Cele mai bune centrale termice pe gaz 2022

Exceptand capitala, unde debransarile nu au amploarea regasita in provincie, (datorita subventionarii substantiale a Gcal) in majoritatea regiunilor din tara, foarte multi proprietari au ales sa renunte la sistemul centralizat de incalzire.

Motivul? Facturile uriase pe perioada iernii si lipsa unui confort termic corespunzator, in interiorul locuintelor. Nu in ultimul rand, problemele cu distributia apei calde menajere – dependenta de regulile principalilor furnizori si influentata de conflictele dintre regii, au determinat oamenii sa se orienteze catre sistemele proprii de incalzire, in speta, centrale termice pe gaz.

In afara centralelor conventionale, foarte bune si mai ales ieftine (in functie de producator), insa mai putin performante din perspectiva randamentului si a eficientei energetice, pe piata exista o generatie noua de centrale, care utilizeaza tehnologia condensarii, oferind valori superioare prin comparatie si un consum de gaz cu pana la 35% mai mic. Alegerea celei mai bune centrale termice pe gaz, este determinata de o analiza atenta a necesitatilor, insemnand suprafata locuintei si numarul de consumatori.

Fie ca optam pentru un dispozitiv conventional, fie ca alegem sa investim intr-o tehnologie performanta, criteriile de alegere trebuie sa vizeze puterea (exprimata in kW), randamentul si eficienta, functiile (de siguranta, de monitorizare a functionarii si de detectare a defectiunilor), garantia si service-ul dar si dimensiunile (esentiale pentru o incadrare corecta in spatiul disponibil) si abia in ultimul rand, costurile. In cele ce urmeaza, iti prezentam un top al celor mai bune 5 centrale termice pe gaz, in functie de performante si de pret.

1. Centrala termica murala in condensare Ariston Cares Premium 30 EU

1

Click pentru mai multe detalii

Conceputa pentru incalzirea spatiilor de peste 240 mp  (vile, spatii comerciale etc.) Ariston Cares Premium este un model performant de centrala termica in condensare, cu alimentare pe gaz si montare pe perete. Cu o putere de 30 kW, poate face fata unui numar mare de calorifere (peste 10) de mari dimensiuni, asigurand in acelasi timp rapiditatea incalzirii apei menajere, in aproximativ 10 secunde!

Utilizand tehnologia condensarii complete, Cares Premium poate reduce consumul de gaz cu pana la 35% comparativ cu o centrala conventionala, oferind in acelasi timp, o emisivitate scazuta – cu 75% mai putin Nox (oxizi de azot) si CO2.

Pe langa reducerea imediata a cheltuielilor si un impact minim asupra mediului (gratie principiului condensarii), ocupanta locului 1 in top 5 “cele mai bune centrale termice pe gaz” se remarca prin randament, fiabilitate si durabilitate. Pentru a oferi aceste caracteristici, Ariston a testat modelul in discutie, timp de 11000 de ore, in conditii dificile de functionare.

Mai jos, iti prezentam un sumar al principalelor beneficii:

 • design impecabil, usor de integrat in mobilier datorita dimensiunilor reduse;
 • monitorizarea rapida si usoara a setarilor, cu ajutorul afisajului LCD;
 • confort acustic datorat atat numarului scazut de db (51) cat si amortizorului de zgomot;
 • rezistenta la uzura (2 schimbatoare de caldura realizate din materiale de constructie de inalta calitate – aliaj de aluminiu si siliciu pentru schimbatorul primar si otel inoxidabil pentru A.C.M.);
 • performante sporite si consum redus de energie electrica datorita pompei modulante cu dezaerator;
 • tiraj fortat (kit de evacuare gaze inclus)
 • vas de expansiune;
 • siguranta in functionare datorita protectiei de inghet;
 • garantie inclusa (60 de zile).

Cu o eficienta a combustiei de 97.8 %, 104 % eficienta nominala, 4 stelute acordate consumului scazut de energie electrica si un pret de achizitie accesibil, Cares Premium se afla in topul preferintelor foarte multor proprietari de locuinte spatioase. Semnalam un singur dezavantaj: necesitatea unui sistem de scurgere pentru apa rezultata in urma condensului.

2. Centrala termica murala in condensare Ariston Clas Premium EVO 24 EU

2

Click pentru mai multe detalii

Modelul Clas Premium – cea de-a doua centrala termica murala in condensare de la Ariston, se remarca datorita functiei AUTO prin intermediul careia pot fi evitate fluctuatiile de temperatura. Display-ul LCD multifunctional si iluminarea de fundal, permit accesarea usoara a meniului, vizualizarea si controlul parametrilor ca si depistarea eventualelor erori afisate de sistemul de autodiagnoza.

Datorita tehnnologiei reutilizarii energiei gazelor de ardere (condensare sau condensatie), EVO beneficiaza atat de o eficienta termica sporita cat si de un nivel scazut al  gazelor toxice, eliberate in atmosfera. Puterea de 24 kW si debitul de apa de 10.4 l/min o incadreaza in randul centralelor dedicate confortului casnic, incluzand orice tip de locuinta (inclusiv apartamente) cu o suprafata cuprinsa intre 150-200 mp si inaltime standard.

Alte avantaje:

 • functia Confort – asigura instant apa calda, timp de 30 de minute de la prima solicitare;
 • silentiozitate maxima datorita amortizorului de zgomot (36 dB);
 • optiuni de reglare a puterii in functie de necesarul de caldura;
 • mai multa apa calda datorita schimbatorului A.C.M. de mari dimensiuni;
 • posibilitate conectarii cu un sistem de energie alternativa (panouri solare);
 • protectie impotriva inghetului si a depunerilor de calcar, vinovate de eventuala blocare a pompei;
 • rezistenta si durabilitate, datorita materialelor de calitate (otel inoxidabil) utilizate pentru constructia celor 2 schimbatoare de caldura, primar si A.C.M.;
 • protectie impotriva impuritatilor prin intermediul filtrelor montate pe returul instalatiei de incalzire;
 • tiraj fortat – ventilatorul cu turatie variabila asigura un flux de aer corespunzator unei combustii optime;
 • protectie impotriva functionarii centralei in conditii de joasa presiune;
 • garantie de 60 de zile pentru persoane fizice.

Eficienta combustiei se regaseste in jurul valorii de 97.8 % in timp ce eficienta la putere nominala este nu mai putin de 105.8 %. Cu un consum de 110 W la functionare, Clas Premium EVO primeste 4 stele pentru eficienta energetica. Incheiem sumarul beneficiilor, adaugand designul compact, dimensiunile reduse si greutatea de doar 32 kg. Nu are boiler incorporat, ceea ce ne determina sa-i acordam un minus.

3. Centrala termica murala cu condensare Bosch Condens 2000W ZWB24-1RE

3

Click pentru mai multe detalii

Uzand de tehnologia condensarii, ca si modelele descrise anterior, Bosch Condens se caracterizeaza printr-un randament de 103% si un consum de energie electrica extrem de scazut. Puterea de 24 kW si debitul de apa calda de 10 l/min. o recomanda pentru locuinte de dimensiuni medii, cu suprafete de cca. 150 mp. Una dintre caracteristicile care deosebeste modelul recomandat de Bosch de cele doua centrale descrise mai sus, este prezenta schimbatorului de caldura bitermic, cu un principiu de functionare diferit.

In cazul circuitului de termoficare, caldura rezultata in urma arderii gazului, este preluata si transferata agentului termic (apa) care este transportat ulterior prin instalatie catre pompa de circulatie; in  procesul de obtinere a apei calde menajere, pompa de circulatie nu lucreaza, transferul termic realizandu-se tot prin intermediul schimbatorului bitermic. Avantajul se regaseste in simplitatea procedeului care implica mai putine componente si, evident, in pret.

Alte beneficii:

 • o gama complexa de functii de siguranta cu scopul de a asigura un maxim de siguranta in exploatare: functie de protectie copil, senzor gaze arse, termostat de siguranta, senzor incalzire tur, electrod ionizare (asigura protectia in cazurile de intrerupere a alimentarii cu gaz), senzor ventilator, supapa siguranta incalzire etc.
 • costuri reduse cu combustibilul datorita accesoriilor modulante – ventilator si vana de gaz (permit termoreglarea sistemului);
 • debit constant de apa calda la temperatura specificata;
 • afisaj electronic, faciliteaza citirea informatiilor, implicit a codurilor de avarie;
 • sistem de absorbtie a zgomotului (in functionare nu emite mai mult de 36 dB);
 • montaj simplu si accesibilitate maxima (prin partea frontala) in ceea ce priveste principalele componente;
 • kit evacuare gaze, inclus;
 • vas de expansiune (8 litri)

Ocupanta locului 3 in top 5 “cele mai bune centrale termice pe gaz” este fiabila si longeviva, asa cum ne-au obisnuit mai toate produsele apartinand brandului Bosch. In randul dezavantajelor, bifam predispozitia catre acumulari de calcar, mult mai accentuata in cazul centralelor bitermice, comparativ cu dispozitivele care utilizeaza un schimbator de caldura A.C.M. secundar.

4. Centrala termica murala in condensare Ariston Cares Premium 24 EU

4

Click pentru mai multe detalii

Revenim pe locul 4 cu un alt produs marca Ariston, tot o centrala termica in condensare, cu montare pe perete si alimentare la reteaua de gaz, dotata cu o putere de doar 24 kW, spre deosebire de centrala de 30 kW, aflata pe primul loc al clasamentului nostru.

In principiu, vorbim despre acelasi mod de functionare (tehnologia condensarii), aceleasi caracteristici, functii si dotari, exceptand marimea spatiului pentru care a fost gandita. Daca in cazul modelului Ariston Cares Premium 30 EU, spatiile recomandate sunt din categoria rezidentiale, insemnand peste 240 mp, in cazul de fata, suprafetele vizavi de care Cares Premium 24 EU ar da randament maxim, nu trebuie sa depaseasca 150 de metri patrati.

Sigur, in raport cu spatiul enorm regasit in cadrul unui complex rezidential, 150 mp suna derizoriu. Dar daca facem comparatia cu un apartament traditional, situat intr-unul dintre blocurile construite inainte de ’89, sigur ne vom schimba perceptia.

Oricum, Ariston Cares Premium cu puterea de 24 kW face fata cu brio atat intr-un apartament tip duplex cat si intr-o casa cu o amprenta redusa, dar si intr-un apartament ca cel la care faceam referire, cu conditia sa existe un spatiu suficient de mare (4-5 camere) si maxim doi consumatori (bucatarie si baie) deoarece debitul de apa calda nu depaseste valoarea de 9.4 l/min.

Alte beneficii:

 • pompa modulanta;
 • 2 schimbatoare de caldura (primar – din aliaj de aluminiu si siliciu; secundar pentru A.C.M. – din otel inoxidabil);
 • kit evacuare gaze (tiraj fortat);
 • vas de expansiune;
 • panou de comanda electronic (afisaj LCD);
 • eficienta combustie – 97.5%;
 • randament – 103.9%;
 • consum de energie electrica – 102 W;
 • eficienta energetica – 4 stele;
 • protectie impotriva inghetului

Ariston isi testeaza toate produsele pentru a le confirma fiabilitatea, utilizand nu mai putin de 155 de teste de calitate. Si acest aspect dar si numarul mare de recenzii favorabile ne-au determinat sa consideram acest model cea mai buna centrala termica pe gaz pentru suprafete medii.

Bila neagra vizeaza lipsa boilerului, o investitie in plus daca te hotarasti sa achizitionezi acest model de centrala.

5. Centrala termica conventionala Motan Sigma 24 kW

5

Click pentru mai multe detalii

Pentru pozitia a 5-a am ales un model de centrala termica conventionala, considerata de noi cea mai buna din categoria ei, datorita unui excelent raport calitate-pret. Motan Sigma este un produs marca Kober foarte agreat pe piata de profil, nu doar datorita pretului mai mult decat accesibil ci si functiilor, respectiv dotarilor pe care le ofera.

Cu toate ca nu foloseste principiul condensarii, aceasta centrala conventionala pe gaz, cu sistem de fixare in perete (murala), are un randament de chiar 93%, in timp ce consumul de electricitate este destul de scazut (80 W), Motan Sigma primind 3 stele la capitolul eficienta energetica.

Am punctat succint si restul calitatilor, astfel incat sa-ti fie usor sa te ghidezi:

 • confort sporit si fluiditate a circuitului de apa calda menajera, datorita supradimensionarii schimbatorului secundar de caldura (14-26 de placi);
 • sistem inteligent de intuire a debitului de apa si a necesarului de caldura;
 • stabilitate in functionare, fara fluctuatii mari de temperatura;
 • materiale de constructie de calitate superioara (hidrobloc din poliamida ranforsata cu fibra de sticla), reduc depunerile de calcar;
 • interfata electronica, permite monitorizarea temperaturilor si citirea codurilor de eroare;
 • economie de consum (pompa de circulatie Low Energy);
 • supapa de siguranta la suprapresiune (peste 3 bar);
 • presostat de aer, sesizeaza lipsa evacuarii gazelor arse;
 • siguranta de supratemperatura pentru schimbatorul de caldura;
 • Autodiagnoza;
 • protectie anti-inghet si functie antiblocare pompa, cu actionare la fiecare 24 de ore;
 • tiraj fortat, costurile cosului de evacuare fiind incluse in pretul de achizitie.

Evident, suma functiilor si a dotarilor, anuleaza inconvenientul emisiilor de gaze, mult mai mari decat in cazul centralelor termice in condensare. Dar daca iei in calcul pretul imbatabil si garantia de 36 de luni, devine clar de ce foarte multi proprietari de locuinte ce nu depasesc 200 mp ca suprafata si nu necesita o cantitate de apa calda mai mare de 10 l/min., s-au declarat fani Motan.

Cum sa alegi cea mai buna centrala termica pe gaz?

In primul rand, alege un producator cu experienta. In al doilea rand, studiaza in detaliu caracteristicile tehnice ale dispozitivului care te atrage din perspectiva pretului si vezi daca este compatibil cu nevoile tale, insemnand: suprafata de incalzit (fara a uita de gradul de izolare) si necesarul de apa calda raportat la numarul de consumatori, la care se adauga numarul de bai, respectiv de bucatarii.

Nu in ultimul rand, informeaza-te cu privire la diferitele tipuri de tehnologii (in condensare sau conventionale, cu schimbator de caldura secundar sau bitermice etc.) pentru a fi sigur ca faci investitia corecta. Pana te vei decide, noi iti stam la dispozitie cu un ghid simplu de alegere, in functie de cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere.

Puterea – pentru a se evita neplacerile cauzate de generarea unei cantitati prea mici de apa calda in raport cu nevoile casei, se alege o putere termica direct proportionala cu suprafata locuintei si cu numarul de consumatori. Cele mai bune centrale termice pe gaz, specifica doua valori pentru putere (nominala si utila), exprimate in kW, ambele indicand capacitatea unei centrale termice pe gaz de a incalzi un spatiu cu un anumit volum.

Randament si eficienta – Alegerea celor mai bune valori, iti pot aduce o economie substantiala in buzunar, atat in ceea ce priveste combustibilul gazos cat si in privinta consumului de energie. Centralele termice in condensare sunt mult mai eficiente (107-109% comparativ cu 92-94%) decat centralele conventionale, datorita  tehnologiei care permite recuperarea caldurii din condens, cu un consum scazut de combustibil – cu pana la 35% mai mic, pentru producerea aceleiasi cantitati de caldura.

Siguranta in exploatare – Include o serie de functii de  protectie, vitale atat pentru buna functionare a instalatiei cat mai ales pentru siguranta familiei tale. Printre cele mai importante se regasesc: senzor de detectie a evacuarii gazelor arse, protectie impotriva inghetului, protectie pentru intreruperea accidentala a gazului, protectie pentru lipsa apei din instalatie, protectie copil.

Sistemul de informare si de diagnoza – Se recomanda alegerea centralelor termice pe gaz dotate cu afisaj electronic, pentru monitorizarea continua a starii de functionare dar si pentru citirea codurilor de eroare, foarte utile persoanelor autorizate care asigura service-ul centralei, pentru rezolvarea rapida a defectiunilor.

Perioada de garantie – In medie, o centrala termica pe gaz buna depaseste ca durata de viata, 10 ani. Dar, pentru a se atinge aceasta performanta, este necesar ca instalarea, reviziile periodice si interventiile sa fie asigurate de personal specializat (autorizat ISCIR si agreat de producator).

Concluzie

Cea mai buna centrala termica pe gaz, trebuie aleasa in functie de criteriile enumerate mai sus, indiferent de bugetul de care dispui. Evident, cu cat suma de bani investita este mai mare, cu atat vei dispune de mai multe functii si dotari. O centrala termica pe gaz de ultima generatie (in condensare), te va ajuta sa recuperezi investitia in cel mai scurt timp, datorita consumului redus de combustibil in raport cu suprafata de incalzit (randament) dar si a consumului minim de energie electrica.

Nu in ultimul rand, conteaza designul (culoare, forma, dispozitia butoanelor etc.) atat din punct de vedere estetic cat si din perspectiva accesului la principalele componente, tipul tirajului (natural sau fortat, cel din urma fiind recomandat pentru apartamentele situate in blocuri de locuinte, fara posibilitatea montarii unui cos de fum) si ventilatia (cele mai bune centrale termice pe gaz, sunt prevazute cu un ventilator cu rol evacuare a toxinelor dar si de prevenire a supraincalzirii).

1 Comment
 1. Salut am si eu o casa de 150 mp am facut instalatia de incalzire dar nu stiu ce centrala sa cumpa pe gpl sau pe lemne ma ajuta si pe mine cineva va multumesc

Leave a reply