Cel mai bun aspirator fara sac 2022
Important pentru pastrarea curateniei in locuintele noastre, aspiratorul momentului reprezinta ceva mai mult decat un motor zgomotos ambalat intr-o carcasa de plastic.
Tehnologia ne surprinde an de an, cu noi si noi modele, concepute pentru a ne satisface cele mai exigente asteptari. Daca nu de mult, aspiratorul cu sac era singura optiune, astazi putem alege dintrre cele cateva modele existente si pe piata noastra de profil, de la aspiratoarele cu recipient din plastic si filtrare Hepa, la cele cu spalare, verticale sau pentru tapiterie.
Intre toate aceste modele, aspiratorul fara sac este, probabil, cea mai viabila optiune, deoarece ne scuteste de inconvenientul achizitionarii sacilor, investitie deloc neglijabila.
In plus, aspiratoarele fara sac permit indepartarea reziduurilor fara mare bataie de cap, pot fi intretinute cu minim de efort, prin spalare, sunt prevazute cu filtre lavabile (HEPA) rezistente in timp si au un sistem de filtrare care favorizeaza curatarea aerului de impuritati, inainte de evacuare.
In plus, sunt ergonomice, usor de manevrat si de depozitat, puternice, economice, eficiente si construite intr-un spirit ecologic, dupa noua orientare.
Daca vrei sa stii care este si cum alegi cel mai bun aspirator fara sac pentru nevoile tale, urmareste topul realizat de noi si un ghid sumar in care am punctat aspectele care conteaza inainte de achizitionare.
1. Aspirator fara sac Samsung VCC44E0S3B
Click pentru mai multe detalii
Puternic (1500 W putere nominala si 310 W la perie) silentios (81dB) si usor de manevrat, cel mai bun aspirator fara sac care deschide topul nostru este Samsung VCC44E0S3B, un aparat conceput pentru aspirare uscata.
VCC vine insotit de sloganul “respirati usor”, sintagma care evidentiaza calitatea filtrarii HEPA, cea mai eficienta inovatie de retinere a particulelor mici si foarte mici – praf, par de animale, mucegaiuri, spori etc.
De altfel, in traducere, High Efficiency Particulate Air indica limpede gradul mare de absorbtie al filtrului in discutie, folosit nu doar in dotarea aparatelor electrocasnice din categoria carora fac parte si aspiratoarele, ci si in ramuri ale tehnologiei mult mai pretentioase – domeniul medical sau cel nuclear fiind cele mai bune exemple.
In ceea ce priveste designul, Samsung VCC44E0S3B se remarca prin simplitatea liniilor si dimensiunea mare a rotilor, avantaje care ii sporesc atat manevrabilitatea cat si usurinta depozitarii.
Este prevazut cu un recipient de praf incapator (1.3 litri), astfel ca, debarasarea si curatarea dupa fiecare aspirare nu mai reprezinta un inconvenient atat de mare, vasul putand acumula murdaria rezultata in urma mai multor aspirari.
Un concept inedit il reprezinta compartimentarea vasului de praf (Twin Chamber System) in doua camere de depozitare, cu rol de filtrare a particulelor mari de praf. Samsung VCC44E0S3B poate fi folosit pentru orice tip de suprafata interioara, aria acoperita fiind de 9 metri, datorita lungimii considerabile a cablului (6 m).
Este prevazut cu sistem automat de derulare a cablului iar accesorizarea include un element pentru spatiile inguste si un tub metalic telescopic.
Un dezavantaj? Nu este prevazut cu potentiometru, ceea ce poate face dificila aspirarea pe suprafetele acoperite de covoare, datorita puterii mari de aspirare.
2. Aspirator fara sac Rowenta Compact Power 3A RO3731
Click pentru mai multe detalii
Continuam cu locul doi in top 5 “cele mai bune aspiratoare fara sac” cu un dispozitiv marca Rowenta, una dintre firmele de top de pe piata de profil.
Cu o putere de doar 750 W, Compact Power se face remarcat pentru consumul energetic scazut, fara ca acest aspect sa-i influenteze negativ performanta aspirarii sau nivelul emisiei de praf.
Este prevazut cu un sistem dublu de filtrare, pentru o separare cat mai eficienta a impuritatilor din aerul aspirat – un filtru de spuma pozitionat in fata motorului si un al doilea filtru, amplasat inaintea orificiului de evacuare a aerului.
Rezultatul? Praful aspirat este filtrat aproape 100% iar emisiile sunt aproape inexistente. Designul este ergonomic, permitand accesul usor in incaperile care abunda de mobilier si o depozitare facila.
Rotile de mari dimensiuni potenteaza manevrabilitatea in timp ce raza de operare (8.8 m) face posibila aspirarea unui apartament cu 2 camere, fara ca stecherul sa fie mutat dintr-o priza-n alta! Vasul colector de mari dimensiuni (1.5 l) permite mai multe sesiuni de aspirare, inainte de a fi curatat.
Pentru o curatare eficienta, atat a suprafetelor acoperite de covoare sau mochete, cat si a celor realizate din lemn sau tip pardoseala, cel mai bun aspirator fara sac de la Rowenta dispune de un cap de aspirare de inalta performanta.
A3 vine accesorizat si cu perie speciala pentru tapiterie, dar si cu un element de curatare a spatiilor in care praful depozitat este greu de aspirat – calorifere, spatiile din spatele mobilierului etc. Tot la capitolul accesorizare amintim si tubul telescopic, usor de demontat si depozitat.
Alte beneficii: derulator automat de cablu si un nivel al zgomotului de doar 79 dB.
Ca si in rewiew-ul anterior, punctam cu minus lipsa variatorului de putere, aspect care poate ingreuna aspirarea, in special pe suprafetele acoperite cu materiale textile.
3. Aspirator fara sac Philips Power Pro Compact
Click pentru mai multe detalii
Ocupantul locului trei in top 5 “cel mai bun aspirator fara sac” este un dispozitiv fara sac, conceput pentru aspirarea uscata a foarte multor tipuri de suprafete, de la cele mochetate, la cele acoperite cu parchet sau gresie.
Ca si dispozitivele descrise anterior, si Power Pro Compact este prevazut cu o tehnologie de curatare extrem de eapabila – PowerCyclone – care permite separarea aerului aspirat de particulele de praf.
Pentru a mentine nivelul emisiilor la un nivel cat mai scazut, Philips Power Pro vine si cu un sistem de filtrare performant – EPA 10 si AirSeal – ceea ce face ca impuritatile de foarte mici dimensiuni sa fie captate inainte de evacuare aerului.
Designul cosului colector permite ca praful sa se depoziteze intr-o extremitate, pentru o debarasare cat mai facila. Pe langa constructia ergonomica, Power Pro Compact si-a atras foarte multe recenzii pozitive datorita manerului cu o forma deosebita, mult alungita, asa incat libertatea de actiune sa fie si mai mare.
Tot din categoria “inedit” face parte si peria de aspirare TriActive, cu un principiu de functionare simplu dar inteligent: perii covorului sau ai mochetei sunt usor deschisi pentru aspirarea in profunzime a prafului, particulele de mari dimensiuni (firimituri, resturi diverse) sunt lejer absorbite prin orificiul mare al capului de aspirare, iar periile laterale permit si curatarea unghiurilor formate de pereti sau de mobilier si podea.
Dezavantajul aspiratoarelor cu motoare puternice (Philips Power Pro Compact are o putere nominala de 1500 W) este ca influenteaza in mod direct, atat numarul decibelilor (83 dB) cat si consumul energetic.
4. Aspirator fara sac Heinner HVC-V900RD
Click pentru mai multe detalii
Un dispozitiv care-si merita fara doar si poate un binemeritat loc patru in top 5 “cel mai bun aspirator fara sac” propus de noi, este HVC-V900RD de la Heinner, un aspirator cu greutate, atat din perspectiva puterii (1200 W) cat si a designului, V900 atingand o greutate de cca. 8 kg, ceea ce nu e neaparat un dezavantaj, daca ne gandim cat de usor se rastoarna aspiratoarele de mici dimensiuni, in slalomul printre piesele de mobilier din locuintele noastre.
Ca si aspiratoarele descrise anterior, HVC functioneaza pe principiul sistemului ciclonic, emisiile de praf fiind tinute in frau cu ajutorul filtrului HEPA.
Recipientul este transparent (pentru a vizualiza mai usor nivelul de murdarie) si mai mult decat incapator (2.2 l), ceea ce iti va permite sa aspiri o suprafata destul de mare (patru camere) chiar si in conditiile in care ai animale de companie, copii mici sau iti place sa mergi incaltat prin casa.
Un alt plus il reprezinta variatorul de putere, necesar pentru a mari sau micsora puterea de aspirare la perie (190 W) in functie de natura suprafetelor.
Accesoriile includ o tija telescopica, o perie 2 in 1 penru spatii greu accesibile si o perie pentru canapele. HVC-V900RD este prevazut si cu sistem de retragere automata a cablului, aspect important care iti va usura munca, in vederea strangerii si depozitarii.
In ceea ce priveste zgomotul, cu toate ca vorbim despre un aspirator puternic, cu un nivel al decibelilor de 83 dB, majoritatea recenziilor sustin silentiozitatea aparatului.
Minusul merge la cablul de alimentare, care nu depaseste 4.5 m lungime, un inconvenient pentru posesorii de apartamente spatioase.
5. Aspirator fara sac Star-Light ACTY-1018G
Click pentru mai multe detalii
Daca te afli in cautarea unui aspirator mic si nervos, Star-Light Acty este exact dispozitivul de care ai nevoie. Motorul genereaza atata putere cata trebuie pentru a nu-ti incarca factura, in timp ce, puterea de aspirare la perie este de chiar 200 W, insemnand ca exista toate sansele sa nu-l poti dezlipi de covor in timpul aspirarii!
Evident, cel mai bun aspirator fara sac din top 5 este prevazut cu sistem de filtre HEPA, asa incat sa poata absorbi chiar si impuritati microscopice, din categoria carora amintim acarienii sau mucegaiurile, ambele generatoare de alergii.
Vasul colector este suficient de mare (1.8) pentru a-ti permite o aspirare completa a locuintei, inainte de a necesita curatarea.
Aspira toate tipurile de suprafete uscate, de la cele acoperite de covoare la cele acoperite de gresie sau parchet, gratie periei standard din dotare.
Pentru spatiile dintre grilele caloriferelor sau din spatele pieselor de mobilier, ai un accesoriu care faciliteaza curatarea, fara prea mare bataie de cap.
Un mare avantaj il reprezinta silentiozitatea, Star-Light avand un nivel de zgomot de doar 75 dB. Asadar, daca pana de curand aveai o problema in a aspira la ore nepotrivite, acum ai ocazia sa-ti pui vecinii la incercare.
O problema, de multe ori fara rezolvare, este depozitarea. Doar ca, cel mai bun aspirator fara sac care incheie lista recomandarilor noastre, este atat de mic si de compact incat ii vei putea gasi cu siguranta loc, oriunde intr-un dulap sau intr-un spatiu ingust, asa incat sa nu te impiedici de el.
Iata si alte avantaje: derulator de cablu, tub metalic telescopic, vas colector transparent pentru monitorizarea cantitatii de murdarie aspirata, filtru lavabil, greutate de doar 4.8 kg, pret fara egal.
Ca un dezavantaj, unii consumatori considera destul de dificila curatarea cosului de praf si a filtrelor, dupa fiecare aspirare.
Cum sa alegi cel mai bun aspirator fara sac?
Aspiratorul fara sac este, in momentul de fata, cel mai popular model, din motive lesne de inteles – cuva (sau recipientul colector) este realizata din plastic transparent, permitand verificarea gradului de umplere cu impuritati, fara a necesita demontarea intregului ansamblu.
Curatarea se face relativ usor, cu apa calduta si detergent, solutie indicata dupa mai multe aspirari si in cazul filtrelor HEPA, singurele filtre lavabile de pe piata de profil.
Cele mai bune aspiratoare fara sac utilizeaza sistemul ciclonic, o tehnologie care permite separarea aerului de impuritatile aspirate si mentinerea unui mediu eco in locuintele noastre.
Ca sa alegi cel mai bun aspirator fara sac, trebuie sa ai in vedere o serie de aspecte, pe care vom incerca sa ti le detaliem cat mai scurt cu putinta, in cele ce urmeaza:
1.Puterea de aspirare la perie – in cazul aspirarilor uscate, puterea de aspirare la perie este chiar mai importanta decat puterea nominala a dispozitivului, ea fiind influentata si de forma capetelor de aspirare (despre care vom povesti la punctul care vizeaza accesoriile). Un aspirator eficient trebuie sa aiba o putere de absorbtie situata intre valorile 200 W si 450 W.
2.Puterea celor 3A – reprezinta eficienta energetica, nivelul emisiilor de praf si eficienta de curatare. Evident, asa cum am mai discutat intr-un articol asemanator, cu cat puterea nominala a aspiratorului este mai mare, cu atat va creste si consumul de energie.
Exista si aspiratoare cu valori de peste 2000 W, incadrate la clasa energetica A (consum minim de energie), insa putin accesibile majoritatii, date fiind preturile foarte mari de achizitie. Asa cum exista si aspiratoare de mica putere (sub 1000 de wati) foarte performante si eficiente (vezi top 5) si, mai ales, accesibile.
3.Calitatea periilor – asa cum am spus deja, calitatea duzelor influenteaza calitatea aspirarii. Cu cat capul de aspirare are un orificiu mai mare, cu atat mai eficienta va fi curatarea.
O perie standard buna e dotata cu peri din plastic pentru absorbtia in profunzime, este rotativa, pentru a intra usor pe sub piesele de mobilier, este prevazuta cu roti mobile pentru o mai usoara manevrare si uneori, cu perii auxiliare, prin intermediul carora se pot curata zonele unde peretii incaperilor fac unghi drept cu podeaua.
Pe langa peria standard, cel mai bun aspirator fara sac ar trebui sa fie prevazut si cu accesorii pentru curatarea tapiteriei si a spatiilor inguste.
4.Capacitatea de aspirare – se refera la volumul recipientului colector si este cuprinsa, in general, intre 1 litru si 3 litri. In functie de necesitati (dimensiunea locuintei, animale de companie etc.) poti alege un recipient mai mare, capabil sa absoarba o cantitate mare de murdarie, fara a depasi nivelul maxim admis.
Oricum, este important de stiut ca, indiferent de capacitatea vasului colector, eficienta absorbtiei este afectata de cantitatea de praf retinuta de filtru.
Daca ai achizitionat un aspirator fara sistem ciclonic (separarea aerului de particulele de praf mareste durata de viata a filtrului), vei sesiza ca, indiferent cat de mica este cantitatea de gunoaie aspirata, eficienta de curatare scade considerabil. Se impune asadar, curatarea frecventa a filtrului.
Alte aspecte de care trebuie sa tii cont daca vrei sa achizitionezi un aspirator bun:
-
- designul si materialele din care sunt realizate rotile – rotile mari, realizate din cauciuc moale (exista si roti din plastic pe care se aplica o banda de cauciuc) usureaza deplasarea dispozitivului si nu zgarie suprafetele.
-
- lungimea cablului de alimentare – cu cat mai lung, cu atat mai usoara va fi manevrarea. Cel mai bun aspirator fara sac iti va permite sa aspiri fara sa smulgi stecherul din priza, o arie de cel putin 8 metri. Pentru a-ti usura munca, alege un aspirator prevazut cu derulator automat.
-
- nivelul de zgomot – este extrem de important, in primul rand pentru impactul asupra propriilor urechi, in al doilea rand, pentru a evita conflictele cu vecinii, daca esti genul ocupat, care ajunge acasa dupa ora 22.00. Opteaza pentru un aparat care-ti permite sa porti o discutie in timpul functionarii, cu un nivel al decibelilor situat intre 70 si 80 dB.
- branduri si preturi – desi nu este universal valabil, alegerea celui mai bun aspirator este una dintre situatiile cand brandul poate face diferenta. Evident, vei plati un pret pe masura, raportat la calitatea dispozitivului (clasa energetica, materiale de constructie, sistem de filtrare etc.)
Concluzii
Aspiratorul este un obiect electrocasnic care nu trebuie sa lipseasca din casele noastre. Alegerea lui se face in functie de datele de mai sus, mai mult sau mai putin, insa intotdeauna in functie de necesitati – marimea spatiului locuibil, gradul zilnic de murdarie acumulat & frecventa curateniei si, desigur, capacitatea financiara.
Tentatia achizitionarii aparatelor, sa le spunem ,“de unica folosinta”, care nu rezista mai mult de cateva zeci de ore de functionare, dar sunt extrem de facile din perspectiva costurilor, poate fi mare.
La fel de mari insa, sunt si inconvenientele – consum mare de energie, zgomot, emisii de praf care-ti pot pune sanatatea in pericol, lipsa de calitate a materialelor de constructie (roti care degradeaza suprafetele) si a consumabilelor (filtre de o calitate indoielnica in care trebuie sa investesti constant, racorduri de plastic etc).
Asadar, investeste intr-un aspirator care sa-si amortizeze in timp costurile, si pentru care producatorul este dispus sa-si asume o perioada de garantie cat mai mare (minim 24 de luni).