Cel mai bun fier de calcat 2022

Ideea de a face un top 5 “cel mai bun fier de calcat” mi-a incoltit in minte in momentul in care am realizat ca am nevoie de un aparat performant care sa ma determine sa transform calcatul hainelor intr-un proces placut si eficient. Bineinteles ca dupa realizarea acestui top am si achizitionat aparatul pe care l-am considerat cel mai bun.

Pana nu de mult, nu pot spune ca imi placea sa calc, dimpotriva! Calcam o haina cu 15 minute inainte de a o imbraca. Acum, lucrurile s-au schimbat.

Cel mai probabil, calcatul hainelor sau al asternuturilor nu va deveni niciodata pasiunea vietii mele, dar nici n-am sa mai las munti de haine sifonate sa-mi troneze in casa.

Mi-a luat ceva timp sa cercetez piata pentru a putea cumpara intr-adevar cel mai bun fier de calcat, dar am reusit!

Am tinut cont de toate caracteristicile importante – materialul talpii, puterea si calitatea jetului de abur, puterea de incalzire si functiile suplimentare – iar azi calc usor, eficient si rapid!

1. Fier de calcat Tefal FreeMove FV9962

Tefal FreeMove FV9962

Click pentru mai multe detalii

Se acorda locul 1 si promisiunea ferma ca il voi recomanda ori de cate ori voi avea ocazia, fierului de calcat fara fir Tefal FreeMove FV9962. De ce consider ca acesta este cel mai bun fier de calcat veti intelege imediat.

Pentru o persoana asemenea mie, nu foarte priceputa la calcat, cablul cu care cele mai multe fiare sunt prevazute, incurca. Ca se aseaza peste partea de haina pe care tocmai ce am calcat-o si o sifoneaza din nou, ori este prea scurt si limiteaza libertatea de micare, da batai de cap.

Tefal FreeMove FV9962 nu are cablu, ceea ce presupune ca am scapat de o grija. Puterea de 2 600 W si functia turbo de 160 W te asigura ca si cele mai dificile tesaturi vor arata impecabil dupa ce vor fi calcate. Bine, la eliminarea cutelor atat de inestetice si dificile contribuie in mod evident declansatorul pentru abur suplimentar si jetul puternic de abur (de pana la 160 g/min).

In plus, functia practica a acestui aparat este sustinuta de calitatea talpii Ultragliss, ce aluneca usor, indiferent de tesatura, si de aluminiul din continutul talpii care asigura o conductibilitate ridicata. Cat despre alimentare, este suficient ca aparatul sa fie conectat la baza ca rezistenta electrica din talpa sa se incalzeasca si sa ajunga la temperatura dorita. Timp de 30 de secunde, temperatura se va mentine, apoi va incepe sa scada, fiind necesara o noua alimentare de 4 secunde.

In plus de toate astea, Tefal FreeMove FV9962 dispune de sistemele: antipicurare, anticalcar si autocuratare.

Cat despre dezavantaje, il folosesc de peste doua luni si nu i-am gasit. Poate faptul ca nu-l gasim mereu la reducere. Lasand gluma, tocmai ce il puteti achizitiona mai ieftin de la eMag.

2. Fier de calcat Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640

Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640

Click pentru mai multe detalii

Locul al doilea in top 5 “cel mai bun fier de calcat” este ocupat de acest aparat cu talpa cu autocuratare si functie antipicurare. Evident ca nu aveam cum sa incerc toate fiarele de calcat pentru a extrage concluzii certe, dar am prietene pe care le-am tot intrebat.

Una dintre ele,  croitoreasa fiind, foloseste Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640 de cateva luni bune si este foarte multumita in primul rand pentru faptul ca nu trebuie sa treaca cu fierul de doua ori pe acelasi loc, dar si pentru faptul ca are un jet de abur puternic cu ajutorul caruia reuseste sa netezeasca si cele mai capricioase cute.

De fapt, prin tot ceea ce mi-a spus mi s-a confirmat ceea ce citisem despre Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640. Aparatul ofera jet de abur: variabil, de pana la 50 g/minut, ceea ce inseamna ca se calca foarte usor, tesaturile fiind umezite si inmuiate; puternic, de pana 200 g/minut la ceea ce inseamna ca netezeste orice cuta se incapataneaza sa ramana pe tesatura; vertical, absolut necesar pentru cele mai fine tesaturi.

Puterea de 2 600 W asigura calcarea oricaror tesaturi fara repros, iar talpa Autoclean asigura o alunecare durabila si distribuirea aburului in mod uniform.

Singurul dezavantaj pe care Tefal Ultimate Anti-Calc FV9640 il are, pare a fi cel legat de localizarea sub maner a butonului care face fierul sa actioneze dispozitivul de apa.

3. Fier de calcat Bosch Sensixx’x DA30 TDA3026110

Bosch Sensixx'x DA30 TDA3026110

Click pentru mai multe detalii

Am decis ca locul al treilea din top 5 “cel mai bun fier de calcat” sa fie ocupat de un aparat ale carui performante sunt asigurate de tehnologia germana. Pentru mult timp am fost fan Bosch, achizitionand produsele de care aveam nevoie doar de la aceasta firma.

Desi, intre timp, situatia s-a schimbat si nu firma este acum prioritara in decizia mea de cumparare a unui produs, are si aceasta o importanta deosebita. Recomand fierul de calcat de la Bosch pentru ca este un aparat performant, capabil sa netezeasca orice cuta dificila datorita faptului ca dispune de o talpa Ceranium Glissee multidirectionala si pentru ca ofera jet puternic de abur (160 g/min). Puterea acestui fier de calcat este de 2600 W.

Atat jetul de abur cat si temperatura pot fi reglate dupa cum este necesar, in functie de tesatura. La Bosch Sensixx’x DA30 TDA3026110 m-au mai atras: triplul sistem de autocuratare (anticalc integrat, autocuratare si calc`n clean), functiile antipicurare si de pulverizare, dar si faptul ca varful ascutit al aparatului permite calcarea cu multa precizie in portiuni mai greu accesibile de pe haine (intre nasturi, pliuri etc).

In plus, avand un astfel de fier de calcat nu se pune problema sa-ti faci griji daca l-ai uitat in priza, deoarece se va deconecta automat cand nu este utilizat, gratie functiei auto shut-off.

Dezavantajele se rezuma, de fapt, la unul singur, faptul ca are un rezervor de apa de 0,32 litri, ceea ce presupune ca pe parcursul unei sesiuni mai lungi de calcat, rezervorul va necesita umplere repetata.

4. Fier de calcat Philips EasySpeed Plus GC2042/40

Philips EasySpeed Plus GC2042/40

Click pentru mai multe detalii

Raportul calitate/pret foarte bun pe care il gasesc la acest aparat, m-a determinat sa-l pozitionez pe locul 4 in top 5 “cel mai bun fier de calcat”. Ce il recomanda? Talpa ceramica – stim foarte bine ca aluneca cu repeziciune pe tesaturi de tot felul si se curata usor.

Varful extrem de special (cu precizie tripla) – prin faptul ca este ascutit, are un canal pentru nasturi si  un design precis  ce permite calcarea cu multa precizie in portiuni mai greu accesibile precum cele dintre nasturi sau cute.  Ofera un debit de abur de 35 g/minut si un jet de abur de 100 g/minut.

Puterea acestui fier de calcat este de 2100 W. Timpul in care se incalzeste este de 60 de secunde de la punerea in priza. De asemenea, aparatul dispune de sistem antipicurare si glisor anticalcar.

Philips EasySpeed Plus GC2042/40 este, fara indoiala, un exemplu care sustine ideea potrivit careia cu bani putini se mai pot cumpara inca lucruri bune. Cu atat mai mult valabil ce am spus, in conditiile in care pe eMag are si o reducere de pret.

La dezavantaje am sa trec faptul ca are un rezervor de apa de 0,27 litri, ceea ce presupune ca in timpul unei sesiuni prelungite de calcat va trebui fi reumplut de cateva ori.

5. Fier de calcat Philips Azur Performer GC3802/20

Philips Azur Performer GC3802/20

Click pentru mai multe detalii

In final, pe locul 5 (nu am sa sa spun “ultimul loc” pentru ca mi se pare ca l-as neindreptati cumva) in top 5 “cel mai bun fier de calcat”, am ales un aparat intr-un mod similar cu alegerea pentru locul 4, tinand cont de raportul calitate/pret.

Avem, asadar, un aparat olandez, cu un design placut, o greutate optima pentru calcarea usoara a tesaturilor si o putere de 2400 W. Mai mult de atat, Philips Azur Performer GC3802/20 are un varf cu precizie tripla, asemenea modelului anterior, tot de la Philips, ceea ce inseamna ca poate fi folosit cu succes si pentru calcarea locurilor mai greu accesibile precum cele dintre nasturi sau cutele. Talpa acestui fier de calcat, Steam Glide, este foarte usor de curatat si aluneca rapid pe tesaturi, indiferent de tipul acestora.

Setarea temperaturii si a jetului de abur contribuie la performantele acestui aparat de calcat. De asemenea, Philips Azur Performer GC3802/20 ofera un debit de abur de 40 g/minut si un jet de abur de 140 g/minut si are o durabilitate mare deoarece este prevazut cu sistemul Double Active Calc care previne aparitia depunerilor de calcar, curatand aparatul in interior.

Singurul dezavantaj semnificativ al acestui fier de calcat consta in capacitatea mica a rezervorului – 0,3 litri, insa balanta se inclina net la avantaje.

Cum sa alegi cel mai bun fier de calcat

Sa cumperi un fier de calcat de care sa fii multumit/a nu este foarte simplu, desi la prima vedere asa poate sa para. Este absolut neinspirat sa mergi intr-un magazin de profil si sa alegi un fier de calcat doar pentru ca are un pret exorbitant si consideri ca este bun.

Nu, lucrurile nu se rezuma la atat. Se impune sa culegeti niste informatii minimale care sa va ajute sa achizitionati cel mai bun fier de calcat, in functie de nevoile pe care le aveti. Dupa cum am mai spus si in partea de inceput a acestui articol, este important sa se tina cont de urmatoarele caracteristici:

Talpa fierului de calcat. In functie de invelisul pe care il are talpa principala a fierului de calcat (de regula din aluminiu), talpile fiarelor de calcat pot fi din teflon, ceramica si din inox. Dintre toate, cele mai apreciate sunt talpile din ceramica deoarece sunt rezistente la temperaturi mari si nu se zgaraie usor. De asemenea, cu fiarele de calcat cu talpa din ceramica se calca foarte usor orice tesatura. Pe de alta parte, talpile din teflon aluneca usor pe tesaturi, dar se zgaraie foarte usor.

Desi cele mai ieftine, fiarele de calcat cu talpa din inox se lipsesc, pot imprima efectul de „material lucios”,  aluneca greu pe tesaturi.

Puterea fierului de calcat. De regula, acasa avem nevoie de un fier de calcat normal si nu de unul de foarte mare capacitate. Puterea optima necesitatii unui fier de calcat pe care il folosim acasa este de 2000 -3000 W (watti), iar pentru statiile performante este de 3000-4000 W.

Jetul de aburi al unui fier de calcat. Este important sa alegeti un fier de calcat care are aceasta caracteristica (de regula, fiarele de calcat cu talpa din inox nu o au). Este recomandat  sa optati pentru un aparat pe a carui talpa sunt dispuse mai multe orificii mai mari pentru abur, pana la varf. Aveti in vedere si faptul ca un aparat performant are un debit de abur de aproximativ 35-50 grame/minut si, in plus,  un buton pentru abur suplimentar si  functia de abur vertical.

Functii. Este de preferat sa optati pentru fiare de calcacat prevazute cu urmatoarele functii:

–       functia anticalcar: activata o data pe luna, aceasta functie este utila pentru evitarea urmelor de calcar pe tesaturile calcate si pentru durabilitatea fierului de calcat;

–       functia de autocuratare: utila pentru eliminarea automata a depunerilor de pe talpa si din orificiile pentru abur; functia antipicurare: se activeaza pentru evitarea scurgerii picaturilor de apa pe tesaturi fine si sensibile

–       functia de oprire automata: personal, sunt cu mult mai linistita cand stiu ca fierul de calcat se opreste automat atunci cand il uit in priza, sau chiar pe rochia preferata. Va recomand si voua un fier de calcat care se opreste singur cand sta nemiscat 30 secunde in pozitie orizontala si 10 minute in pozitie verticala.

Concluzii

Desi constientizam ca este mult mai simplu si comod sa calc hainele imediat dupa spalare, tot mereu gaseam un motiv care sa ma tina departe de aceasta indeletnicire. Acum realizez ca nu era o idee inspirata pentru ca se strangeau munti de tesaturi care asteptau cuminti sa le calc si sa le asez in dresing.

Dupa cum am mai spus, n-am sa ajung niciodata o impatimita a calcatului de haine, dar nici starea aia de repulsie doar la ideea ca am de calcat nu se mai manifesta.

In sfarsit, din punctul meu de vedere, am cel mai bun fier de calcat si un dresing in care de ceva timp nu se mai inghesuie hainele sifonate!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply