Inca de pe la 1889, cand Edwin Ruud (un inginer mecanic de origine norvegiana) a brevetat boilerul electric, aducand astfel confortul in majoritatea locuintelor situate in afara oraselor si aflate astfel in imposibilitatea de a fi racordate la un sistem central de incalzire, recipientul care permite incalzirea apei menajere si distribuirea ei in punctele de interes – bai si bucatarii, n-a fost niciodata doar un moft.
Chiar si in zonele rurale, unde posibilitatile sunt limitate sau de-a dreptul inexistente, oamenii i-au descoperit utilitatea, mai ales ca, boilerul traditional cu incalzire pe lemne, poate fi utilizat si pe post de soba.
Mult mai performant, boilerul electric detine suprematia, fiind preferat de majoritatea celor care nu isi permit sa investeasca intr-o centrala pe gaz, fie datorita costurilor ridicate, fie datorita faptului ca nu au acces la reteaua de gaz.
In functie de principalele caracteristici, am clasificat intr-un top 5 al celor mai bune boilere, un numar de 5 produse, fiecare avand potentialul de a se dovedi “cel mai bun”.
1. Boiler electric Ariston Pro Plus 80
Click pentru mai multe detalii
Supranumit si incalzitor pentru apa, boilerul Pro Plus apartinand brandului Ariston, asigura un maximum de usurinta in utilizare datorita functiilor de programare zilnica, raportate la necesarul de apa. Economia de energie obtinuta este de pana la 20%, un procent semnificativ daca ne gandim la costurile inca destul de ridicate ale energiei electrice.
In afara setarilor care permit memorarea consumului respectiv a necesarului de apa, Pro Plus dispune si de afisaj Eco – un panou de comanda cu leduri prevazut cu termometru inteligent si pozitionat frontal pentru o mai usoara monitorizare.
Modelul de la Ariston este inzestrat cu o serie de sisteme de siguranta (ABS) necesare atat pentru protectia produsului dar mai ales pentru siguranta utilizatorului.
De asemenea, cu tehnologiile Best si Nanomix, vei putea dispune de mai multa apa calda intr-un timp redus ca si de un consum scazut de energie. Recipientul propriu zis, este acoperit cu un strat rezistent de email pe baza de titan, ceea ce-i mareste considerabil durata de viata.
Principalele caracteristici includ: alimentare electrica, control electronic, 80 de litri volum, 0.8 Mpa (presiune), tip de protectie IPX3, intrerupator On/Off, supapa de siguranta, anod de magneziu, o putere egala cu 1800 W si clasa energetica B.
De dimensiuni rezonabile (75.8x45x48) nu necesita un spatiu exagerat la montare.
Capacitatea medie a vasului de doar 80 de litri, se poate dovedi un dezavantaj, daca in locuinta exista mai mult de doi membri, fapt care ar conduce la cresterea necesarului de apa calda.
2. Boiler electric Bosch ES 120 Tronic 1000T
Click pentru mai multe detalii
Locul doi ii revine unui incalzitor marca Bosch, cu o putere de nu mai putin de 2000 W si o capacitate a cazanului de 120 de litri.
Tronic 1000T este una dintre cele mai eficiente solutii de preparare a apei menajere, completata de un design elegant, performante de exceptie si tehnologii inovatoare. Datorita izolatiei termice de inalta calitate, modelul conceput de Bosch are capacitatea de a mentine constanta temperatura apei, fara a afecta semnificativ factura la electricitate.
Mai mult, testele au dovedit ca utilizatorii boilerului in discutie, au constatat reducerea costurilor pentru incalzirea apei menajere cu pana la 35%!
Tronic 1000T este dotat cu un rezervor generos construit din otel emailat, pentru a-i asigura durabilitate si rezistenta in timp. Temperatura de iesire a apei din boiler poate fi reglata intre 30 si 70 de grade Celsius, uzand de setarile unui termostat usor de manevrat.
Presiunea la care functioneaza cel mai bun boiler de la Bosch analizat de noi este de 0.8 Mpa iar eficienta energetica este notata cu D. Instalatia include element de incalzire imersat si protectie IPX4. Se alimenteaza electric iar greutatea nu e mai mare de 31.3 Kg.
Datorita faptului ca functiile si setarile sunt controlate mecanic si nu electronic, primeste un minus din partea noastra.
3. Boiler termoelectric cu serpentina Tesy BiLight GCVS 1004420 B11 TSR
Click pentru mai multe detalii
Al 3-lea produs pe care ti-l recomandam este un boiler mixt de 100 de litri, care iti va permite sa prepari apa menajera nu doar prin intermediul energiei electrice ci si cu ajutorul energiei termice inmagazinate. Tesy BiLight dispune de o singura serpentina interna care traverseaza rezervorul de apa, receptand caldura degajata de apa incalzita.
Puterea la care functioneaza acest tip de boiler este de 2000 W, clasa energetica fiind notata cu C.
Desi ai de a face cu un dispozitiv puternic, care ar trebui in mod normal sa genereze si un consum energetic pe masura, intervalul de incalzire de doar 45 de minute, timp in care temperatura apei creste de la 15 la 65 de grade Celsius, anuleaza acest inconvenient.
Tot in randul beneficiilor se inscriu si urmatoarele caracteristici: efectul Piston (consta in contracararea amestecului apa calda/apa rece, prin intermediul unei duze din inox patentate Tesy), fara punte termica (se reduce astfel cu pana la 16% pierderea termica), indicator BiLight cu indicator luminos On/Off, termostat reglabil, anod de magneziu si flansa de acces la grupul electric al boilerului, izolatie din poliuretan de inalta densitate, garantand pentru un minimum de pierdere de caldura si pentru economia de energie.
Garantia de 3 ani inchide lista avantajelor si cu greu am putea gasi un minus asa ca, ne vom referi tot la controlul mecanic in detrimentul celui electronic.
4. Boiler electric Ariston Pro R 80 EU
Click pentru mai multe detalii
Cel de-al doilea model marca Ariston, este un boiler care functioneaza la puterea de 1800 W, se alimenteaza electric si dispune de control electronic asupra functiilor si setarilor. Reglajul temperaturii este usor si la indemana, datorita unui dispozitiv de control extern in timp ce tehnologia Nanomix genereaza o cantitate si mai mare de apa calda.
Poate fi instalat atat vertical cat si orizontal, fara ca dimensiunile – 75.8x45x48 – sa genereze probleme de spatiu. Modelul de pe locul 4 in top 5 cele mai bune boilere, dispune de supapa de siguranta, protectie IPX3, anod de magneziu si intrerupator On/Off.
Cazanul pentru prepararea apei menajere este realizat din otel emailat si poate incalzi intr-un timp scurt nu mai putin de 80 de litri de apa. Daca iti trece prin cap ca e putin, poate ar fi timpul sa tii cont de o seama de reguli, pe care le vom numi “de buna utilizare a boilerului”, menite sa te ajute sa economisesti, atat apa cat si energie electrica.
Exemple: blocarea chiuvetei cu un dop in timpul spalarii vaselor; montarea boilerului in cea mai calduroasa zona din casa (baie); reglarea corespunzatoare a temperaturii – 50 de grade vara si 70 de grade iarna.
Nu e cazul sa-ti amintim ca un singur robinet care nu izoleaza perfect, iti poate aduce o pierdere de cca. 170 de litri lunar! Si pentru ca tot am vorbit despre capacitatea rezervorului, ii vom da un minus, asa ca sa-ti facem pe plac.
5. Boiler electric Tesy BiLight GCV 1004420 B11 TSR
Click pentru mai multe detalii
Asa cum ai observat, am revenit cu inca un produs marca Tesy doar ca, spre deosebire de boilerul descris anterior, acest model foloseste in exclusivitate energie electrica pentru prepararea apei menajere. In rest, cu inca doua-trei diferente, vorbim despre un boiler aproape identic in privinta functiilor si a performantelor.
Vei regasi si la acest model efectul Piston care asigura o cantitate cu pana la 15 % mai mare de apa calda, datorita designului unei duze speciale, care nu permite amestecul apei calde cu cea rece. De asemenea, energia de incalzire se salveaza cu pana la 16% pentru simplul motiv ca, exact ca si la modelul ce ocupa locul 3 in top 5 cele mai bune boilere, nici acesta nu dispune de puntea care face legatura intre corpul boilerului si sistemul de prindere in perete.
Este prevazut cu intrerupator unic (BiLight) cu doua functii, fiecarei pozitii revenindu-i o culoare de avertizare: rosu pentru “ in curs de incalzire” in timp ce albastru indica temperatura optima si sugereaza ca poti uza deja de beneficiile apei calde.
Iata ce alte caracteristici importante detine cel de-al 5-lea cel mai bun bun boiler: control electronic, putere 2000 W, presiune 0.8 Mpa, efiecienta energetica C, izolatie de 18 mm, protectie ceramica, timp de incalzire a apei de la 15 grade Celsius la 65 de grade Celsius in 2 h 55 min.
Dispune de asemenea de termostat reglabil, anod de magneziu si supapa de siguranta.
Dimensiunile ne fac sa ii dam un minus, deoarece cu o inaltime de 93 de centimetri, s-ar putea sa fie dificil de montat daca nu dispui de un spatiu pe masura.
Cum sa alegi cel mai bun boiler?
Nu sunt foarte multe lucruri de luat in calcul atunci cand te hotarasti sa cumperi un boiler, insa pentru a intra in posesia celui mai bun, trebuie sa faci un mic plan de bataie.
In primul rand, trebuie sa tii cont de faptul ca boilerele nu sunt similare centralelor electrice, deoarece volumul vasului in care se prepara apa calda, este conditionat de marimea spatiului in care se monteaza.
In al doilea rand, un boiler, indiferent de cat de mare este recipientul de incalzire a apei, nu poate genera decat o singura data o cantitate de apa, astfel ca folosirea sa in familii numeroase, unde se impune un necesar mare de apa la intervale diferite de timp ar putea fi un inconvenient.
Nu in ultimul rand, trebuie sa evaluezi consumul de energie din casa deoarece, un boiler electric iti va aduce cateva cheltuieli in plus in ceea ce priveste energia. Daca stai in mediul rural si nu la marginea unui oras mare cu posibilitatea de a te bransa la un moment dat la reteaua de gaze, poate ar fi mai bine sa te orientezi catre traditionalul boiler cu incalzire pe lemne.
Oricum, indiferent ce hotarasti, noi ti-am prezentat deja 5 dintre cele mai bune boilere de pe piata de profil, ramane sa discutam detaliat despre caracteristicile pe care trebuie sa le ai in vedere dar nu inainte de a spune cateva cuvinte despre principalele tipuri de boilere de pe piata.
Boiler cu lemne – Regasit preponderent in mediul rural, unde nu exista retea de gaze. Este alcatuit din doua elemente tip soba plus boilerul propriu zis, motiv pentru care, poate fi folosit cu succes la incalzirea incaperilor in care este amplasat – bai sau bucatarii.
Boiler electric – Este modelul cel mai popular, datorita performantelor. Poate dispune de display digital, reglaje electronice, sistem de iluminare care avertizeaza asupra nivelului de preparare a apei, functie stand-by si telecomanda.
Pentru uz casnic, alege un boiler care nu depaseste 2000 W deoarece, desi puterea influenteaza in mod direct rapiditatea cu care se incalzeste apa, si consumul de energie electrica este pe masura performantelor.
Boiler termoelectric – Pe laga rezistenta electrica ce ajuta in mod direct la incalzirea apei, boilerul termoelectric este prevazut cu una sau mai multe serpentine care parcurg interiorul rezervorului, acumuland caldura si ajutand la incalzirea apei care iese din boiler.
Caracteristici de urmarit:
Capacitatea rezervorului – Insumeaza cantitatea de apa care urmeaza a fi preparata si se alege in functie de necesarul de apa, direct proportional cu numarul de membri ai familiei. Cu cat rezervorul este mai voluminos, cu atat boilerul are nevoie de o putere mai mare ceea ce va conduce inevitabil, la un consum mare de energie electrica.
Alege un boiler cu capacitate medie de pana-n 100 de litri, deoarece timpul de incalzire nu va fi atat de mare si in plus, va putea fi montat si in spatii mai restranse. Este de preferat sa mentii constanta temperatura apei si daca iti da mana, orienteaza-te catre un model cu functie stand-by, care va conditiona dispozitivul sa functioneze doar atunci cand este necesar.
Puterea&presiunea – Sunt doua dintre caracteristicile care influenteaza in mod direct performanta unui boiler. Asa cum am spus deja, cu cat puterea este mai mare, cu atat capacitatea de incalzire a apei este mai ridicata.
Dezavantajele sunt evidente si desi este foarte dificil de ales intre performanta si consum, tu stii cel mai bine care iti sunt posibilitatile. O investitie initiala mare, intr-un dispozitiv performant conceput sa si ecomiseasca, s-ar putea dovedi cea mai buna alegere, pentru ca se va amortiza cu siguranta in perioada imediat urmatoare.
Nu uita nici de regulile de “buna folosire a boilerului” amintite mai sus, care iti vor aduce cu siguranta o economie subtantiala in buzunar, chiar daca trebuie sa depui putin efort. In ceea ce priveste presiunea, este cel putin la fel de importanta ca si puterea, deoarece cu cat este mai mare cu atat mai usor ii va fi dispozitivului sa plimbe apa prin instalatie, cat mai departe de boiler si cat mai aproape de un robinet de distributie a apei.
Functii – Majoritatea boilerelor electrice sunt dotate cu un termostat de reglare a temperaturii apei, functia “manual” doedindu-se foarte utila in personalizarea setarilor. Cele mai performante dar si cele mai scumpe modele sunt prevazute cu display digital, telecomanda si multiple functii de programare.
Accesorii – Odata cu boilerul, trebuie sa achizitionezi o serie de piese absolut esentiale pentru o buna functionare a dispozitivului. Asadar, asigura-te ca ai intrat in posesia robinetilor de izolare, a supapei de siguranta si a vasului de expansiune, a filtrului de apa si a cablului electric, in cazul in care incalzirea se face prin intermediul rezistentei electrice.
Costuri – Nu e greu de presupus ca performanta celui mai bun boiler este direct influentata de pret.
Daca boilerul este singura ta varianta de a beneficia de apa calda menajera, un pret mare se poate dovedi o investitie pe termen lung, deoarece vei beneficia nu doar de un dispozitiv performant gandit pentru a eficientiza intregul proces de preparare a apei ci si de o clasa energetica superioara, implicit de o economie substantiala in buzunar.
Concluzii
Pe final, as vrea sa-ti mai atrag atentia asupra catorva aspecte la fel de importante.
Daca locuiesti la tara, nu ignora varianta unui panou solar ca sursa externa de incalzire a apei. Iti va fi extrem de utila pe perioada verii, cand temperatura apei nu trebuie sa fie exagerat de ridicata pentru a putea fi folosita.
Nu te lasa ispitit de achizitionarea unui boiler cu capacitate de mai mult de 100 de litri deoarece, cu cat vasul este mai mare, cu atat mai mare va fi timpul de incalzire.
Pentru a reduce cheltuielile generate de consumul mare de energie, incearca sa gasesti o solutie de compromis intre puterea boilerului si dimensiunea vasului.
O putere de maxim 2000 W va incalzi rapid o cantitate rezonabila de apa, de preferat pana-n 100 de litri.
Nu in ultimul rand, tine cont de top 5 cele mai bune boilere analizate de noi, deoarece cu siguranta unul dintre modele va fi exact ceea ce cauti.