Chiar si pe vremea cand aspiratoarele cu sac de panza faceau legea, sa-l alegi pe cel mai bun, nu era deloc o activitate simpla. Ce sa mai spunem despre piata actuala care ne oferteaza cu o diversitate de modele, asa incat alegerea sa devina o adevarata provocare?
Nu e rau sa ai optiuni insa, sa recunoastem, e mult mai simplu sa te decizi cand oferta este limitata. Pana una alta, pentru ca nu ne putem impotrivi tehnologiei, trebuie sa alegem dintre cele cateva modele concepute pentru intretinerea locuintelor – aspirator cu functie de spalare, aspirator cu filtrare prin apa, aspirator vertical, aspirator cu recipient detasabil si aspiratorul cu sac, varianta care ne avantajeaza.
Si daca te regasesti ca si mine, in randurile reprezentantelor sexului frumos cu veleitati de gospodina, te rog, nu te lasa atrasa doar de preturile mici sau de designul inspirat de Star Wars, oricat de greu ti-ar fi! Iti spun, din proprie experienta, si eu am facut aceasta greseala si acum sunt deja la al 6-lea aspirator!
Nu stiu daca l-am brodit pe cel mai bun si sper sa nu trebuiasca sa aflu prea curand.
Oricum, inainte de a-l achizitiona, am intrat pe cateva forumuri, am cerut cateva pareri si am citit cateva zeci de review-uri. Grea treaba, trebuie sa recunosc! Insa am invatat care sunt capcanele de care sa ma feresc si ce criterii de alegere conteaza, pentru a nu ma capatui cu inca un produs a carui durata de viata sa fie doar ceva mai mare decat a unei efemeride.
In cele ce urmeaza, dupa prezentarea celor mai bune 5 aspiratoare din topul cu acelasi nume, am sa-ti expun pe pasi, care aspecte conteaza, pentru a nu arunca cu banii pe fereastra.
1. Aspirator cu filtrare prin apa Zelmer Aquos 829.0 SP
Click pentru mai multe detalii
Conceput pentru a aspira cele mai diverse suprafete, de la dusumele si gresie la covoare cu fir lung sau suprafete rugoase, modelul Aquos de la Zelmer, combina prin intermediul unui filtru de apa de ultima generatie (HEPA lavabil) avantajele aspiratului clasic cu cele ale aspirarii fara sac.
Impuritatile sunt retinute in recipientul cu apa, la finalul activitatii, singurul lucru care ramane de facut, fiind pur si simplu aruncarea apei murdare. Articulatiile metalice sunt telescopice, ceea ce reprezinta un mare plus, cand vine vorba despre manevrarea aspiratorului printre mobile dar si la depozitare. Nu dispune de baterie reincarcabila insa prezinta avantajul ca se alimenteaza direct la 220, prin intermediul unui cablu de 6 m lungime, cu sistem de stocare.
Suprafata acoperita este de nu mai putin de 9 m si indiferent cata murdarie ai avea de aspirat, fii sigura ca recipientul colector de 3 l, o va capta in intregime. In plus, Aquos te va salva de la dezastru ori de cate ori cei mici vor varsa sucurile prin casa, deoarece are capacitatea de a absorbi cca. 3 l de lichid!
Nu dispune nici de control pe maner insa ai la indemana un variator care-ti va permite sa setezi puterea, in functie de natura suprafetelor si a dimensiunii particulelor de aspirat. Accesorizarea cuprinde un element pentru zonele greu accesibile si patru modele de perii – mica, standard, speciala si pentru tapiterie.
De dimensiuni relativ reduse (35.7×38.5×50.6) si cu o greutate de doar 6.6 Kg, acest aspirator s-ar putea dovedi o buna achizitie. Si chiar daca nivelul de zgomot ar putea trece drept un dezavantaj, deoarece atinge 80 dB, gandeste-te ca e normal pentru un aspirator cu o putere de 1600 W.
2. Aspirator vertical Bosch BBHMOVE5
Click pentru mai multe detalii
Desi fac parte din oferta magazinelor de foarte multi ani, aspiratoarele verticale nu sunt chiar cele mai populare pe piata romaneasca. N-as sti sa spun care care este motivul, insa daca ar fi sa fiu rautacioasa, as spune ca frica de schimbare o sa alunge pana si progresul din calea noastra.
Cu alte cuvinte, ne-am obisnuit atat de mult cu formatul clasic, incat cu greu ne-am putea imagina ca un aspirator care seamana mai degraba cu un mop, ar putea sa se dovedeasca cel mai bun aspirator pentru noi.
Lasand gluma deoparte, aspiratoarele verticale sunt incredibil de usor de manevrat si mult mai usor de depozitat decat cele traditionale. Modelul de la Bosch este un aspirator de mana, practic si rabatabil, dotat cu 2 trepte de viteza si un recipient colector de 300 ml.
Ce-i drept, daca esti in renovari si te astepti ca BBHMOVE5 sa aspire praful de ipsos sau alte particule similare, cu acelasi aplomb ca si vechiul tau IDEAL (marca romaneasca de aspiratoare disparuta demult de pe piata), cu siguranta nu te afli in fata produsului potrivit.
Un aspirator vertical se recomanda mai mult pentru intretinere decat pentru aspirarea de categorie grea. Concret, BBHMOVE5 iti va aspira gresia, parchetul si covoarele cu intensitatea unui aspirator clasic, de putere medie.
Un plus, poate fi folosit si ca aspirator de masina deoarece este dotat cu un acumulator reincarcabil care-i confera o autonomie de 36 de minute.
Un minus primeste ledul de pe tija, care nu avertizeaza clar (prin schimbarea culorii) nivelul de incarcare a acumulatorului.
3. Aspirator fara sac Philips PowerPro Compact FC9323/09
Click pentru mai multe detalii
Ei bine, iata ca am ajuns si la al doilea model SF – aspiratorul fara sac, un alt produs care ne sperie, tocmai pentru ca nu intelegem cum functioneaza. Lipsa sacului este mai degraba un avantaj, recipientul detasabil din dotarea acestui model de aspirator, facand posibila curatarea usoara, sub jet de apa!
Nu stiu tu, dar eu, pe vremea cand foloseam aspirator clasic, ma trezeam invariabil in situatia de a nu avea sac de rezerva! E drept ca, am avut intotdeauna la indemana sacul de panza din dotare, care ma umplea de praf din cap pana in picioare, in momentul curatarii.
Ultima mea achizitie este exact un aspirator fara sac si cu tot scepticismul meu initial, in momentul de fata sunt mai mult decat satisfacuta.
Compact FC9323/09 este dotat cu un recipient din plastic rezistent si transparent, pentru o monitorizare usoara a nivelului de murdarie acumulat, care nu trebuie sa depaseasca 1.5 l – capacitatea vasului. Tubul este metalic si desigur, telescopic, pentru ca aspiratorul sa poata fi manevrat cu usurinta, in special in casele mici, cu mobila multa si inghesuita. Puterea nominala nu este decat 750 W dar nu te speria, deoarece la un aspirator cu aspirare uscata, este mult mai importanta puterea de aspirare la perie.
In plus, tehnologia PowerCyclone 4 ofera cele mai bune rezultate de curatare, separand praful de aer, dintr-o singura miscare. Este ideal pentru aspirarea covoarelor cu firul scurt si a suprafetelor netede, de tip parchet sau gresie. In lista dezavantajelor, bifam lipsa variatorului de putere si lungimea cablului, de doar 5 m.
4. Aspirator fara sac Samsung VC15RHNDCNC
Click pentru mai multe detalii
Locul 4 in top 5 cele mai bune aspiratoare supuse analizei, ii revine unui model marca Samsung, conceput pentru aspirare uscata si care functioneaza tot fara sac. Capacitatea recipientului colector este de 2 l si iti garantez ca, daca aspiri de doua pe saptamana, in conditiile in care ai o sufragerie circulata intens si vreo 2-3 blanosi in grija, nu se va umple decat dupa cateva saptamani.
Poti incerca acest lucru doar ca exercitiu, deoarece recomandarea producatorilor este de a curata recipientul chiar dupa fiecare utilizare! Si motivul nu este depaserea capacitatii ci suprasaturarea cu praf a filtrului pana la situatia in care aspiratorul nu va mai avea randament. Si pentru ca tot am amintit de filtru, se curata foarte usor cu o perie care ar trebui sa se regaseasca intre accesoriile disponibile.
Revenind la functiile si caracteristicile modelului de la Bosch, iata care este oferta: 1500 W putere nominala si 340 la perie, alimentare la retea, control pe maner, telescop metalic, filtru HEPA (usor de demontat, atat in vederea curatarii cat si a inlocuirii), functie multi-suprafete (parchet, gresie, covoare si mochete), cablu de 6 m cu derulator si raza de operare de nu mai putin de 9 m. La capitolul eficienta energetica, are un E (clasa) iar la performanta curatarii covoarelor un C.
Tot la clasa C se incadreaza si performanta curatarii suprafetelor dure in timp ce emisiile de praf se incadreaza la clasa D. Nivelul de zgomot este acceptabil (82 dB) cu conditia sa nu folosesti variatorul de putere, care va creste implicit si nivelul zgomotului si, mai mult, iti va smulge covoarele de pe dusumea!
Voi marca cu minus peria standard, care nu are un format la fel de ergonomic ca restul ansamblului.
5. Aspirator fara sac Beko BKS1360C
Click pentru mai multe detalii
Ca si modelele de aspirator fara sac din descrierile anterioare, si BKS1360C de la Beko este prevazut cu filtru Hepa si recipient colector detasabil, cu o capacitate de 2 litri.
Datorita formatului dar si a materialelor din care este realizat, filtrul HEPA capteaza o cantitate mult mai mare de impuritati, spre deosebire de un aspirator traditional cu sac, care nu face altceva decat sa recircule praful aspirat. Sigur, eficienta filtrului este sporita de tehnologia Cyclon care ofera usurinta in utilizare si o foarte mare putere de aspirare, fara a elibera in mediul ambiant nici macar o particula de praf! In plus, puterea de aspirare nu se diminueaza in timpul procesului de curatare.
Recipientul este realizat din plastic transparent, pentru ca nivelul impuritatilor colectate, sa poata fi cu usurinta monitorizat.
Dispozitivul care aspira la titlul de “cel mai bun” in topul celor 5 aspiratoare prezentate mai sus, se alimenteaza la retea si dezvolta o putere nominala de nu mai putin de 1200 W in timp ce puterea de aspirare este de 190 W. Nu este prevazut cu buton de reglare a puterii de aspirare si, desi acest aspect ar putea trece drept un dezavantaj, nu este deloc asa.
Cu 190 W putere la perie, acest model face covoarele sa se ridice in aer!
In aceasta situatie, variatorul n-ar face decat sa ingreuneze manevrarea periei, in special pe suprafetele textile. In rest, n-ar mai fi de amintit decat accesoriile care cuprind: o perie standard, una medie si un element pentru spatii inguste. In lipsa variatorului de putere, nici nivelul zgomotului nu este deranjant, chiar daca are 81 de decibeli.
Lungimea cablului de doar 5 m primeste un minus deoarece nu acopera mai mult de 8 m si daca intr-o sufragerie obisnuita nu e o problema, intr-un living spatios altfel stau lucrurile.
Cum sa alegi cel mai bun aspirator?
Asa cum am promis, voi puncta in continuare cele mai importante criterii de alegere in functie de tipologie, functii&caracteristici si desigur, in functie de buget. Intre modelele cele mai frecvent achizitionate de utilizatorii casnici se regasesc aspiratoarele cu format clasic si aspiratoarele verticale cu cele cateva variatiuni existente – 2 in 1, de mana, cu fir sau fara fir.
Pe langa design si functii specifice, fiecare model in parte se diferentiaza de altele in functie de: tipul alimentarii, tipul aspirarii (uscat/umed sau mixt) si modalitatea prin care se capteaza impuritatile (sac sau recipient).
Aspiratorul clasic – Este preferat datorita puterii mari de aspirare dar mai ales datorita optiunilor care iti permit sa alegi intre captarea murdariei cu ajutorul sacilor, cu filtrare prin apa sau prin intermediul unui recipient colector.
- Aspiratorul cu sac – Ramane inca, un model preferat desi in momentul de fata, pe o scara a performantei de la 1 la 5, ar primi cel mult 2. Poate fi puternic si chiar silentios, insa inconvenientul schimbarii sacului dupa cel mult doua-trei aspirari fara ca nivelul de umplere sa poata fi monitorizat si eliberarea unei cantitati considerabile de praf in atmosfera in timpul functionarii nu-l recomanda, in ciuda preturilor de achizitie convenabile.
- Aspiratorul cu filtrare prin apa – Filtrarea prin apa combate efectul de recirculare a prafului aspirat, intalnit indeosebi la aspiratoarele traditionale cu sac, reusind sa retina nu doar praful ci si spori sau microbi. Nu in ultimul rand, faciliteaza igienizarea recipientului colector care se curata foarte usor, prin simpla aruncare a apei murdare.
- Aspiratorul fara sac – Colecteaza murdaria intr-un recipient detasabil si transparent, care permite atat monitorizarea nivelului de umplere cat si o curatare infinit mai usoara decat in cazul aspiratoarelor cu sac. Tehnologia Cyclon, intalnita la majoritatea aspiratoarelor de calitate, separa aerul de particulele de praf, fara sa reduca in vreun fel puterea de aspirare in timpul functionarii.
Aspiratorul vertical – Incepe sa devina popular, desi nu pana demult era considerat o ciudatenie, in mare parte datorita designului nonconformist si a ideii preconcepute cum ca, dimensiunea are un efect covarsitor asupra puterii de aspirare.
Poate ca acest aspect conteaza la alte tipuri de aspiratoare, cel vertical insa, este gandit pentru intretinere, nicidecum pentru aspirarea unor cantitati uriase de particule, cum sunt cele rezultate in urma renovarii locuintei.
Este usor de manevrat iar versiunea 2 in 1, ofera avantajul transformarii lui intr-un aspirator de mana, ideal pentru curatarea suprafetelor greu accesibile sau a tapiteriei din masina! Pe piata de profil vei regasi atat varianta cu dubla alimentare – pe baza de acumulator respectiv cu alimentare la retea dar si variante single, cu sau fara cablu de alimentare.
Concluzii
Asadar, daca ai decis intre aspiratorul clasic si cel vertical ca si intre modalitatile de colectare a prafului (cu sau fara sac) sau ale alimentarii (la retea sau cu acumulator) nu-ti mai ramane decat sa urmaresti specificatiile dispozitivului, intre care cele mai importante sunt:
-Puterea nominala, a carei marime va influenta in mod direct atat consumul de curent cat si nivelul de zgomot. Pentru rezultate multumitoare, care sa nu-ti arunce in aer nici contorul electric dar nici urechile, cel mai bun aspirator este dispozitivul a carui putere nu depaseste 1500-1600 W.
-Puterea de aspirare, este chiar mai importanta decat puterea nominala deoarece va face diferenta intre o aspirare eficienta si una care lasa de dorit. Este de preferat sa gasesti un echilibru intre cele doua marimi, cu accent pe puterea de aspirare ale carei valori trebuie sa se regaseasca neaparat intre 200 si 400 W.
In sfarsit, am ajuns si la buget!
Cu cat mai mare va fi suma pe care esti dispusa sa o scoti din buzunar, cu atat mai bun va fi produsul achizitionat deoarece, atat parametrii de functionare cat si multimea functiilor, calitatea carcasei si a accesoriilor, sunt direct determinate de preturi.
Nu in ultimul rand, cel mai bun aspirator poate fi produsul pentru care producatorul/vanzatorul isi asuma riscul unei garantii cat mai mari, de cel putin 2 ani!