Cel mai bun detector de gaz 2022
Detectorul de gaz este indispensabil omului care traieste in secolul 21, caci viata sa este modernizata cu tot felul de utilitati, de la electricitate pana la gaze. Din acest motiv, pot avea loc accidente grave, cauzate de scurgerile de gaze, precum asfixiere, incendii si chiar explozii.
Dar aceste accidente pot fi evitate, daca scurgerea este identificata din timp, cu ajutorul unui detector de gaze. Pretul unui detector de gaze incepe de la 100 lei si poate depasi chiar si 600 de lei, in fuctie de unele caracteristici, de producator, si de tipul acestuia.
In alegerea unui detector de gaze bun, trebuie sa tinem cont de anumite aspecte, cum ar fi tipul acestuia, de perete/cu electrovalva sau portabil. Avantajul detectorului de gaze portabil este ca il puteti purta cu dumneavoastra oriunde mergeti.
Modelul de perete trebuie conectat la o electrovalva ce se fixeaza pe sursa de gaze, dar aceasta poate fi instalata de o persoana care este autorizata de ANRE.
In continuare, va vom prezenta 5 detectoare de gaze, de perete, precum si portabile: Detectorul de gaz portabil model PNI BX170, Detectorul de Gaz BG30, Detectorul de gaz wireless Smanos GD8800, Kitul Senzor de gaz PNI GD-01 si electrovalva PNI V-02 cod 2014172 si Detectorul inteligent de gaz PSG10.
1. Detectorul de gaz portabil model PNI BX170
Click pentru mai multe detalii
Detectorul de gaz portabil model PNI BX170 poate fi folosit de oricine, dar este ideal pentru mineri sau pentru persoane care lucreaza in subsoluri sau canalizari pentru a detecta oricand o scurgere de gaz. Este rezistent la apa, lovituri, praf, si socuri, datorita carcasei din plastic cauciucat.
Are dimensiunile de 110 x 60 x 40 mm si este foarte usor, cantarind 200 g. Are un ecran LCD de 3,5 mm. Temperatura de operare este intre -20 si 50 de grade Celsius, aproximativ. Ambalajul ofera un grad inalt de protectie si este placut ca si aspect.
Detectorul este fixabil usor la brau, este de culoare portocalie si vine alaturi de accesorii precum suportul de prindere la centura, o surubelnita, alimentator si acumulatorul intern Ni-MH 1200 mAh. Alarma este vizuala, precum si audio, alaturi de vibratii si poate detecta gaze naturale: metan, propan, hidrogen, precum si gaze toxice rare, dioxid de sulf, amoniac, oxid de azot, fosfina, cianura de hidrogen, dar si GPL.
La punerea in functiune, acesta va efectua o autotestare, dupa care va afisa pe ecran data, ora, versiunea de soft si alte informatii utile. Daca autotestarea este efectuata cu succes, va incepe un proces de incalzire in urmatoarele 30 de secunde, dupa care va intra in modul normal de lucru. Pentru gazele combustibile, autonomia aparatului este de 8 ore continuu detectie si pentru gazele toxice 300 de ore continuu.
Pretul de achizitionare este situat undeva intre 900 si 1000 de lei, care este un pret rezonabil pentru utilitatea sa, portabilitate, rezistenta si faptul ca este usor de folosit.
2. Detectorul de Gaz BG30
Click pentru mai multe detalii
Detectorul de Gaz BG30 este tot unul portabil, si este o necesitate, fie ca este vorba de o ambarcatiune, gospodarie sau despre terenul de camping. Aparatul BG30 are o utilizare diversa, inclusiv in domeniul industrial, pentru detectarea scurgerilor din armaturi sau conducte.
Are dimensiuni de 72 x 221 x 24 mm, este din plastic, este de culoare galbena si cantareste 520 g. Prezinta o mufa pentru casti si o alarma acustica a carei frecventa si putere creste in raport cu concentratia de gaz pe care o detecteaza, precum si o alarma optica.
O caracteristica distincta este ca are o sonda de 40 cm lungime, pentru a inspecta locurile greu accesibile. Aparatul detecteaza eficient etanul, propanul, butanul, metanul, amoniacul, benzina, acetona, GPL-ul, alcoolul, hidrogenul sulfurat, precum si alte gaze inflamabile.
Calibrarea se face individual prin regulator fara trepte. Pragul de alarma poate fi calibrat individual, cel minim este de 10% LEL, iar cel maxim este de 40% LEL. Conditiile de utilizare sunt intre 0 si 50 de grade Celsius, iar conditiile de depozitare sunt intre -30 si +60 de grade Celsius.
Are o precizie de 50 ppm si un timp de reactie scurt, de 2 secunde, sau chiar mai putin.
Are un raport optim pret-calitate, pretul sau situandu-se intre 400 si 600 de lei, potrivit pentru buzunarul fiecaruia si are o calitate buna, avand o caracteristica pe care majoritatea detectoarelor nu o au: sonda semiflexibila.
3. Detectorul de gaz wireless Smanos GD8800
Click pentru mai multe detalii
Detectorul de gaz wireless Smanos GD8800 este un detector de gaze wireless care foloseste o tehnologie noua de detectie, bazata pe semiconductor. Cand acesta detecteaza o scurgere, alaturi de alarma sonora si luminoasa, daca este conectat la un sistem de alarma Smanos, va va trimite si o notificare prin SMS catre telefonul dumneavoastra sau un apel telefonic. Are dimensiuni de 120 x 70 x 40 mm si culoarea alba.
Raza transimisiei wireless este de aproximativ 80m. Acest senzor este potrivit pentru orice tip de locuinta, de la hotel la apartament. Consumul de curent static este de 30 mA, iar consumul alarmei este de 120 mA. Volumul sirenei este de 75dB, iar frecventa aparatului de 868 MHz si o putere de 3 W.
Poate detecta gazele naturale, precum si GPL-ul, densitatea de alarma este 10% LEL. Dupa cum ne-am obisnuit pana acum, la punerea in functiune, aparatul se va autotesta, iar daca testul este reusit va intra in etapa de incalzire, dupa care va functiona normal. Pentru a-l testa chiar dumneavoastra, puteti elibera o cantitate mica de gaz de la bricheta la o distanta de 2-3 cm de detector.
Detectorul de gaz poate fi folosit individual sau alaturi de un sistem de alarma Smanos. In materie de pret, este situat intre 100 si 200 de lei, potrivit si pentru cineva cu un buzunar mai modest.
Avantajele sale sunt detectia noua pe baza de semiconductor si notificarea prin SMS.
4. Kitul Senzor de gaz PNI GD-01 si electrovalva PNI V-02 cod 2014172
Click pentru mai multe detalii
Kitul Senzor de gaz PNI GD-01 si electrovalva PNI V-02 cod 2014172. Senzorul de gaz PNI GD-01 este unul de peret si poate detecta mai multe tipuri de gaz: gaze naturale, GPL, gaz 25% LEL, gaz CO. Benificiati de achizitionarea unui pachet complet care ajuta atat la detectarea gazelor, cat si la intreruperea alimentarii la gaz.
Benificiati de o avertizare multipla din partea senzorului de gaz, acesta are o alarma luminoasa prin intermediul LED-urilor de pe partea frontala cat si una sonora, emitand un sunet ascutit, de peste 70 dB in momentul detectarii de gaze. Are un design confortabil, cu marginile rotunjite, iar temperatura maxima de lucru este 50 de grade Celsius. Senzorul de gaz GD-01 are dimensiuni de 110.4 x 73 x 41 mm, cantareste 221 g si are un consum de maxim 2.5W.
Electrovalva de gaz PNI V-02 cod 2014172 este confectionata din aluminiu si trebuie montata in bucatarie sau oriunde este situata sursa de gaze cu un cablu de lungime de 0.4 m. In momentul detectarii de gaz, timpul de reactie este de o secunda la care se opreste alimentarea cu gaz in toata locuinta.
Pretul este intre 100 si 150 lei, ideal pentru buzunarul oricarui om care doreste sa il foloseasca in apartament sau locuinta.
Avantajul sau este ca, pe langa detectorul obisnuit de gaze, care avertizeaza prin alarma luminoasa si sonora, benificiati si de electrovalva care inchide alimentarea la gaze imediat cum detecteaza o scurgere.
5. Detectorul inteligent de gaz PSG10
Click pentru mai multe detalii
Detectorul inteligent de gaz PSG10 este tot unul de perete, care dupa cum ne-am obisnuit, trebuie conectat la o electrovalva, dar aceasta nu este inclusa in achizitionarea produsului. Detectorul inteligent de gaz poate detecta gaze precum CH4 si GPL.
Avantajul sau este ca alarma privind detectarea de gaze precum si comanda de intrerupere a alimentarii cu gaz se pot face via internet, de pe smartphone-ul dumneavoastra cu Android sau iOS. Conectarea la internet se face prin POER Gateway.
Un asemenea POER Gateway (neinclus in pachet) poate coordona pana la 10 dispozitive separate POER. Acest aparat este ideal familiei din secolul 21 si gospodariei modernizate de electricitate, de internet si de smartphone-uri.
Datorita tehnologiei smart a detectorului, este incredibil de usor de folosit si de incredere, avand posibilitatea de a fi anuntati oriunde ati fi cand acesta detecteaza o scurgere de gaze, si de a putea opri imediat alimentarea la gaz cu ajutorul apasarii unui singur buton de pe smartphone-ul dumneavoastra, fie ca acesta are sistem de operare Android sau iOS.
Este foarte util intr-o familie, de exemplu, daca raman copiii acasa, iar dumneavoastra sunteti plecat(a), in cazul unei scurgeri de gaze, veti fi anuntati imediat pe telefon si veti putea opri alimentarea la gaze, evitand astfel un incident tragic.
Pretul sau este de aproximativ 100 lei, avand un raport pret-calitate foarte bun, avand in vedere ca acesta benificaza de o tehnologie smart.
Cum sa alegi cel mai bun detector de gaz
In alegerea unui detector de gaz bun, trebuie sa tineti cont de mai multe caracteristici.
In primul rand, puteti alege intre un detector de gaze portabil si un detector de gaze de perete (cu electrovalva). Trebuie sa aveti in vedere avantajele pe care fiecare tip de detector le ofera.
Detectorul de gaz portabil prezinta avantajul ca il puteti lua cu dumneavoastra oriunde va duceti, fiind ideal pentru persoanele care lucreaza in mine sau in subteran si trebuie sa verifice la fiecare pas daca sunt scurgeri de gaze.
Un detector potrivit pentru aceasta situatie ar fi Detectorul de gaz portabil model PNI BX170 cu un pret intre 900 si 1000 de lei, sau o alternativa mai ieftina, Detectorul de Gaz BG30, situat ca pret intre 400 si 600 de lei a carui accesoriu distinct este sonda de 40 cm lungime care poate fi folosita pentru a verifica si locurile greu de accesat.
Detectoarele de gaze de perete sau cu electrovalva prezinta avantajul ca, imediat ce este detectata o scurgere de gaz, electrovalva opreste alimentatia la gaz in toata locuinta. Acest tip de detector este ideal pentru oamenii care doresc sa il foloseasca in gospodarie sau in apartament.
Dar atentie! Electrovalva trebuie montata doar de o persoana autorizata de ANRE, pentru a eventa posibilele accidente. Pentru detectoarele de gaze de perete, puteti alege Kitul Senzor de gaz PNI GD-01 si electrovalva PNI V-02 cod 2014172. Daca alegeti acest kit, avantajul este ca electrovalva vine la pachet, alaturi de detector, in acest fel economisind niste bani.
Pretul acestuia este intre 100 si 150 de lei.
Sau puteti alege Detectorul inteligent de gaz PSG10, al carui avantaj este tehnologia smart, avand posibilitatea de a fi anuntati prin intermediul aplicatiei de pe smartphone, fie ca sistemul acestuia de operare este Android sau iOS, cand este detectata o scurgere, si de a putea intrerupe, din aplicatie, de la distanta alimentarea la gaz.
Pretul acestuia este de aproximativ 100 de lei. O alta caracteristica la care trebuie sa fiti atenti este sensibilitatea senzorului, exprimata in procente de LEL (Lower Explosive Limit, din limba engleza care inseamna limita inferioara de explozie). Bineinteles, pentru a fi cat mai in siguranta, un detector bun trebuie sa aiba pragul LEL cat mai mic.
Produsele prezentate mai sus prezinta un prag de 10% LEL, precum Detectorul de gaz wireless Smanos GD8800, un prag ce poate fi calibrat individual il gasim la Detectorul de Gaz BG30, iar la Kitul Senzor de gaz PNI GD-01 si electrovalva PNI V-02 cod 2014172, pragul LEL este de 25%. In ultimul rand, o caracteristica importanta este alarma aparatului de detectie.
Produsele de mai sus prezinta atat alarma luminoasa, cat si alarma sonora. Alarma sonora este de 70-75 dB la majoritatea, cu exceptia Detectorului de gaz BG30, a carui volum de alarma creste in rapt cu concentratia de gaz pe care acesta o detecteaza. Un alt tip de alarma este prin SMS sau apel, in cazul Detectorului de Gaz BG30, sau prin internet, pe smartphone, in cazul Detectorului inteligent de gaz PSG10.
Concluzie
Majoritatea oamenilor nu se gandesc sa cumpere un detector de gaze, bazandu-se pe simtul mirosului pentru a identifica ei insisi o scurgere de gaze, dar acest lucru este foarte riscant, si daca scurgerea nu este detectata la timp pot avea loc accidente grave precum incendii sau explozii, sau poate duce la asfixiere.
Mai sus v-am prezentat 5 detectoare de gaz care pot fi folosite fie de oricine in gospodarie sau in apartament, fie de oamenii care lucreaza in mine sau locuri subterane in care pot exista gaze toxice.
Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol si va asteptam cu mai multe in curand.