesti PC-ul pentru jocuri.