Cel mai bun smartwatch 2022
Daca pana de curand smartwatch-ul nu era considerat mai mult decat un accesoriu dedicat maniacilor intr-ale noutatilor tehnologice, indiferent de utilitatea lor practica, in prezent se poate vorbi despre o adevarata smartwatch-manie!
Si nu doar datorita trendului ci mai ales datorita functionalitatii, net superioare celei de acum cativa ani cand nu gaseai cu usurinta un argument logic in favoarea investitiei intr-un asemenea gadget.
Noua generatie de smartwatch-uri vine la pachet nu doar cu o imbunatatire evidenta a designului sau a calitatii materialelor, cat mai ales cu o diversitate de facilitati greu de ignorat.
Cele mai performante ceasuri inteligente dispun fara doar si poate, de camera foto, termomentru, barometru, calculator, GPS, functii pentru afisarea notificarilor primite pe telefon sau pentru citirea mesajelor, autonomie mare a bateriei plus posibilitatea de incarcare prin docking station (fara fir), conectare prin Bluetooth respectiv Wi-Fi s.a.m.d.
In plus, functionalitatea unui smartwatch performant nu se rezuma doar la setarile standard ci poate fi extinsa oricat de mult se doreste, prin intermediul aplicatiilor din Library.
Evident, pentru ca un ceas inteligent sa fie mai mult decat un simplu accesoriu, este necesar sa beneficiezi de un smartphone.
In functie de popularitatea brandurilor dedicate ca si de multitudinea si utilitatea functiilor, am realizat un top 5 al celor mai bune smartwatch-uri de pe piata romaneasca, pe care ti-l prezentam in cele ce urmeaza.
1. Apple Watch Sport
Click pentru mai multe detalii
Carcasa din aluminiu argintiu, bratara sport (38 mm) de culoare alba, design minimalist potrivit chiar si unei tinute office conventionale.
Smartwatch-ul de la Apple se remarca prin finete si eleganta si, in mod sigur, designul discret este unul dintre motivele pentru care Apple Watch continua sa fie unul dintre cele mai bine vandute ceasuri inteligente ale momentului. Estetica subtila este eclipsata doar de multimea caracteristicilor, intre care se remarca display-ul tipic – Retina Display, tehnologie introdusa de Apple in 2011, odata cu lansarea iPHONE 4S si care presupune o densitate a pixelilor, mult peste media intalnita la LCD-urile obisnuite.
Protectia Sapphire Crystal accentueaza claritatea afisajului de tip Retina Display permitand producatorului sa pastreze dimensiunea ecranului in limitele valorii de 1.3 inch, fara ca acest aspect sa se transforme intr-un impediment, la experimentarea functiilor specifice: notificari, apeluri telefonice, e-mail, calendar, accelerometru, giroscop, ritm cardiac, lumina ambientala, Workout, harti, Passbook, alarma, cronometru, Voice control/call si nu numai.
In ceea ce priveste conectivitatea, Apple Watch suporta Bluetooh versiunea 4.0 si Wi-Fi 802.11 b/g/n iar autonomia aproape ca o depaseste pe cea a unui smartphone – 18 ore. La capitolul compatibilitate, asa cum era de asteptat, smartwatch-ul de la Apple este gandit pentru a rezona doar cu dispozitive marca proprie – iPhone 6/6S, iPHONE SE, iPHONE 5/5C/55.
Accesorizarea cuprinde un incarcator magnetic (2 m), casti wireless si un adaptor USB. Cu o greutate de doar 40 de grame si dimensiuni la fel de reduse – 33.3 x 38.6 x 10.5 (W X H X D mm), este lesne de inteles de ce Apple Watch ocupa pozitia de lider in top 5 cele mai bune smartwatch-uri realizat de noi.
Pentru optimizarea timpului de functionare, se recomanda utilizarea conexiunii Bluetooth, deoarece conectarea prin Wi-Fi reduce simtitor autonomia de utilizare a smartwatch-ului, transformand aceasta optiune intr-un dezavantaj.
2. Smartwatch Vector Luna
Click pentru mai multe detalii
Vanat cu nerabdare de catre pasionatii de gadgeturi, Vector Luna Contemporary – un smartwatch de conceptie autohtona, dovedeste ca a meritat asteptarea. Cu un design care nu-l deosebeste cu mult de un ceas clasic, smartwatch-ul de la Vector este compatibil cu majoritatea sistemelor de operare intalnite in zona smart – iOS 8.0+, Android 4.4+ si Windows Phone 8.1+, un OS suportat de foarte putine modele.
La capitolul functionalitate se regaseste cam tot ce-si poate dori cineva de la un ceas inteligent: rezistenta la apa (5 ATM), alarma, timer, apeluri telefonice, calendar, pedometru, indici de monitorizare a caloriilor arse si a calitatii somnului, cronometru, giroscop, accelerometru, senzor de lumina ambientala, notificari prin e-mail.
Si daca, in general, problema autonomiei este un aspect negativ, majoritatea ceasurilor inteligente necesitand incarcare la cel mult 2-3 zile, Vector Luna este conceput sa reziste nu mai putin de 30 de zile de utilizare!
Asadar, cu 720 de ore timp de functionare si doar 3 alocate incarcarii bateriei, smartwatch-ul romanesc are toate sansele sa devina un gadget indispensabil. Sigur, desi autonomia de functionare este punctul forte, nu trebuie sa pierdem din vedere designul versatil si posibilitatea de a-l personaliza, alegand din multimea de interfete disponibile, una reprezentativa.
Tot in randul avantajelor, amintim calitatea materialelor de constructie – carcasa din otel inoxidabil 316L de 44 mm, cu sticla minerala si curea din piele cu muchii laterale decupate.
Finisajele? Impecabile! In ceea ce priveste conectivitatea, Vector Luna poate prelua functiile smartphone-ului personal prin intermediul Bluetooth iar notificarile sunt anuntate (in timp real!) atat vizual cat si prin vibratii discrete, compensand intr-un fel dezavantajul lipsei touchscreen-ului.
3. Smartwatch Huawei Watch W1
Click pentru mai multe detalii
Din perspectiva formatului si a materialelor de constructie (ecran rotund, carcasa metalica si curea din piele, de culoare neagra), smartwatch-ul produs de Huawei poate trece cu usurinta un ceas traditional de top.
Tehnologia nu sare in ochi dar se regaseste din plin in constructia smartwatch-ului, multimea caracteristicilor acoperind cele mai exigente cerinte: display touchscreen 1.4 inch Full Circle AMOLED Screen cu o rezolutie de 400×400 pixeli (286 PPI), conectivitate dubla (Bluetooth 4.1 BLE/Wi-FI 802.11 b/g/n), Pogo charging (incarcare completa in 1.5 ore prin intermediul unui stand magnetic – Charging Dock), capacitatea bateriei egala cu 300 mAh , certificare IP 67 (rezistent la praf si apa), procesor de 1.2 G (APQ 8026), memorie RAM 512 MB + 4G ROM. W1 sta bine si la capitolul compatibilitate, rezonand atat cu Android 4.3+ cat si cu dispozitive care detin variante iOS 8.2+.
In ceea ce priveste functionalitatea, lista dotarilor este cel putin la fel de atractiva ca cea a caracteristicilor: notificari SMS; gestionari apeluri telefonice; microfon pentru dictare; senzor de monitorizare timp, distanta, pasi si calorii arse pentru mers, alergat, ciclism, catarare; giroscop; accelerometru; PPG (Heart Rate Monitor).
Personalizarea functiilor este facilitata de APP Store unde se regasesc o serie de aplicatii folositoare, in functie de ceea ce se asteapta de la acest smartwatch: Launcher, Find my phone, Voice memo, Browser, Counter, Camera, Calendar, Dial App, Fitness, Weather, Assistent, Tools, Game, Music control etc.
Cu siguranta, aspectul solid si trainic este un plus, insa, desi majoritatea barbatilor il agreeaza exact datorita masivitatii, acest aspect ar putea trece drept un dezavantaj, pentru o mare parte a doamnelor si domnisoarelor care prefera smartwatch-urile de mici dimensiuni.
4. Smartwatch Samsung Gear S2 Sport
Click pentru mai multe detalii
Lansat in toamna anului trecut, la Berlin, in cadrul IFA – cel mai mare eveniment de tehnologie din Europa, smartwatch-ul sud-coreean a facut furori pe nisa ceasurilor inteligente. Impunator dar cu un design net superior versiunilor mai vechi care iti solicitau serios incheietura mainii datorita dimensiunii&greutatii, atrage atentia asupra lui chiar inainte de a-i descoperi functionalitatea.
Evident, formatul rotund – o premiera pentru Samsung, care a intuit succesul pe care il va avea formatul inedit in randul consumatorilor de smartwatch-uri, este unul din multimea de plusuri pe care le-a adunat de la lansare pana-n prezent.
Fara prea multa vorbarie, S2 este in egala masura ceas, chiar daca adeptii tinutelor conservatoare vor spune probabil altceva dar si smartwatch, putand fi introdus fara discutii in tinutele sport, casual sau chiar smart casual.
Iata doar cateva dintre specificatiile care il fac unul dintre cele mai bune ceasuri destepte de pe piata:
Display: Circular Super Amoled de 1.2 inch si rezolutie 360 x 360 (302 PPI);
Procesor: Dual core 1.0 GHZ;
Memorie: RAM 512 MB/ROM 4 GB;
Dimensiuni&greutate: 42.3X49.8X11.4 MM/47 g;
Acumulator&autonomie: 250 mAh Li-ion/2-3 zile;
Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n/Bluetooth 4.1;
Compatibilitate: Android 4.4;
Materiale de constructie: corp metalic/curea din silicon argintiu.
Inainte de a vorbi despre functionalitate, merita sa atragem atentia asupra caracteristicii NFC care permite efectuarea unor plati direct din incheietura, asupra certificarii IP 68, reprezentand garantia ca S2 rezista cu brio la umezeala, stropi, infiltratii dar mai ales asupra sistemului de operare, S2 ruland cu un OS propriu – Tizen, ce permite conectarea atat cu dispozitivele Samsung cat si cu smartphone-uri Android, ale altor producatori, conditia fiind rularea unei versiuni cat mai actuale – cel putin 4.4.
Printre cele mai importante functii se remarca gestionarea apelurilor telefonice, notificarile si mesageria la care se adauga o serie de senzori utili – accelerometru, giroscop, barometru, lumina ambientala, monitorizare puls.
Cel mai bun smartwatch marca Samsung analizat de noi, primeste un minus pentru penuria de aplicatii din Library, chiar daca acest inconvenient se poate rezolva simplu, prin instalarea acestora pe smartphone.
5. Smartwatch Garmin Vivoactive
Click pentru mai multe detalii
Avem de-a face cu un ceas inteligent conceput pentru persoanele cu un ritm alert de viata.
Fie ca vorbim despre un caracter sportiv, fie ca este vorba despre o persoana cu un job stresant, fie ca se doreste imbinarea activitatilor in aer liber sau din salile de sport cu responsabilitatile profesionale, smartwatch-ul Garmin Vivoactive este gadgetul cel mai potrivit.
Aplicatiile pot fi vizualizate chiar si la lumina directa a soarelui, datorita ecranului color (1.13 inch) de inalta rezolutie (205 x 148). Notificarile (mesaje, e-mailuri, memento-uri etc) sunt anuntate discret prin vibratii subtile, astfel incat, in timpul unei activitati fizice sau chiar pe parcursul unei sedinte, sa nu fie necesara interogarea telefonului mobil.
Conectivitatea cu dispozitivele compatibile – iOS7+ sau Android 4.3+, se realizeaza prin intermediul Bluetooth, versiunea 4.0. Autonomia se pastreaza chiar si trei saptamani daca smartwatch-ul este folosit in modul ceas si aproximativ 10 ore, daca ruleaza in modul GPS.
Smartwatch-ul Vivoactive este rezistent la apa, suportand nu mai putin de 5 ATM. Cele mai importante functii regasite in meniul Garmin Vivoactive vizeaza monitorizarea activitatilor fizice, indiferent de natura lor – mers, alergat, ciclism, catarat.
In plus, exista optiuni si pentru evidenta caloriilor arse, a calitatii somnului ca si a activitatii cardiace, cea din urma necesitand o curea HR monitoring. Bifam cu minus acest aspect, deoarece cureaua nu este inclusa in pretul smartwatch-ului, necesitamd o investitie suplimentara.
Cum sa alegi cel mai bun smartwatch?
Desi pionieratul ceasurilor inteligente a debutat in urma cu nu mai putin de 30 de ani, cand firme ca Seiko sau Casio cochetau pentru prima data cu ideea transformarii ceasului de mana in ceva mai mult decat un utilitar setat sa indice ora, abia de cativa ani se poate vorbi despre un ceas inteligent in adevaratul sens al cuvantului.
E drept, progresul tehnologic a permis inovatii incredibile si daca in 1982, un Pulsar cu memorie interna si capacitatea de a afisa 24 de caractere parea o tehnologie SF, actualmente, cele mai bune smartwatch-uri pot prelua cea mai mare parte a functiilor unui smartphone: apeluri telefonice, mesagerie, redare in timp real a notificarilor de pe retelele sociale, sistem de navigatie GPS sau monitorizarea starii de sanatate prin intermediul unor aplicatii destepte, si amintim doar Heart Rate Monitor.
Mai mult, senzorii care pot determina timpul, distanta si caloriile consumate in timpul celor mai diverse activitati sportive (ciclism, jogging, fitness, alpinism sau scufundari) transforma smartwatch-ul dintr-un accesoriu exclusivist, intr-unul necesar. Un inconvenient, care se va rezolva mai mult ca sigur in anii ce vor urma, este dependenta ceasului inteligent de un telefon la fel de capabil.
Deocamdata, pentru a se putea vorbi despre maximum de functionalitate, cel putin 99% dintre ceasurile inteligente disponibile pe piata, necesita conectarea cu un smartphone, fie iOS fie Android. Desigur, exista si optiunea conectarii la Internet prin Wi-Fi insa aceasta varianta atrage un mare dezavantaj si anume, reducerea drastica a autonomiei de functionare. Revenind la intrebarea “cum alegi cel mai bun smartwatch?”, iata care sunt informatiile asupra carora trebuia sa te concentrezi.
Compatibilitatea – Este esential sa stii ca, daca optezi pentru un smartwatch marca Apple, nu te vei putea conecta la un Android pentru simplul motiv (amintit si in review-ul Apple Watch) ca brandul in discutie realizeaza ceasuri inteligente care nu pot fi conectate decat la iPhone, altfel spus, dispozitive dotate cu un sistem de operare propriu – iOS.
Pe de alta parte, daca detii un Android, vei putea alege dintr-o diversitate de smartwatch-uri, indiferent de producator.
Spre exemplu asiaticii de la Samsung, la fel de restrictivi in aceasta privinta pana la Gear S2, desi l-au inzestrat cu un OS particular (Tizen) si-au incalcat tiparele cu acest model care se poate conecta cu orice dispozitiv Android 4.4+, propriu sau apartinand altor marci. Un alt exemplu, autohtonul Vector Watch iti ofera pe langa variantele iOS/Android si varianta Windows Phone 8.1+. un sistem de operare care nu rezoneaza cu foarte multe modele.
Caracteristici – Intre caracteristicile de urmarit trebuie sa se regaseasca display-ul, ale carui proprietati – touchscreen, rezolutie, protectie impotriva zgarieturilor si dimensiunea in inch, fac diferenta intre un smartwatch oarecare si cel mai bun.
Tot la capitolul caracteristici, trebuie sa tii cont de marimea procesorului, capacitatea memoriilor RAM/ROM si certificarea IP (67/68) care garanteaza pentru rezistenta la praf si apa. In privinta conectivitatii, daca optiunea Wi-Fi nu este intalnita chiar la toate modelele iar tehnologia NFC (permite transferul de date intre doua dispozitive aflate la cel mult 10 cm distanta unul fata de altul) inca nu are aplicabilitatea scontata, Bluetooth-ul ramane varianta de baza.
Nu in ultimul rand, materialele de constructie sunt cele care maresc in mod considerabil durata de viata a ceasului inteligent. In general, firmele consacrate utilizeaza otel inoxidabil pentru realizarea carcasei si silicon sau piele pentru bratara, in functie de model – sport sau clasic.
O caracteristica esentiala este capacitatea bateriei (mAh), respectiv autonomia de functionare, un aspect asupra caruia majoritatea firmelor producatoare mai au de lucru. Oricum, cea mai mare parte a smartwatch-urilor necesita incarcare la 2-3 zile, in functie de multimea aplicatiilor utilizate.
Exista si exceptii de la regula (Vector Luna) care promit 720 de ore de functionare (intre care 3 sunt rezervate incarcarii) cu dezavantajul ca, pentru a putea pastra aceasta autonomie, s-a renuntat la touchscreen.
Functiile – Reprezinta in cele mai multe dintre cazuri, criteriul dupa care se ghideaza majoritatea cumparatorilor.
Ce-i drept, deoarece investitia intr-un smartwatch nu este deloc una neglijabila, pretul reflectand in mod indubitabil complexitatea dispozitivului, orice potential utilizator isi doreste un maximum de functionalitate.
Asadar, iata ce trebuie sa ofere un smartwatch cu adevarat bun: apelare telefonica, speaker, SMS, e-mail, redarea in timp real a notificarilor din Social Media (Facebook, Twitter, Instagram etc.), radio FM respectiv player media, notes cu dictare, Translate, Find my phone, alarma, handsfree, accelerometru, giroscop, ca si o librarie generoasa, care sa permita personalizarea ceasului cu ajutorul altor aplicatii sau a interfetelor disponibile.
Functiile de monitorizare a sanatatii sunt poate printre cele mai importante, fie ca esti doar un pasionat al urcatului pe scari, fie ca veleitatile tale sportive includ ciclismul, alpinismul, jogging-ul etc.
Asadar, asigura-te ca watch-ul ales este dotat cu tracker de activitate sportiva, GPS, busola, harti, Heart Rate Monitor, asistent de nutritie, senzor pentru evidenta numarului de pasi si a caloriilor consumate, aplicatii pentru reducerea stresului, relaxare si meditatie sau pentru monitorizarea calitatii somnului. Functionalitatea poate fi extinsa la infinit, uzand de Library si de aplicatiile existente.
Concluzie
Deocamadata, nici macar cel mai bun smartwatch nu poate inlocui un telefon mobil si probabil ca va mai dura un timp pana cand tehnologia va depasi si aceasta bariera.
Pana atunci, ceasul inteligent care poate prelua cea mai mare parte a functiilor unui smartphone, isi va dovedi utilitatea in timpul unei sedinte importante sau al unui examen, in timp ce conduci, in salile de sport sau in timpul escapadelor pe munte, cu alte cuvinte, activitati care nu permit interogarea telefonului cu aceeasi usurinta.
In plus, daca pana acum cativa ani, atrageau atentia datorita masivitatii exagerate, fiind usor de confundat cu niste calculatoare in miniatura, smartwatch-urile actuale, cu precadere cele clasice, au un design modern, minimalist, usor de integrat chiar si in cele mai sofisticate outfit-uri.