Cel mai bun fond de ten 2022
Prima mea experienta cu un fond de ten a fost acum multi ani de zile, cand pe piata nu erau atat de multe optiuni iar produsele de firma erau de-a dreptul inabordabile din perspectiva pretului. Nu mai retin marca, ce stiu insa, este ca mi l-am dat jos de pe fata in secunda a doua – aratam ca un clovn, imi lipseau doar nasul rosu si gura intinsa pana la urechi. Evident, nu era nuanta care mi se potrivea, eu avand tenul foarte inchis la culoare, aproape masliniu.
Senzatia ca mi-am aplicat pe fata un strat de gips nu m-a parasit multa vreme si, ori de cate ori am incercat sa gasesc o solutie pentru cearcanele mele pronuntate, am evitat cu perseverenta fondul de ten. Intre timp, pentru ca n-am reusit sa scap de “negreala” din jurul ochilor iar oglinda imi intoarce zilnic o imagine din ce in ce mai agasanta, am hotarat sa trec peste aversiunea mea veche si sa caut o solutie tot in zona fondului de ten.
Surpriza! Daca inainte vreme, problema era cum sa aleg cel mai bun fond de ten dintre cele cateva sortimente ieftine si proaste pe care mi le permiteam, acum ma aflu intr-o alta extrema – ma blocheaza diversitatea!
Cu toate acestea, am invatat ceva in toti acesti ani, anume ca, nu poti limita alegerea decat daca intocmesti un plan de bataie: cauta un brand care si-a dovedit seriozitatea in timp, inoveaza in permanenta formulele si foloseste ingrediente din ce in ce mai eco; nu lasa spiritul de mare econoama sa te bantuie fix cand e vorba despre un produs pe care il aplici pe fata si, nu in ultimul rand, google it!
Vei fi surprinsa sa descoperi ca, in afara puterii de acoperire dupa care alergam majoritatea, calitatea unei fond de ten bun se raporteaza si la nuanta, consistenta, finish sau formula.
Despre toate acestea vom discuta in detaliu cateva sute de cuvinte mai incolo, nu inainte de a trece in revista 5 produse, fiecare avand potentialul de a fi cel mai bun.
1. Fond de ten Vichy Liftactiv Flexilift Teint 25 Nude
Click pentru mai multe detalii
Daca ai trecut de 40 de ani si esti in cautarea unui produs care sa si hidrateze, sa si acopere semnele varstei dar sa si confere un aspect natural pielii indiferent de tipul de ten, ei bine, Vichy Liftactiv Flexilift Teint s-ar putea dovedi cel mai bun fond de ten pentru tine.
Evident, cu o putere medie de acoperire, nu poate masca chiar toate imperfectiunile, si ma refer la semnele lasate de varsatul de vant sau la pungile de sub ochi. Insa, pentru un ten matur fara mari probleme in afara celor intalnite de obicei – riduri fine, cearcane delicate sau pigmentarea usoara a pielii, Flexilift Teint este exact ceea ce trebuie.
Formula este conceputa nu doar pentru a ascunde imperfectiunile ci si pentru a le trata, exact ca o crema antiaging. Contine collagyl (ingredient antirid utilizat de laboratoarele Vichy), ceara micro-aerata de Carnauba (obtinuta din frunzele unei specii de palmier brazilian, confera stabilitate, consistenta si textura, inclusiv la temperaturi mai ridicate, cum sunt cele din timpul verii); microparticule de pudra cu rol de fixare; apa termala Vichy (bogata in minerale si oligoelemente, are efect antioxidant, antiseptic, cicatrizant); factor de protectie solara 20.
Pro
- Anti-age si antirid, mentine tonusul si elasticitatea pielii;
- Textura usoara lasa porii sa respire, impiedicand formarea ridurilor;
- Formula cremoasa, hidrateaza in profunzime;
- Finish satinat, confera pielii un aspect luminos, natural;
- Non-comedogenic, nu irita si nu produce alergii.
Contra
Desi mascheaza perfect problemele minore ale tenului matur (pigmentare, capilare la vedere, riduri fine, puncte de grasime etc.), nu ascunde la fel de bine ridurile de expresie sau cearcanele pronuntate.
2. Pachet promo Rimmel – Fond de ten Match&Perfect 200 Soft Beige + Pudra Match Perfection Loose + Primer Fix&Perfect
Click pentru mai multe detalii
Daca a fi sa reduc toate calitatile fondului de ten Match&Perfect la una singura, aceasta ar fi versatilitatea, sau capacitatea de a se adapta instantaneu la culoarea si textura pielii, fara a-i modifica naturaletea. In plus, efectul de acoperire se mentine la aceeasi intensitate pe parcursul a 24 de ore!
Asadar, iata un fond de ten ideal, daca obisnuiesti sa pleci in calatorii care dureaza mai mult de cateva ore, daca ai un job care te solicita pe teren fara posibilitatea de a-ti reimprospata machiajul, sau in cadrul unor evenimente – cum ar fi nuntile!, cand trebuie sa arati impecabil, in ciuda caldurii sau a transpiratiei.
Pudra Match Perfection Loose potenteaza efectul fondului de ten, mascand cu desavarsire punctele negre, ridurile fine, roseata sau excesul de sebum. Si chiar daca cel mai bun fond de ten de la Rimmel are o formula hidratanta, usor de aplicat si foarte bine tolerata de piele, efectul poate fi prelungit daca se foloseste o baza de machiaj adecvata.
In cazul de fata, pachetul promotional descris in cadrul acestui scurt review mai cuprinde, pe langa fond de ten si pudra, si un primer, cu rol de acoperire a porilor, de matifiere dar si de hidratare. Si daca nu esti adepta utilizarii fondului de ten in chiar toate situatiile, poti miza pe Fix&Perfect, deoarece contine si un strop de culoare, suficient ca tenul sa arate uniform si fresh.
Pro
- Aplicare usoara, folosind degetele sau buretele special;
- Acoperire invizibila;
- Matifiere desavarsita, chiar si in cazul tenurilor foarte grase;
- Efect de catifelare, uniformizare si netezire;
- Factor de protectie solara.
Contra
Nu acopera cicatrici, cearcane pronuntate (pungi), urme lasate de acnee sau riduri foarte adanci.
3. Fond de ten corector La Roche-Posay Toleriane Teint 11 Light Beige
Click pentru mai multe detalii
Caracteristica forte a celui mai bun fond de ten La Roche – Toleriane Teint, este formula delicata, fara parfum, conservanti sau parabeni, dedicata tuturor tenurilor sensibile. In ciuda texturii aproape lichide, usor de aplicat pe piele (din interior catre extremitati) folosind doar degetele, Toleriane are o putere mare de acoperire asa incat poate masca un tatuaj la care s-au folosit 3-4 culori tari!
Evident, pustulele, rozaceea, capilarele sau alte probleme ale tenului sensibil, vor fi usor de acoperit si, cel mai important, datorita calitatilor dermatocosmetice, pielea va tolera foarte bine produsul.
Poate fi intins cu usurinta si in afara conturului fetei, pe gat sau pe decolteu, cu un risc minim (doar la temperaturi ridicate) de a murdari hainele. Contine factor de protectie solara (SPF 25) asa incat poti sa-l folosesti atat pe partia de ski, intr-o zi cu soare, cat mai ales in timpul verii, cand razele solare sunt si mai nocive.
Daca arunci o privire peste review-uri, vei vedea ca Toleriane Teint primeste un plus si in ceea ce priveste rezistenta, cele mai multe utilizatoare afirmand ca nu e nevoie sa-l reimprospatezi pe parcursul unei intregi zile.
Pro
- Textura supla, usor de intins pe piele;
- Fara uleiuri, tolerat de toate tipurile de ten sensibil;
- Rezistenta la transfer;
- Acoperire mare;
- Economie de produs, datorita consistentei fluide.
Contra
Nu contine aplicator si nu se regaseste decat in 4 nuante.
4. Fond de ten L’Oreal Paris Accord Parfait 3R3C3K Beige Rose
Click pentru mai multe detalii
Daca ai nevoie de un aliat de incredere impotriva micilor imperfectiuni ale pielii, indiferent de tipul de ten!, L’Oreal Paris Accord Parfait este cea mai buna alegere. Ambalat elegant intr-un recipient de sticla cu dozator, cel mai bun fond de ten marca L’Oreal, analizat de noi, promite sa uniformizeze tonul pielii si sa mascheze semnele de oboseala. Textura cremoasa permite acoperirea unei suprafete generoase de piele cu o cantitate minima de produs.
In ceea ce priveste formula, aceasta a fost imbunatatita, printre ingredientele cheie regasindu-se: uleiuri pentru o aplicare uniforma, glicerina (are atat efect antiseptic cat si emolient), vitamina E (hidrateaza, reduce si estompeaza ridurile, ajuta la disparitia petelor maronii, vindeca acneea), vitamina B5 (cunoscuta si ca “vitamina antistres”, stimuleaza productia de acizi grasi, imbunatateste circulatia la nivelul pielii, impiedica deshidratarea) si o gama de pigmenti noi, cu efect radiant.
Pro
- Aplicare facila;
- Acoperire medie, mascheaza ridurile fine, pistruii si petele maronii, punctele negre;
- Aspect uniform si natural;
- Factor de protectie solara 16;
- Non-comedogenic.
Contra
Este disponibil in doar 10 nuante.
5. Fond de ten Revlon ColorStay Fresh Beige
Click pentru mai multe detalii
Considerat “the best” pe segmentul sau de piata, Revlon Colorstay este un fond de ten destinat tenurilor grase si mixte. Acoperirea vizeaza petele, urmele de cosuri sau ridurile fine iar formula fara uleiuri tine la respect secretia de grasimi, pe parcursul unei intregi zile. Ca si L’Oreal, si Revlon a revenit asupra produsului initial, imbunatatind modul de prezentare. Astfel, noul Colorstay vine intr-un ambalaj cu pompita, pentru usurinta dozarii si a aplicarii.
Cu toate ca este conceput sa reziste cca. 16 ore, Colorstay nu are o formula greoaie, de “tencuiala”, asa cum se intampla in general in cazul fondurilor de ten cu efect de durata. Si, desi nu face parte din categoria dermatocosmeticelor, majoritatea consumatoarelor sustin ca n-au avut probleme cu aparitia ulterioara a cosurilor, ca urmare a blocarii porilor. Ca orice fond de ten bun, Colorstay contine factor de protectie solara, pentru a combate efectele negative ale radiatiilor ultraviolete.
Pro
- Consistenta fluida;
- Finish mat;
- Aplicare usoara;
- Acoperire medie, fara efect de masca;
- Rezistenta de pana la 16 ore;
Contra
Acopera doar imperfectiuni mici – pistrui, puncte negre, riduri fine.
Cum sa alegi cel mai bun fond de ten?
Fie ca nu luam in considerare varsta, natura imperfectiunilor, tipul&nuanta pielii si fie ca, in general, ne orientam dupa parametri gresiti – cum ar fi puterea de acoperire, rareori reusim sa nimerim de la prima incercare, fondul de ten care sa ni se potriveasca perfect. In plus, varietatea de produse si de marci, nu ne vine deloc in ajutor. Ce e de facut? Cum simplificam cautarea? Un make-up artist ar sugera sa incepem prin a invata cate ceva despre produs. Si iata care sunt principalii parametri care ar trebui sa ne ghideze in alegerea celui mai bun – sau a celui mai potrivit fond de ten pentru noi.
Acoperirea – pornind de la acest criteriu, distingem 3 categorii de fond de ten:
1.Sheer sau fond de ten cu acoperire mica, folosit in general, pentru corectiile de culoare, nu acopera absolut deloc defectele;
2.Medium coverage sau fond de ten cu acoperire medie, se foloseste pentru a masca roseata, iritatiile, punctele negre sau ridurile foarte fine. Este categoria pe care ar trebui sa mizam, deoarece lasa tenul sa respire, pastrand in acelasi timp aspectul natural al pielii. In plus, pentru a mari efectul de acoperire, putem utiliza produsele din categoria “concelear”.
3.Full coverage sau fond de ten cu acoperire mare, se recomanda pentru imperfectiuni vizibile si deranjante, din categoria cicatrici, semne lasate de acnee sau de varsatul de vant, riduri de expresie, cearcane pronuntate. Din pacate, desi isi face treaba, efectul este vizibil si expresia “arata ca o masca” devine mai mult decat un cliseu. In plus, pentru a obtine un grad mare de acoperire, majoritatea producatorilor folosesc talc, ingredient care blocheaza porii, favorizand aparitia cosurilor si chiar a ridurilor, fara a mai vorbi despre disconfortul de a purta un machiaj full coverage in timpul verii, la peste 35 de grade in termometre!
Finish-ul sau nivelul de stralucire conferit pielii dupa aplicare, imparte fondul de ten in alte 3 categorii:
1.Cu finish satinat – este recomandat persoanelor cu ten uscat, insa, profesionistii in make-up sugereaza utilizarea ponderata, mai ales daca este vorba despre un ten sensibil, cum este cazul celui acneic, deoarece evidentiaza imperfectiunile.
2.Cu finish mat – este potrivit acelora dintre noi care au probleme cu excesul de sebum si chiar cu transpiratia, deoarece, asa cum reiese clar din denumire, principala sa calitate este matifierea. Totusi, utilizarea intensa poate schimba cu desavarsire textura pielii, aceasta devenind artificiala, lipsita de viata. Exista insa, si produse cu finish semi-mat, care reusesc sa tina porii sub control fara a denatura aspectul tenului.
3.Cu finish natural – este un mix intre finish-ul mat si cel satinat, nu modifica textura pielii, putand fi utilizat in orice moment al zilei, indiferent de tipul de ten.
Nuanta – se testeaza pe linia mandibulei (nu pe mana!) si daca se confunda cu nuanta pielii, inseamna ca este cea potrivita. Trebuie sa luam totusi in calcul faptul ca majoritatea produselor oxideaza, efectul fiind de inchidere sau de intunecare a culorii, motiv pentru care se recomanda alegerea unei nuante cu un ton mai deschisa decat nuanta naturala a tenului.
Tenta (undertone) – se alege in functie de textura si culoarea tenului. Majoritatea produselor contin un underton roz-piersica, galben sau auriu. Rozul se potriveste tenurilor sanatoase, pline de vitalitate tocmai pentru a le sublinia frumusetea, galbenul se recomanda tenurilor terne, lipsite de stralucire in timp ce tenurilor inchise la culoare li se potrivesc de minune fondurile de ten cu tenta aurie.
Consistenta – se alege in functie de tipul de ten si de multimea/natura imperfectiunilor. Pe piata de profil, se intalnesc fonduri de ten: lichide (recomandate tenurilor sensibile deoarece sunt mai usor suportate de piele), sub forma de stick sau de pudra (recomandate tenurilor grase deoarece acopera cel mai bine porii) si sub forma de crema, recomandate tenurilor uscate, care au nevoie de hidratare.
Dozare si aplicare – un fond de ten bun este prevazut cu un dozator sau cu o pompita, atat pentru a usura utilizarea dar si din motive de economie. Aplicarea fondului de ten se poate face in diverse moduri: cu degetele prin miscari circulare, folosind o pensula sau un buretel umed special (beauty blender). In functie de metoda preferata se alege si consistenta, deoarece, evident, daca folosim degetele, nu alegem un fond de ten sub forma de pudra!
Ponturi, in functie de tipul de ten
- ten matur, ridat – nu folosi produse care contin pudra de talc, deoarece evidentiaza ridurile;
- ten gras – cel mai indicat este fondul de ten compact sau format pudra, cu finish mat;
- ten sensibil – pentru a acoperi roseata sau eruptiile cutanate, utilizeaza un fond de ten non-comedogenic (nu incarca porii) fara uleiuri, indiferent de consistenta;
- ten mixt – ceva mai dificil de ingrijit datorita texturii diferite a pielii, necesita curatarea porilor cu un servetel special, urmata de aplicarea unui fond de ten lichid pe toata suprafata, fixat cu pudra in zona T (frunte, nas, barbie).
- ten normal – mare grija la alegerea nuantei si la puterea de acoperire; daca esti fericita posesoare a unui ten frumos, lipsit de imperfectiuni, singura ta grija va fi sa alegi culoarea, tenta si finish-ul care sa te avantajeze, fara a exagera cu puterea de acoperire.
- ten uscat – foloseste intotdeauna o baza de machiaj, fie o crema hidratanta obisnuita, fie un produs dedicat (primer) cu efect de luminozitate.
Concluzii
Pentru a alege cel mai bun fond de ten, trebuie sa tii cont de calitatile pielii – textura, nuanta, imperfectiuni. Daca ai ales un brand, de preferat unul care a confirmat pe piata de profil si se preocupa in mod constant de imbunatatirea formulelor, iata care sunt aspectele pe care trebuie sa pui accent – gradul de acoperire (pentru un efect cat mai natural, combina un fond de ten cu acoperire medie cu un produs corector adecvat), formula (fara parabeni, fara uleiuri – daca ai ten sensibil si fara talc – in special daca ai tenul obosit si ridat) si culoarea (se alege o nuanta mai deschisa decat nuanta naturala a pielii). Evident, cel mai bun fond de ten are o formula antiaging, imbogatita cu minerale si antioxidanti (pentru prevenirea formarii ridurilor si mentinerea elasticitatii pielii) si factor de protectie solara, impotriva radiatiilor UVB.