Sa te decizi ce compresor de aer merita achizitionat nu este chiar atat de usor nici macar pentru cunoscatori, mai ales pentru persoanele care nu cunosc mai nimic despre acest dispozitiv.
La fel ca orice unealta importanta, compresorul de aer trebuie ales in urma unui proces vast de informare, iar in caz contrar, daca treci prea rapid prin actiunea de informare, apare un risc mare de a cumpara un model care nu va fi tocmai pe placul tau in momentele in care il vei testa.
M-am gandit sa intocmesc un top cu cele mai bune compresoare, scutindu-te astfel de citit articole despre asftel de dispozitive. O sa fiu scurt si la obiect, iar in lista de mai jos cu siguranta o sa gasesti un compresor de aer pe placul tau.
1. Compresor de aer Stager HM-V-0.25/250
Click pentru mai multe detalii
Modelele Stager sunt recomandate in general pentru service-urile auto si pentru ateliere.
Compresoarele realizate de acest brand sunt usor de manuit, asta datorita rotilor si manerului pentru transport, si, totodata, sunt usor de utilizat chiar si daca esti neprofesionist, aceste compresoare avand manometru si priza rapida.
Compresorul de aer Stager HM-V–0.25/250 este ideal pentru uneltele pneumatice care au nevoie de debite de aer comprimat de maxim 250 l/min.
Acesta are angrenare prin curea, are o presiune maxima de 8 bar si are o structura compacta, fiind recunoscut prin performanta si durabilitatea de care da dovada.
Stager HM-V-0.25/250 are protectie termica, iar rezervorul si restul componentelor sunt protejate datorita stecherului cu contact de protectie. Are, de asemenea, o putere de 2.2 kW, o greutate de 127 de kilograme, dimensiuni de 1290x530x1030 mm, turatia este de 1050 rpm, frecventa de 50 Hz si are un grad de protectie IP20.
Este cel mai bun model din top deoarece ofera o putere mare, poate fi folosit atat acasa cat si la atelier, iar rezervorul de 250 litri il face util atat in garaje cat si in constructii.
Daca intretinerea acestuia este facuta cum trebuie, atunci nu o sa ai probleme cu acest compresor de aer si il vei putea folosi pe perioade mari de timp.
Cu siguranta merita achizitionat, are o multime de avantaje si pana in acest moment nu i-am gasit niciun dezavantaj demn de notat.
Costa ceva mai mult decat compresoarele clasate mai jos in top, insa investitia in Stager HM-V-0.25/250 isi merita fiecare banut.
2. Compresor aer cu piston Dari DEC 150/2800B-3M
Click pentru mai multe detalii
Acest model are o rezistenta crescuta la uzura si are o serie de avantaje care-l disting de multe compresoare de pe piata: are biele realizate din material anti-uzura, are carter cu dimensiuni mai mari decat este normal (pentru o ungere mai buna), are aftercoolers care ofera o racire ideala, vine cu arbori din fonta si are volanta cu lame multiple, oferind o racire in conditii optime a pompei.
Compresorul de aer vine cu o carcasa ce ofera o racire mai rapida, are protectie termica, este dotat cu manometre ce afiseaza presiunea din rezervor, este portabil (are roti si maner), iar componentele acestuia sunt protejate la atingere.
Lubrifierea se realizeaza cu ulei, puterea acestuia este de 2.2 kW, puterea motorului este de 3 cp, are o viteza maxima (rpm) de 1570, tensiunea de alimentare este de 230 V, presiunea de lucru de 10 bar si are o capacitate a rezervorului de 150 de litri. In plus, are dimensiuni foarte bune: inaltimea este de 89,5 cm, lungimea de 139 cm, latimea de 43 cm, iar in legatura cu greutatea, aceasta este de 87 kg.
Poate fi utilizat pentru umflarea anvelopelor auto, pentru operatii de intretinere, cat si pentru alte operatii minore. Mai pe scurt, este recomandat pentru lucrul semi-profesional sau industrial.
Avantajele acestuia sunt butelia mare, debitul mare, fiabilitatea si pretul foarte accesibil.
Nu am nimic de reprosat despre modelul Dari DEC 150/2800B-3M, pur si simplu este un model care cu siguranta merita achizitionat si care garantat iti va satisface nevoile.
3. Compresor aer cu ulei 24L, Airmaster, AIR2SHU824_AIR-70S
Click pentru mai multe detalii
AIR2SHU824 este un model cu piston, care are ventilatie fortata cu debit mare, placa portsupapa din otel, un nivel redus al zgomotului, aripioare de racire a cilindrului, un tub colector, o ungere eficienta care se realizeaza cu fara prea mult consum de ulei si o protectie termica care se reseteaza automat.
Randamentul compresorului de aer este imbunatatit, modelul are constructie robusta, vine cu supapa de siguranta, presostat, regulator de presiune, robinet de purjare, manometru si maner si roti pentru tranport – ceea ce rezulta faptul ca este un compresor de aer mobil.
Are o putere de 1500 W, viteza maxima (rpm) de 2850, o presiune de lucru de 8 bar, tensiunea de alimentare este de 230 V, are un debit de aer aspirat de 206 litri/minut, respectiv un debit de aer refulat de 122 litri/minut, iar capacitatea rezervorului este de 24 litri.
Dimensiunile sunt perfecte, nu este un compresor de aer prea mare, insa nici unul foarte mic. Are o inaltime de 62 cm, o latime de 59 de cm si o greutate de doar 24 de kg. Este usor de folosit si poate fi utilizat in vulcanizari, in ateliere de intretinere si in lucrari pe care le faci ca pe un hobby, nu la modul profesional.
Mai mult de spus despre Airmaster AIR2SHU824 nu sunt de zis, este un compresor de aer foarte eficient care nu costa prea mult, iar daca nu esti dispus sa dai multi bani pe un model, insa vrei un compresor puternic, care sa functioneze in parametri normali, cu siguranta merita sa-l cumperi.
4. Compresor aer Verk VAC-2050
Click pentru mai multe detalii
Verk VAC-2050 este cel mai ieftin model din acest top, insa in ciuda acestui fapt este un compresor bun si are o capacitate generoasa. Poate fi utilizat pentru curatarea pieselor, pentru umflarea rotilor, la sablare si pentru accesoriile auto pe aer comprimat.
Pe langa asta, acesta are cilindru din fonta, asigurand o functionare pe perioade mari de timp, iar regulatorul cu care este echipat te ajuta in setarea dorita a presiunii.
Are motor electric, o viteza maxima (rpm) de 2850, tensiune de alimentare de 230 V, o putere a motorului de 2 cp, un nivel al zgomotului de 93 dB si o capacitate a rezervorului de 50 de litri.
Debitul de aer refulat este de 200 litri/minut, presiunea de 8 bar, iar compresorul de aer are o structura orizontala si este electric. In plus, este si portabil, astfel il vei putea folosi si in deplasari.
Are o greutate destul de redusa, de 27 kg, iar dimensiunile acestuia de doar 75x33x66 cm ii ofera avantajul de a fi amplasat in orice colt al atelierului.
Daca esti in cautarea unui compresor de aer ieftin si performant, atunci ti-as recomanda sa alegi modelul Verk VAC-2050.
5. Compresor aer fara ulei Dari SPIDER 24/195
Click pentru mai multe detalii
Este un compresor oilless perfect pentru aplicatii de amatori si utilizari casnice. Are o presiune de lucru de 8 bari, nu necesita completare de ulei deoarece functioneaza fara, iar pentru o functionare la calitate maxima se recomanda si achizitia accesoriilor separat.
Debitul de aer refulat de acesta este de 115 litri/min, iar debitul de aer respirat este de aproximativ 180 litri/minut. Capacitatea rezervorului este de 24 litri, tensiunea de alimentare de 230 V, iar puterea motorului de 1.5 CP.
Are o structura orizontala, este portabil, unitatea de compresie este realizata din aluminiu, iar compresorul de aer este disponibil in 2 variante de culoare: albastru si negru.
Ce e drept, are un nivel al zgomotului cam mare, insa nu este foarte deranjant deoarece ajunge la presiune intr-o perioada scurta de timp.
In privinta dimensiunilor, acestea nu vor fi o problema, indiferent de locul unde vrei sa depozitezi compresorul. Atata timp cat nu vrei sa-l depozitezi intr-o cutie de chibrituri, totul va fi in regula.
Avantaje:
Presiune de lucru buna
Nu necesita completare de ulei, fiind oil free
Are dimensiuni reduse
Dezavantaje:
Nivelul de zgomot
Cum sa alegi cel mai bun compresor de aer
Daca nu dispui de suficienti bani incat sa iti cumperi un model de pe primele 3 locuri, atunci iti recomand sa optezi pentru modelul asta sau pentru compresorul de aer Verk VAC-2050. Sunt ieftine, dar functioneaza in parametrii normali si fac o treaba buna.
Mai jos o sa iti usurez procesul de cumparare, asa ca o sa iti spun principalele criterii dupa care sa te ghidezi in alegerea compresorului de aer potrivit.
- Pompa compresorului de aer.
Pe piata sunt disponibile 2 tipuri de pompe: cu sau fara ulei. Cele fara ulei sunt mai scumpe, in timp ce pompele cu ulei au nevoie de intretinere regulata.
Aici alegi dupa cum ti se pare tie mai usor: sa platesti de la inceput mai mult si sa achizitionezi o pompa fara ulei, ori sa iti cumperi o pompa cu ulei pe care sa o verifici des si careia sa ii inlocuiesti nivelul de ulei cand este nevoie.
Practic, tot cam banii aia ajungi sa ii dai la un moment dat, singurul avantaj evident al pompelor cu ulei fiind ca sunt mai silentioase decat cele care functioneaza cu ulei.
- Debitul si presiunea.
Capabilitatea unui compresor de aer consta in nivelul presiunii si in debitul de aer livrat. Acesti factori indica si sculele pneumatice potrivite pentru compresor.
Compresoarele care au valori de pana la 12 bari si 300 litri/minut sunt modele de presiune normala, in timp ce compresoarele care ofera o presiune de pana la 6 bari si 150 litri/minut sunt modele de presiune redusa.
Inainte de a cumpara un compresor de aer ar fi bine sa te informezi in privinta sculelor pe care doresti sa le cumperi, apoi cumpara un compresor care ofera o presiune si un debit bun pentru cerintele sculelor.
- Dimensiuni & portabilitate.
Cand esti interesat de achizitia unui compresor de aer va trebui sa te gandesti inainte si la dimensiunile si portabilitatea aparatului.
Daca vrei sa cumperi un model mare, atunci fii sigur ca ai suficient spatiu in garaj sau in orice loc in care doresti sa il depozitezi. Pe langa asta, asigura-te ca poti sa-l muti destul de usor.
Majoritatea compresoarelor vin echipate cu maner si cu roti ajutatoare, deci va fi foarte usor sa gasesti un model portabil.
Trebuie sa stii din start ca modelele fara ulei sunt mai usoare decat cele cu ulei, iar daca stii ca vei folosi compresorul frecvent in mai multe locatii, atunci iti recomand sa cumperi un model fara ulei si care are maner si roti pentru deplasare ce cantaresc cat mai putin.
- Dotarea.
O dotare regulamentara face referinta, in general, la manometru, la protectia termica a motorului, la robinetul de scurgere a condensului si la supapa de siguranta.
Verifica dotarea compresorului de aer si vezi si cat este salabila asigurarea pieselor de schimb. Multi producatori ofera o garantie de durata, de aproximativ 10-15 ani, asa ca alege compresoarele care vin cu garantii pe perioade mari de timp si evita compresoarele care au asigurari pentru piese de doar cativa ani.
Daca ai nevoie de un compresor de aer cu care sa umfli saltele cu aer, anvelope sau alte lucruri de dimensiuni mari, atunci trebuie sa cumperi un model performant.
Desigur, poti sa folosesti compresoarele cu aer si din locurile special amenajate, insa pentru comoditate iti recomand sa iti cumperi un compresor de aer pe care sa il ai la dispozitie tot timpul.
Concluzie
Daca esti in cautarea unui compresor de aer, iti recomand sa urmezi sfaturile de mai sus pentru a alege un model potrivit.
Totusi, din cele 5 modele prezentate mai sus este aproape imposibil sa nu gasesti un compresor de aer bun si accesibil pentru tine, asa ca in functie de necesitati si de suma pe care esti dispus sa o dai pentru un astfel de instrument, te sfatuiesc sa alegi unul dintre cele enumerate in topul nostru.
Compresoarele de aer din top sunt de calitate, iar astfel vei evita cheltuielile inutile pe care le-ai face in reparatia modelelor no name, care dupa primele folosiri nu mai functioneaza in parametrii normali si au nevoie de reparatii.
Spor in alegerea celui mai bun compresor de aer!