Daca ai nevoie de un dispozitiv de stocare pentru pc-ul personal, poti alege intre un SSD (Solid State Disk) si un HDD (Hard Disk Disk). HDD-urile au avut parte de popularitatea lor, insa vremea lor trece pe zi ce trece datorita componentelor mecanice vulnerabile, limitarilor de viteza si datorita consumului crescut de energie.
Locul HDD-urilor a fost luat in mare parte de SSD-uri, care vin cu o multitudine de avantaje: durata de viata mare, viteze de transfer sporite, rezistenta crescuta si un consum de energie mai mic. Bineinteles, SSD-urile sunt si mai silentioase decat HDD-urile si nici nu se incalzesc atat de tare ca acestea.
Daca esti in cautare de dispozitive de calitate pentru stocare si dispui de un anumit buget pe care esti pregatit sa il investesti, iti recomand sa alegi un SSD.
Mai jos ai o lista cu cele mai bune SSD-uri sortate dupa raportul calitate-pret, iar in articol gasesti si factorii dupa care trebuie sa te ghidezi atunci cand alegi sa cumperi un SSD.
1. Solid State Drive (SSD) Samsung 850 EVO, 2.5″, 250GB, SATA III
Click pentru mai multe detalii
SSD-ul vine cu tehnologia 3D V-NAND flash, care este o tehnologie unica si inovatoare realizata pentru a depasi limitarile densitatii, rezistentei si performantei. Ea este creata prin asezarea unul peste altul a 32 de straturi de celule, rezultatul fiind o densitate mai mare si o performanta mai buna.
O alta tehnologie cu care mai vine echipat SSD-ul este tehnologia TurboWrite, oferind viteze de citire si de scriere foarte mari. Cu Samsung TurboWrite o sa ai o rata de transfer de pana la 520MB/s la scriere si de 540MB/s la citire, astfel experienta de utilizare a pc-ul este imbunatatita.
Bateria are o durata mai mare de viata, iar datorita tehnologiei 3D V-NAND o sa poti activa Device Sleep la 2mW.
SSD-ul are si Dynamic Thermal Guard, o protectie ce mentine temperaturile constante pentru o functionalitate a unitatii in conditii optime. Vine cu un soft destul de util, Samsung Magician, cu care poti face setari pentru maximizare a performantei. Are 3 moduri de operare: maximum reliability, maximum performance si maximum capacity.
Capacitatea acestuia este de 250GB, are o greutate de 40 de grame iar dimensiunile lui sunt de 100 x 6.8 x 69.85mm. Este un SSD stabil, robust, usor si fiabil care functioneaza impecabil. Acesta te ajuta sa clonezi sistemul de operare in siguranta, se poate cripta hardware prin intermediul lui Bitlocker, iar daca o sa treci la acest SSD direct de la un HDD, diferenta o sa fie clara inca de la inceput.
Daca doresti ca jocurile, programele si tot ce mai ai prin pc sa iti mearga mult mai repede, iti recomand achizitia acestui SSD.
Este, cu certitudine, unul dintre cele mai bune SSD-uri lansate in ultima vreme.
2. Solid State Drive (SSD) Intel 540s Series, 240GB, 2.5”, SATA III
Click pentru mai multe detalii
Acest SSD ofera o calitate, performanta si fiabilitate sporita, fiind unul dintre cele mai calitative SSD-uri intalnite. El ofera un echilibru optimizat pentru raportul calitate-pret utilizand o combinatie intre memoria flash TLC si SLC.
Capacitatea acestuia este de 240GB, rata de transfer la scriere este de 480MB/s, rata de transfer la citire este de 560MB/s, iar greutatea acestuia este de 65 de grame. Ofera o fluiditate de miscare impresionanta, reprezentand probabil cea mai buna alegere pentru upgrade-ul unui laptop sau calculator mai vechi. Este usor de clonat pe acesta, si aici vorbesc si de sistemul de operare, iar viteza de transfer este uluitor de buna.
Experienta de utilizare va fi imbunatatita considerabil, iar diferenta de trecere de la un HDD la acest SSD este vizibila inca de la prima folosire si reprezinta o diferenta foarte-foarte mare.
In principiu este un SSD usor, fiabil si stabil care functioneaza exceptional de bine. Programele, jocurile si aplicatiile vor functiona mai repede, iar laptopul/pc-ul se va aprinde intr-un timp mai scurt.
Pretul acestuia este destul de decent, mai ales pentru specificatiile cu care vine. Daca doresti un SSD foarte bun, care cu siguranta iti va satisface nevoie, iti recomand acest model Intel de SSD.
O sa observi inca de la prima folosire ca achizitia acestuia a fost foarte buna si ca merita fiecare banut.
3. Solid State Drive (SSD) AMD Radeon R3, 240GB, 2.5”, SATA III
Click pentru mai multe detalii
Este un SSD care functioneaza foarte bine. Are o rapiditate buna, se comporta excelent de bine in programe de editare mai vaste precum Adobe Photoshop, Sony Vegas si After Effects (si aici ma refer strict la ultimele versiuni), cat si in jocuri. Nu apar probleme, iar pc-ul/laptopul se aprinde mult mai repede.
Trecerea de la un HDD la acest SSD se va face simtita instant, o sa ai in urma upgrade-ului parte de o caldura mai mica, de viteze mult mai mari (de 6-7 ori), si te vei bucura de lipsa zgomotului, asta in timp ce totul ruleaza impecabil.
Rata de scriere este de 470MB/s, rata de copiere este de 520MB/s, iar capacitatea SSD-ului este de 240 de GB. Acesta este usor, stabil si functioneaza foarte bine. Daca e sa fac o comparatie, acest SSD concureaza din plin cu un Intel, asta desi diferenta de pret este vizibila.
Daca doresti sa achizitionezi un SSD nou, insa nu dispui de foarte multi bani sau pur si simplu nu doresti sa dai o suma prea mare pentru un SSD, iti recomand sa cumperi acest SSD AMD, asta pentru ca este un SSD exceptional de bun, iar raportul calitate-pret al acestuia este unul dintre cele mai bune.
4. Solid State Drive (SSD) Kingston SSDNow UV400, 240GB, 2.5″, SATA III
Click pentru mai multe detalii
Un SSD care te va lasa fara cuvinte, cam asta ar fi scurta definitia a acestui SSD. Este un upgrade considerabil fata de o gramada de HDD-uri, iar asta la un pret pentru oricine. Daca faci trecerea de la un HDD la el, o sa observi ca este un salt urias, totul ruland mult mai repede si mai bine.
Se comporta excelent de bine, are viteze bune, o rezistenta crescuta si are o temperatura stabila.
Viteza rapida la pornire a pc-ului/laptopului nu mai este un vis, cu ajutorul acestui SSD ai acest beneficiu. Cu toate ca nu este foarte fiabil, acesta are viteze foarte bune, iar odata montat pe pc sau laptop, device-ul zici ca e nou, atat de bine se comporta acest SSD.
Este bun si se comporta in parametrii normali atat in jocuri cat si in programe, fiind recomandat pentru acestea. Rata de transfer la scriere este de 490MB/s, rata de transfer la citire este de 550MB/s, dimensiunile acestuia sunt de 100 x 69.9 x 7 iar greutatea lui este de 57 de grame. Este un SSD usor, stabil si foarte bun, asta cu toate ca pretul acestuia este mai mic.
Daca esti in cautarea unui SSD mai ieftin, insa care sa fie bun, mergi pe Kingston SSDNow UV400, este probabil una dintre cele mai bune alegeri de buget. Cu siguranta o sa ramai placut suprins de cat de bun este acesta.
5. Solid State Drive (SSD) ADATA Premier SP550, 2.5″, 240GB, SATA III
Click pentru mai multe detalii
Un SSD destul de ieftin care functioneaza impecabil, cam asta este acest model de SSD. Raportul calitate-pret al acestuia este foarte bun, asta tinand cont si de faptul ca este un SSD de 240 de GB. Rata de transfer la scriere a acestuia este de 510MB/s, iar rata de transfer la citire este de 560MB/s.
Se va observa o schimbare semnificativa la timpul de bootare al sistemului de operare cat si in deschiderea jocurilor si a programelor inca de la prima folosire a acestuia. In pretul acestuia o sa gasiti HDD-uri cu o capacitate de stocare mai mare, de pana la 1TB, insa daca e sa alegeti, cu siguranta trebuie sa alegeti SSD-ul, merita datorita vitezei si datorita rezistentei la socuri.
Este perfect daca doresti sa “iti readuci la viata” un pc sau laptop mai vechi, insa merge si in cazul in care faci un PC pe piese sau daca doresti sa inlocuiesti SSD-ul integrat de la un PC nou.
Chiar daca este din seria consumer, acest SSD are viteze de nota 10, iar in benchmark-urile ATTO, AS SSD si Crystal producatorul a specificat corect vitezele, ba chiar a trecut valori mai mici decat a calculat Crystal.
In caz ca doresti sa il achizitionezi pentru laptop, acesta vine si cu un cadru de distantare, util pentru momentul in care doresti sa il montezi in laptop. Concluzia este ca exista si SSD-uri mai ieftine care sa se descurce exceptional de bine, iar ADATA Premier SP550 este unul dintre ele.
Cum sa alegi cel mai bun SSD
Eu iti recomand sa alegi unul dintre SSD-urile de mai sus, asta deoarece acestea sunt cele mai bune SSD-uri disponibile, iar preturile lor sunt mai mult decat decente.
In caz ca doresti sa stii dupa ce sa te ghidezi cand alegi un SSD, am realizat o lista cu factorii pe care trebuie sa ii urmezi.
- Viteza
Viteza de lucru a unui SSD este o caracteristica principala. Viteza de citire este cea mai importanta, asta deoarece de ea depinde viteza cu care va porni sistemul de operare cat si programele.
- Volumul de stocare si pretul
Alegand un SSD, cumparatorii sunt interesati in principal de pretul si de volumul de stocare al acestuia. Unii aleg sa nu cumpere SSD-ul ideal, cu sute de GB de stocare, deoarece nu isi pot permite un astfel de SSD ori nu sunt dispusi sa dea o anumita suma pentru el.
De fapt, nu trebuie sa acordam o atentie prea mare volumului de stocare, asta deoarece nu cred ca o sa avem zeci de mii de poze, de filme si o colectie de muzica de sute de mii de melodii de stocat. Deschide unitatea de stocare si verifica spatiul folosit.
Apoi o sa te orientezi in functie de asta atunci cand alegi un SSD. Nu cred ca depasesti 100-150 de GB, iar cam asta este numarul dupa care ai nevoie sa te ghidezi. Oricum, cam toate SSD-urile prezentate mai sus au un volum de circa 240GB, iar asta la niste preturi accesibile.
Mi se pare ok sa alegi un SSD din topul de mai sus, stii ca dai un ban, insa stai fara grija ca SSD-ul nu va functiona prea multa vreme.
- Producatorul
In 2016 exista mai multi producatori de SSD-uri, insa multi cumpara memoria, putini fiind cei care folosesc memoria din productia proprie. Sub propriul brand, cu folosirea cipurilor proprii, mai produc astfel de SSD-uri cei de la Samsung, Intel, Kingston si AMD.
Este recomandat sa alegi un SSD realizat de un producator din cei 4 prezenti mai sus, insa sunt si SSD-uri calitative care nu folosesc memoria din propria productie, acestea fiind mai putine la numar.
- Tipul de memorie
Pe langa memoria NAND, utilizata pentru home useri, o sa intalnesti si memorie DRAM. La aceasta nu o sa ai prea mult acces, asta deoarece ea este folosita in completarea configuratiilor serverelor. SSD-ul realizate in acest standard au incorporate baterii si un sistem de backup propriu pentru informatiile salvate.
- Tehnologia incorporata
Aceasta poate fi SLC si MLC, in functie de configuratia chipurilor NAND care realizeaza fiecare model dintre acestea doua.
Daca ai nevoie de un spatiu de stocare mai mare pentru statii de lucru, servere sau alte chestii, este recomandat sa alegi tehnologia SLC.
Daca vrei sa iti inlocuiesti hardul si doresti sa ai un spatiu de stocare extins, atunci e bine sa alegi tehnologia MLC.
De garantii nu cred ca e cazul sa discut. In general, garantia unui SSD variaza intre 3 si 5 ani, deci aici nu trebuie sa fie vreo problema.
Concluzie
Sper ca ti-a fost util acest articol si ca acum stii dupa ce factori trebuie sa te orientezi atunci cand trebuie sa iti cumperi un SSD nou.
Desigur, cred ca ai inteles si faptul ca un SSD este mai bun decat un HDD, asta datorita duratei de viata mare, vitezei de transfer sporite, rezistentei crescute si consumului de energie mai mic.
Eu iti recomand sa alegi un SSD din cele 5 prezentate mai sus, asta deoarece acelea sunt cele mai bune SSD-uri gasite dupa lungi cautari, iar raportul calitate-pret al acestora este mai mult decat bun.