Cele mai bune centrale pe lemne 2022
In timp ce, in mediul urban, majoritatea locuintelor continua sa depinda de regulile unui furnizor de energie termica, nu la fel stau lucrurile in privinta caselor localizate in zone in care bransarea la reteaua de gaze nu este posibila sau implica un buget de care nu oricine dispune.
Si chiar daca gazele sunt o optiune la indemana, o centrala pe lemne se poate dovedi o alegere mai potrivita, mai ales daca te afli intr-o regiune (spre exemplu, la munte) unde achizitionarea combustibilului nu reprezinta o problema. Cu o investitie de cca. 2000 de lei pe iarna, insemnand costurile cu necesarul de lemne, iti poti asigura preferential, orice nivel de confort termic doresti pentru locuinta ta.
Pe piata exista doua variante de centrale termice pe lemne: cu ardere clasica, respectiv cu ardere inversa, cunoscuta si ca gazeificarea lemnului. Cea dintai este accesibila ca pret si continua sa fie preferata exact din acest motiv, in timp ce cazanele cu gazeificare implica un buget de start mare, dar promit amortizarea tuturor cheltuielilor in cel mai scurt timp.
Daca nu iti este foarte clar ce tip de centrala pe lemne s-ar putea dovedi cea mai buna pentru tine, arunca o privire peste selectia de mai jos in care am inclus trei produse ATMOS (unul dintre cei mai mari producatori de cazane cu combustibil solid, din Europa) asemanatoare in privinta performantelor, diferite insa, din perspectiva spatiului de incalzire pentru care au fost concepute si, evident, ca pret.
1. Centrala termica pe lemne ATMOS DC40SX 40 kW + Cadou controler si supapa
Click pentru mai multe detalii
ATMOS DC40SX este un model de centrala termica cu gazeificare (permite arderea lemnului intr-o proportie mult mai mare decat o centrala termica clasica), conceput exclusiv pentru incalzirea locuintelor (prepararea apei calde menajere se face prin intermediul unui boiler extern).
Caracteristic centralelor termice cu gazeficare, DC40SX este dotata cu o camera de ardere spatioasa, in care vei putea introduce fara probleme, lemne mai lungi (530 mm), conditia de baza pentru a obtine un randament maxim presupunand ca lemnele sa fie bine uscate (achizitionate din timp, cu minim un an-doi inainte)
Cea de-a doua componenta cu rol major in procesul de incalzire – recipientul sau cazanul, este realizat din otel si poate stoca nu mai putin de 80 de litri de apa. Pentru a evita depunerile nocive de gudron care pot anihila procesul de gazeificare dar si pentru a-i mari durata de viata, se recomanda curatarea sistematica a cazanului. Nu in ultimul rand, puterea atribuita acestui model (40 kW) indica un spatiu de incalzire extins (vile, locuinte rezidentiale) de peste 200 de metri patrati.
Alte caracteristici:
- tip montaj – pe pardoseala;
- tiraj – natural (24 Pa);
- tip camera de ardere – deschis;
- tip combustibil – lemne uscate, de buna calitate (fag, stejar etc.) cu o putere calorica de 15-18 Mj/kg, nivel de umiditate cuprins intre 12-20 % si diametru de 80-150 mm;
- volum palnie de alimentare – 140 dm3;
- consum pe sezon – 40 (metru cub plin);
- eficienta – 81-90%;
- temperatura minima a apei din retur – 65 grade Celsius;
- greutate – 398 Kg;
Beneficii:
- reducerea cheltuielilor datorita gazeificarii, procedeu ce permite arderea lemnelor aproape 100%;
- nivel de emisii scazut;
- reducerea efortului de alimentare cu combustibil, datorita camerei spatioase in care se pot incarca lemne de minim jumatate de metru;
- cazan fara tubulatura, faciliteaza intretinerea;
- ventilator de tiraj, stimuleaza arderea;
- bucla de racire, previne supraincalzirea;
- doua componente importante (controler si supapa) livrate gratuit, odata cu achizitionarea centralei.
2. Centrala termica pe lemne ATMOS DC255 25 kW + Cadou controler si supapa
Click pentru mai multe detalii
Cea de-a doua propunere in topul celor mai bune centrale termice pe lemne, este tot un produs marca ATMOS, cu gazeificare si performante relativ asemanatoare modelului descris anterior. Inainte de a enumera principalele caracteristici, iti atragem atentia asupra diferentelor, semnificative in cazul in care spatiul de incalzit este sub 200 de metri patrati. Cu o putere de 25 kW, DC255 se recomanda in principal locuintelor standard, cu 2-4 camere si o singura baie.
Si volumul de apa (58 l) sugereaza utilizarea DC255 in spatii de incalzire restranse, pentru un maximum de randament. In schimb, in ceea ce priveste capacitatea rezervorului de combustibil sau dimensiunea lemnelor (530 mm) ca si in privinta altor valori importante (randament, temperatura de retur etc.), cea mai buna centrala pe lemne de pe locul doi, pare a fi o copie la indigo a modelului de pe primul loc.
Alte caracteristici:
- montare pe pardoseala;
- camera de ardere deschisa,
- tiraj natural (23 Pa);
- volum alimentare palnie – 100 dm3;
- consum pe sezon – 25 (metru cub plin);
- tip combustibil – lemne cu lungimea de maxim 530 mm, diametrul de 80-150 mm si un nivel de umiditate de maxim 20%;
- temperatura minima a apei de retur – 65 grade Celsius;
- eficienta in scala totala a randamentului – 81-90%;
- greutate – 326 Kg.
Beneficii:
- pret de achizitie bun, luand in considerare si cele doua componente cadou;
- consum redus de combustibil;
- de dimensiuni acceptabile, nu necesita un spatiu adiacent mare in vederea montarii;
- camera de incarcare cu gura de acces incapatoare (ceramica) permite folosirea pachetelor intregi de lemne si colectarea unui minim de cenusa rezultata, o data pe saptamana;
- termostat pentru gazele de ardere, opreste automat functionarea instalatiei dupa arderea completa a combustibilului;
3. Centrala termica pe lemne ATMOS DC22SX 22 kW + Cadou controler si supapa
Click pentru mai multe detalii
Cel de-al treilea loc este ocupat evident, de un alt model ATMOS (DC22SX), destinat incalzirii unor suprafete si mai mici, de pana-n 180 de metri patrati. Dam exemplul caselor cu un singur nivel, cu compartimentarea bine cunoscuta: doua-trei camere, un hol plus o baie si o bucatarie, de dimensiuni medii. Principalele valori – puterea si capacitatea cazanului, sunt concepute pentru spatii ca cel mai sus amintit iar pretul de achizitie este semnificativ mai mic.
In principiu, modelele alese pentru analiza, nu difera din punct de vedere calitativ, pretul fiind in conformitate cu spatiul de incalzire pentru care au fost concepute.
Asadar, ocupanta locului 3, se poate dovedi cea mai buna centrala termica pe lemne pentru tine, daca te numeri printre pamantenii de rand, localizati in case nu foarte generoase din perspectiva metrilor patrati.
Si daca pana acum spatiul mic iti parea un inconvenient, vei descoperi ca, uzand de centrala potrivita, dimensiunea moderata a spatiului se va dovedi un avantaj real in ceea ce priveste eficienta si randamentul termic. ATMOS DC22SX are o putere de 22 kW, volumul de apa pe care-l poate incalzi fiind de 45 de litri.
Alte caracteristici:
- tip de ardere – gazeificare;
- tip de combustibil – lemn uscat (putere calorica 15-18 Mj/kg, continut de apa maxim admis 20% si diametru cuprins intre 80 si 120 mm);
- volum camera de ardere – 66 dm3;
- tiraj natural;
- cazan de inox cu o eficienta de 65%;
- montaj pe pardoseala;
- greutate 294 kg;
- tensiunea de alimentare – 230 V.
Beneficii:
- Ca si modele de mai sus, si DC22SX este prevazut cu serpentina de racire, pentru a preveni supraincalzirea, respectiv deteriorarea recipientului;
- Exhaustorul din dotare, favorizeaza arderea si reduce depunerile nocive de pe peretii cazanului;
- Camera de ardere spatioasa, placata ceramic;
- Usor de incarcat si de curatat.
Minusuri (valabile pentru toate cele trei produse):
Sunt dedicate strict incalzirii locuintei, pentru prepararea apei calde fiind necesara o investitie suplimentara intr-un boiler extern.
Pentru un maximum de eficienta se recomanda doar lemne bine uscate, din esente care sustin arderea o perioada mai lunga de timp (carpen, fag, stejar, salcam etc.).
Cum sa alegi cea mai buna centrala termica pe lemne?
Inainte de a te lansa intr-o achizitie consistenta si de lunga durata, ai nevoie sa-ti clarifici cateva lucruri. Presupunand ca te afli intr-o zona marginasa a orasului sau chiar intr-o zona rurala unde bransarea la reteaua de gaz inca nu este o optiune, iti vei indrepta atentia catre o centrala termica pe lemne. Pe piata exista doua variante, diferind atat din perspectiva preturilor cat si a randamentului, eficientei sau economiei de combustibil. Sa vedem despre ce este vorba:
Centrala termica pe lemne cu gazeificare
Pentru ca tot ti-am propus trei variante de centrale termice pe lemne cu gazeificare, fara sa-ti dam detalii asupra termenului, vom incerca sa-l definim cat mai simplist cu putinta. Asadar, gazeificarea nu se refera in mod direct la arderea lemnului ci presupune un procedeu eficient de ardere a gazelor emanate de lemnul folosit pe post de combustibil. Randamentul unui cazan cu gazeificare este de 80-90% ceea ce indica un coeficient de ardere aproape ideal, implicit o economie de lemne vizibila pe termen lung.
Avantajele utilizarii unui cazan cu gazeificare nu se reduc doar la randament si economie, ci vizeaza si alte aspecte la fel de importante:
- Nu mai esti obligat sa subdimensionezi lemnele, deoarece un sistem de incalzire pe lemne cu gazeificare este prevazut cu o camera de ardere generoasa, in care poti introduce fara rezerve, bucati de lemn cu lungimea de minim 500 mm!
- Ansamblul este dotat cu un ventilator de tiraj (exhaustor) controlat electronic, cu rol semnificativ in eficientizarea arderii dar si in reducerea cantitatii de fum vinovate de afumarea cazanului;
- Datorita arderii aproape complete a lemnului, cantitatea de cenusa rezultata este minima;
- Dispune de o serpentina de racire pentru a preveni supraincalzirea;
- Ardere ecologica.
Evident, exista si o suma de dezavantaje pe care vei fi nevoit sa le iei in calcul:
- Investitie costisitoare initial, datorita faptului ca principalele componente pe care le necesita gazeificarea – pompe de circulatie, puffere (acumulatoare de caldura) sau vase de expansiune etc. nu fac corp comun cu carcasa ci necesita instalare separata. Ce-i drept, totul se va amortiza in timp, insa in momentul achizitionarii va trebui sa scoti din buzunar o suma destul de mare.
- Un minus specific oricarui tip de instalatie termica pe lemne, cu sau fara gazeificare, este dependenta de curentul electric, fara de care pompele nu pot recircula apa. Asadar, pentru a preveni neplacerile cauzate de penele de curent, va trebui sa-ti dotezi instalatia cu sisteme de siguranta (UPS sau generator de curent) ceea ce, inevitabil va conduce la cresterea investitiei.
- Gazeificarea conditioneaza calitatea combustibilui solid, in sensul ca, lemnele folosite nu pot fi altfel decat foarte uscate, din esente cu ardere lenta (exclus bradul), achizitionate din timp. Mai exact, nivelul de umiditate nu trebuie sa depaseasca 20%, in caz contrar, centrala va functiona in regim clasic, fara gazeificare, si nu-si va mai justifica pretul;
- Un alt dezavantaj poate fi si curatarea cazanului dupa maxim o saptamana de utilizare, datorita depunerilor de gudron pe peretii acestuia, ca urmare a temperaturilor mari asociate cu gazeificarea.
Centrala termica pe lemne cu ardere clasica
Mult mai ieftina, centrala pe lemne cu ardere clasica functioneaza pe principiul unei sobe.
Are avantajul de a putea fi alimentata cu orice tip de lemn, inclusiv verde, insa si randamentul& eficienta vor fi pe masura. In timp ce un cazan cu gazeificarea lemnului garanteaza pentru arderea aproape completa a combustibilului, o centrala clasica cu lemne va avea mereu inconvenientul arderii incomplete. In plus, asigurarea unui tiraj corespunzator, prin intermediul unui cos de fum, este capitala pentru buna functionare a instalatiei.
Exista, de asemenea, o serie de norme in legatura cu montarea cosurilor de fum, care trebuiesc respectate cu strictete.
Nu le vom insira pe toate dar iti vom aminti de distanta corespunzatoare a cosului, ce trebuie montat cu un metru mai sus de coama casei tale si chiar cu un metru mai sus de coama casei vecine, daca aceasta se afla in imediata apropiere.
Motivul este legat de cantitatea masiva de toxine (gaze, funingine) degajata in urma arderii clasice. Un alt inconvenient al cosurilor de fum traditionale este ca necesita curatare periodica, pentru a se evita nu doar proasta functionare a instalatiei ci si riscul accidentelor.
Concluzie
O centrala pe lemne cu ardere traditionala, poate fi o solutie in cazul in care depinzi de un buget limitat, in timp ce, o instalatie termica cu gazeificarea lemnului, desi poate parea o investitie costisitoare, se va dovedi mai eficienta si mai economica, la scurt timp de la achizitionare.
Principalele aspecte asupra carora trebuie sa-ti canalizezi atentia inainte de a investi, sunt: dimensiunea cazanului (se alege in functie de necesarul locuintei, raportat la volumul incaperilor si la termoizolatia casei), sistemul de conducte (desi sunt infinit mai scumpe, se recomanda tevile de cupru in defavoarea celor din pexal sau polipropilena), tirajul (poate fi natural sau fortat – primul caz necesita montarea unui cos de fum corespunzator, cel de-al doilea presupune existenta unui ventilator/exhaustor pentru evacuarea noxelor), boilerul (de preferat sa fie integrat, marimea fiind aleasa in functie de numarul de persoane si de necesarul de apa din locuinta insa, atentie, cu cat mai mare, cu atat mai greu va fi de incalzit!).
Nu in ultimul rand, distribuitoarele de caldura iti vor permite sa stopezi traseul agentului termic catre etajele, camerele sau radiatoarele nefolosite.