Cel mai bun ulei de motor 2022

Uleiul de motor este una dintre principalele componente solicitate si utilizate de o masina.

El este un lubrifiant realizat special pentru a unge anumite parti dintr-un motor cu combustie. Uleiul usureaza frecarea pieselor metalice, are un rol important la izolare, curata motorul pe interior, elimina rugina si raceste motorul.

Cu toate ca se face reclama masiv la zeci de uleiuri de motoare, multi dintre detinatorii de masini nu cunosc multe aspecte legate de acest produs si cumpara deseori orice tip de ulei pe care il gasesc, ori il cumpara pe ala pe care l-au vazut cel mai des in reclame, ceea ce e total gresit.

In acest articol o sa insir cele mai bune uleiuri de motor si factorii dupa care trebuie sa se ghideze orice detinator de masina atunci cand doreste sa cumpere un astfel de produs.

1. Ulei de motor Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30, 5L

1

Click pentru mai multe detalii

Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30 este un ulei de motor care poate fi folosit pe intreaga perioada a unui an, este realizat pentru autovehiculele pe motorina si benzina, iar acesta indeplineste toate criteriile de emisie EURO IV si V.

Uleiul asigura o protectie sporita contra uzurii datorita combinatiei de uleiuri obtinute din cei mai recenti aditivi, totodata reducand si consumul de ulei cat si de carburant. In acest mod, poti schimba uleiul chiar si la distante de pana la 50.000 km sau la intervale de aproximativ 2 ani in cazul in care nu se ajunge la distanta de 50.000 de km.

Se poate face o alimentare rapida cu acest tip de ulei chiar si atunci cand temperaturile sunt scazute, ofera o durata crescuta a vietii motorului datorita protectiei impotriva uzurii, asigura un mers lin al motorului, o stabilitate foarte buna la foarfecare, cat si o curatenie evidenta a motorului.

Acest tip de ulei nu trebuie amestecat cu uleiul de motor regasit in comert, iar la temperaturile joase trebuie uns repede.

Dupa o ungere cu acest produs, motorul va fi mai putin zgomotos, presiunea de ulei va fi optima in orice turatie, iar uleiul nu va crea probleme.

Daca doresti un ulei de motor bun, care sa aiba un pret rezonabil si care sa isi faca treaba bine, iti recomand sa cumperi Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30.

Acesta este, cu siguranta, unul dintre cele mai bune uleiuri de motor disponibile in momentul actual pe piata.

2. Ulei motor Motul 8100 X-Clean+, 5W30, 5L

2Click pentru mai multe detalii

Uleiul de motor este 100% sintetic si este conceput special pentru noile autovehicule Mercedes, BMW, Volkswagen, Audi, Seat si Skoda care sunt alimentate cu benzina, au motoare diesel EURO IV / EURO V, cat si intervale de scurgere flexibile.

Acesta este compatibil cu Diesel si este recunoscut pe piata auto drept unul dintre cele mai bune uleiuri de motor. Diferenta dintre uleiul Motul si alte modele de uleiuri de motor este vizibila inca de la primele folosiri, el avand un pret mare, insa in raport cu performanta oferita, pretul este mai mult decat decent.

Protectia acestuia contra uzurii este foarte crescuta, iar consumul de carburant este mai mic.

Se poate schimba la distante de 40-50.000 de km, ori la intervale de 1 an jumatate-2 ani. Ofera un mers bun al motorului, o curatare impecabila si o stabilitate excelenta la foarfecare. Daca ai un motor zgomotos, o sa observi dupa folosirea acestui ulei faptul ca motorul nu o sa mai fie zgomotos ca inainte.

De precizat este si faptul ca uleiul de motor Motul, la fel ca si cel Liqui Moly, nu trebuie amestecat cu alte uleiuri de motor, asta pentru ca uleiurile din alte game vor dilua calitatea oferita de Motul, respectiv Liqui Moly.

Mai multe nu sunt de spus despre acest ulei de motor, se subintelege faptul ca este una dintre cele mai bune alegeri in materie de uleiuri de motor. Daca esti in cautarea unui ulei de motor bun, care sa nu te incurce si care sa aduca rezultate vizibile dupa fiecare folosire, ar trebui sa incerci Motul.

3. Ulei motor Mobil 1 New Life, 0W40, 4L

3

Click pentru mai multe detalii

Mobil 1 este unul dintre liderii mondiali in ceea ce priveste uleiurile de motor sintetice. New Life 0W40 este creat pentru cea mai recenta tehnologie de realizare a motoarelor, reprezentand uleiul de motor perfect pentru masinile noi, ori pentru cele mai vechi, dar care sunt intr-o conditie buna.

Performanta este asigurata de formula avansata a Mobil 1, formula care minimizeaza uzura si ofera o protectie impotriva impuritatilor in conditiile de eforturi ridicate. Functioneaza si la temperaturile extreme, tine contaminantii departe de partile slabe ale motorului, pastrandu-l in conditii foarte bune. Este unul dintre cele mai bune uleiuri sintetice de motor, probabil cel mai bun ulei realizat de catre Mobil 1.

Acesta vine cu ultimele aprobari industriale si OEM, are in compozitie compusi de baza care ofera o protectie antiuzura deosebita in combinatie cu “SuprSyn Technology” si ofera o rapida protectie la pornirea motorului. Pe langa asta, are proprietati de frictiune redusa pentru a mari economia de combustibil.

Stabilitatea termica si oxidarea sunt ireprosabile si te ajuta pentru a crea o protectie impotriva depunerilor de sedimente, pastrand astfel motorul curat.

Merge foarte bine, chiar si in sezonul rece, avand o vascozitate potrivita atat pentru iarna, cat si pentru vara.

Este unul dintre cele mai sigure si bune uleiuri de motor pentru intreg anul, iar rezultatele acestuia sunt vizibile chiar si dupa doar un singur schimb de ulei.

Daca conduci o masina moderna si daca doresti un ulei de motor foarte bun, cu certitudine trebuie sa achizitionezi uleiul de motor Mobil 1 New Life.

4. Ulei motor Castrol Edge Titanium Turbo Diesel, 5W40, 4L

4

Click pentru mai multe detalii

Unul dintre cele mai bune si folosite uleiuri de motor, acesta este Castrol Edge Titanium Turbo. El este mai bun datorita faptului ca vine cu TITANIUM FST, acesta dubland puterea si prevenind deteriorarea uleiului. TITANIUM FST este o tehnologie bazata pe polimeri, iar in acest mod face titanul solubil in ulei.

Functioneaza cu Fluid Strength Technology inclusa in Catrol Edge, oferind o schimbare evidenta a puterii peliculei de motor si ajutand motoarele sa lucreze la capacitate maxima. Puterea filmului este dublata datorita uleiului Castrol Edge, iar frecarea este redusa, imbunatatind totodata performanta motorului.

Contactul metal-pe-metal este redus cu pana la 45% fata de competitorii de aceeasi talie din acest domeniu, iar rezistenta acestuia este mentinuta cu pana la 6 zile mai mult.

Ofera o oxidare si o stabilitate termica foarte bune si realizeaza o protectie impotriva depunerilor, pastrand in acest mod motorul intr-o stare curata pe o perioada mare de timp.

Vehiculele realizate in ultima perioada sunt mai bune si performante ca niciodata, iar astfel, odata cu performanta, creste si presiunea la care masinile sunt supuse. Degradarea componentelor metalice este prevenita doar de uleiul de motor, iar din acest motiv uleiul trebuie sa isi pastreze proprietatile si sa fie rezistent. Uleiul Castrol indeplineste ambele cerinte, acesta este rezistent si isi pastreaza proprietatile.

Cu siguranta este unul dintre cele mai bune uleiuri de motor care pot fi achizitionate in Romania. Daca esti in cautarea unui ulei de motor bun si destul de ieftin, alege Castrol Edge Titanium Turbo, nu o sa regreti achizitia.

5. Ulei motor Castrol Magnatec A3/B4, 10W40, 5L

5Click pentru mai multe detalii

Uleiul Castrol este un ulei imbunatatit care, atunci cand motorul este oprit, pastreaza moleculele Castrol MAGNATEC pe piesele cele mai importante ale motorului. In mod normal, aproximativ trei sferturi din uzura motorului se realizaza atunci cand se incalzeste motorul.

La oprirea acestuia, uleiul se scurge de pe piese, insa uleiul Castrol este mai diferit si pastreaza moleculele inteligente pe motor, oferind un strat suplimentar de protectie.

Uzura se reduce intr-un mod substantial atunci cand este folosit Castrol Magnatec, acesta protejat motorul chiar din momentul din care acesta este pornit.

Moleculele inteligente din compozitia uleiului se lipesc de piesele cele mai indispensabile ale motorului din momentul in care uleiul incepe sa se scurga. Totodata se formeaza un strat protector din momentul incalzirii.

El este foarte bun pentru motoarele diesel si pentru motoarele pe benzina, fiind potrivit pentru masinile care au nevoie de un lubrifiant 10W-40.

Uleiul ofera o oxidare foarte buna, cat si o protectie impotriva depunerilor nedorite, pastrand astfel motorul curat pe perioade mai mari de timp.

Magnatec A3/B4 este rezistent si isi pastreaza proprietatiile, fiind perfect atat pentru vehiculele mai vechi, cat si pentru vehiculele mai noi si mai performante.

Acesta functioneaza bine atat pe timp de vara, cat si pe timp de iarna, deci nu trebuie sa iti faci griji in nicio perioada ca uleiul nu se va ridica la asteptarile tale.

Cum alegi cel mai bun ulei de motor

In concluzie, Castrol Magnatec A3/B4 este un ulei de motor care nu costa prea mult, dar care isi face treaba corespunzator. Cu siguranta merita incercat!

Din cauza numeroaselor marci si tipuri, alegerea unui ulei de motor cat mai potrivit a devenit destul de grea pentru multi posesori de masini, care, odata ajunsi in fata raftului sau pe site-ul de unde vor sa achizitioneze uleiul de motor, fie aleg primul ulei aparut in cale, fie il aleg pe cel mai ieftin.

Iar asta nu este tocmai ok! Mai jos am realizat o lista cu factorii care trebuie sa fie luati in considerare in momentul in care se doreste achizitia unui ulei de motor.

1. Vascozitatea

Vascozitatea uleiului reprezinta rezistenta acestuia la curgere in urma frecarii. Nu conteaza tempetatura la care se afla motorul, uleiul trebuie sa fie suficient de subtire pentru a nu opune rezistenta pieselor care se afla in miscare, insa trebuie sa fie destul de gros pentru a asigura o presiune si o ungere corecta. Orice tip de ulei are un indice de vascozitate, deci ii poti verifica vascozitatea foarte simplu.

2. Onctuozitatea

Onctuozitatea reprezinta proprietatea uleiului de a adera la toate suprafetele cu care intra in contact. Este un factor important pentru masinile care stationeaza pentru perioade mai mari de timp. Piesele aflate in miscare trebuie sa aiba pe suprafata lor o pelicula de ulei ramasa, iar in acest mod este asigurata ungerea minima la pornirea motorului.
Exista 2 modele de ulei cand ne referim la temperatura de utilizare si vascozitate: mono si multi grade.

Uleiul mono-grade este folosit la masinile mai vechi, nefiind cazul sa fie utilizat la masinile mai noi, asta deoarece acestea au o perioada mai mica de temperatura in care vascozitatea este potrivita.

Uleiurile multi-grade sunt AW-B. A si B reprezinta gradele, ca de exemplu 10W-40.

Primul grad – A este urmat de W (winter, in traducere inseamna iarna) si reprezinta vascozitatea pe perioade reci, iar al doilea grad – B, cel dupa cratima, reprezinta vascozitatea la caldura.

Sunt 6 indici de iarna: 0W (cel mai subtire), 5W, 10W, 15W, 20W si 25W. Indicii de vara sunt 5 la numar: 20, 30, 40, 50 si 60.

Un ulei cat mai subtire este perfect iarna, iar unul gros este cat mai bun vara. Un ulei cu gradul AW peste 20W nu este recomandat pe timp de iarna, iar unul cu gradul B sub 30 nu este recomandat pe timp de vara.

Uleiurile cele mai populare sunt:

– conventionale (folosite la vehiculele cu un numar mic de kilometri)
– semi-sintetice (este un amestec de ulei dintre cel conventional si cel sintetic)
– sintetice (ofera o rezistenta mai mare la oxidare si este foarte bun la temperaturile scazute)
– full sintetice (asigura o lubrifiere foarte buna si protejeaza piesele motorului, avand o durabilitate ridicata)

Atunci cand alegem uleiul de motor trebuie sa luam in calcul si pretul, insa nu trebuie sa ii dam o prea mare importanta, asta deoarece reprezinta o investitie de durata, iar bunul mers al masinii depinde de uleiul de motor.

Nu pretul conteaza, ci uleiul.

Concluzie

Inainte de a termina articolul mai am sa iti dau 2 sfaturi. Primul, acela ca uleiul trebuie sa il completezi periodic, nu atunci cand ajunge la minimul admis, iar al doilea sfat este ca nu orice ulei de motor scump este foarte bun.

Te poti orienta si la uleiuri de motor cu preturi mici, dar care sa ofere o calitate similara cu a uleiurilor de motor scumpe. Mai sus regasesti 5 uleiuri de motor foarte bune care au preturi accesibile pentru oricine.

In caz ca ai nevoie de ulei de motor, cu siguranta ar trebui sa alegi unul din topul de mai sus.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply