Este dea dreptul imposibil sa scrii un articol despre cel mai bun laptop de pe piata la ora acutual si sa nu calci pe bataturi intr-un fel sau altul pe un specialist sau pe altul, si in acest context specialist nu este folosit cu nici o intentie derogatoare.
Din prima apar cateva intrebari carora nu li se poate da un raspuns direct. Intrebarea estentiala ar fi cel mai bun laptop pentru ce fel de persoana care il va folosi in ce scop? A doua intrebare care pentru multi este sinonima cu intrebare care este cel mai bun laptop este care e cea mai buna firma de laptopuri. O sa pornim cu cea dea doua intrebare si, riscand sa alienam jumate din cititori o sa spunem ca majoritatea firmelor respectabile de pe piata sunt cam la fel de bune sau rele.
Poate ca unii au avut experiente neplacut cu HP-uri in timp ce altii nu suporta Dell, Asus sau Acer, insa, in realitate toate folosesc procesoare create fie de Intel sau AMD, placi video create de nVidia sau AMD si o miriada de alte componente create de practice aceasi producatori. Asa ca, desi am evitat producatori de mana a treia, gen Myria, toti ceilalti au primit cam aceasi nota.
In ceea ce priveste tipul de utilizator am incercat sa luam in calcul o plaja cat mai larga te utilizatori si genul de sistem care li s-ar potrivi cel mai bine. Pe de o parte avem gamerii si gamerii cu buzunare extreme de largi pentru care am luat in calcul cateva super sisteme pe care sa poata rula orice joc cu toate setarile la maxim.
Pe de alta parte un gamer ocazional sau o persoana care isi doreste un sistem puternic care nu va fi depasit de vremuri in urmatorii 5 ani, nu are rost sa cheltuiasca genul de sume pe care primele noastre sisteme le pretind. Asa ca daca sunteti din aceasta a 2 categorie puteti sari fara nici o parere de rau peste primele 2 laptopuri din lista noastra si va puteti concentra pe urmatoarele 2 optiuni. In cele din urma nu putem sa nu remarcam aparitia in ultimii ani a unor laptopuri extrem de puternice si in acelasi timp extrem de usoare si portabile.
Bineinteles nu au puterea unor laptopuri create pentru gameri dar sunt suficient de avansate incat cu siguranta vor ramane niste sisteme de actualitate si peste 5 sau chiar 10 ani.
Deci va incurajam sa treceti de lista de mai jos si sa cititi analizele detaliate pe care le-am pregatit pentri fiecare din cele 5 alegeri care speram noi sa acopere cat mai mult din plaja de utilizatori in cautarea celui mai bun laptop.
Titanul Intangibil
Click pentru mai multe detalii
Nici un articol despre cel mai bun laptop de pe piata care se respecta cat de cat nu va putea sa nu mentioneze laptopurile Alienware.
Daca nu sunteti siguri ce este acest Alienware bagati de seama la urmatorul episode din The Big Bang Theory ca atat Sheldon cat si Leonard au un mic cap de extraterestru pe laptopurile lor, logul Alienware. Este laptopul pe care orice gamer sau tocilar care se respecta, tocilar fiind folosit aici ca un semn de respect, il va avea sa va dori sa il aiba.
Am spus mai devreme ca mai toate firmele producatoare de laptopuri de pe piata sunt mai mult sau mai putin tot o apa si un pamant, dar asta nu e in nici un caz adevarat cand vine vorba de sistemele Alienware. Pretul unui astfel de sistem este exorbitant pentru ca in primul rand vorbim despre Rolls Royce-ul calculatoarelor.
Chiar daca pe hartie un sistem Alienware ales aleator ar putea parea mai slab, puteti fi sigur ca a fost tunat in asa fel incat este de cel putin doua ori mai bun decat v-ati astepta.
Insa, asa cum spuneam, cand vine vorba de Alienware pretul este cel putin prohibitiv pentru majoritatea cumparatorilor. Asa ca daca tot e sa alegem un sistem Alienware l-am ales pe cel care consideram noi ca, la ora actuala este cel mai bun.
Vorbim bineinteles de Alienware 18. Exista cateva variante ale acestui sistem dar noi l-am ales pe cel cu 16 GB de ram. Exista un Alienware 18 care costa cu aproape 1000 de euro in plus insa diferentele tin doar de faptul ca acel alt sistem are 32 de GB de ram si un hard mai mare. Dar adevarata performanta intr-un astfel de sistem este data de procesor, iar acesta este identic in ambele sisteme, Intel® Core™ i7-4810MQ 2.80GHz, Haswell™si o configuratie video compusa din 2 nVidia GeForce GTX 880M de 8 GB fiecare, pentru un total de 16 GB GDDR5 de memorie video.
In plus aveti un hard SSD de 80 de GB, suficient pentru si cel mai gras Windows, plus un hard obisnuit, HDD de 1 terra. Laptpul are un monitor de 18 inch, deci trebuie sa luati in considerare ca, desi strict theoretic este mobil, acest laptop nu e ceva ce puteti arunca intr-un ghiozdan si purta in fiecare zi in spate.
O ultima idée pe care vrem sa o subliniem este ca acest sistem este un Alienware, deci pe cat de puternica poate parea intreaga configuratie, daca nu ati mai folosit unul nu va puteti imagina cat de mult mai puternica este in realitate datorita excelentei producatorului.
Laptopul pentru gaming
Click pentru mai multe detalii
Acum ca ne-am exprimat respectful si admiratia pentru ceea ce este fara indoiala cel mai bun laptop de pe piata, putem sa ne orientam si catre un laptop care este putin mai acceptabil in termen de pret dar care, in acelasi timp va satisface nevoile si celui mai inveterate gamer.
In cazul de fata vorbim despre Lenovo ThinkPad W540. Foloseste un procesor care, pe hartie cel putin, e chiar mai puternic decat cel de pe Alienware, un Intel® Core™ i7-4910MQ 2.90GHz, Haswell™ si un SSD de 512 GB care va permite sa rulati si jocurile foarte usor de pe hardul super rapid.
Ramii ar putea fi upgradati intr-un viitor indepartat de la cei 8 GB cu care vine Lenovo-ul la un 16 GB sau chiar la maximul de 32 de GB pe care ii poate folosi procesorul i7. Configuratia video este insa mult mai slaba decat cea de pe Alienware, dar in continuare, fiind vorba de un nVidia Quadro K2100M cu 2 GB DDR5 avem suficienta putere pentru orice joc si pentru orice editor video get Photoshop.
Formatul Lenovoului este insa ceea ce ne-a atras cel mai mult la el pentru ca vorbim de un laptop traditional de 15 inch cantarind 2.7 kg. evident nu este cel mai usor sau mobil laptop dar totusi gameri dea lungul secolelor au purtat astfel de laptori la diferite seri de jocuri fara mari probleme.
Cu o baterie de 9 celule cei mai dependenti de tehnologie vor putea duce acest sistem cum ei si la munte si la mare si se vor putea bucura de cateva ore de joc pe tren fara nici un fel de problema. O trasatura cheie a laptopurilor Lenovo este faptul ca tastatura laptopului este facuta in asa fel incat si daca va scapa un pahar de suc pe ea, lichidul curge fara probleme in partea cealalta.
Poate parea usor SF dar am facut aceasta experienta, evident nu din adins, si in afara de faptul ca unele taste au devenit lipicioase si au avut nevoie de o curatare intensa, restul laptopului nu a avut de suferit in nici un fel.
Cel mai bun laptop traditional
Click pentru mai multe detalii
Coborand cateva trepte bune de magnitudine, am gasit 2 laptopuri care vor fi de interes pentru cei care vor un sistem bun dar care nu sunt interesati de jocuri decat intr-un mod foarte trecator sau chiar de loc.
Oricare din sistemele din lista noastra pot rula orice joc de pe piata cu success, doar ca unele vor putea fi folosite cu setarile la maxim, in timp ce sistemele despre care vom vorbi in continuare au nevoie de niste setari mai modeste. Asus F550JX-DM020D este un laptop acei cumparatori pentru care pretul, in limitele rationalului, nu este o problema, dar care nu au nevoie de sisteme capabile sa ruleze o lansare in spatiu.
Foloseste un foarte respectabil Intel® Core™ i7-4720HQ 2.60GHz, Haswell™ si o placa video nVidia GeForce GTX 950M de 4 GB DDR3. Pentru aceia dintre cititorii nostril care inca nu stiu, o placa video este un mic calculator in sine, are propriul procesor si proprii rami, asa ca desi GTX950M-ul din acest sistem are 4 GB, nu se poate compara cu nVidia Quadro K2100M din sistemul precedent din simplu motiv ca in K2100 avem un procesor mult mai puternic iar ramii insisi sunt mult mai rapizi.
Totusi Asus F550JX-DM020D este un sistem de vis, chiar si pentru un gamer, asa ca daca vreti sa il cumparati ca surpriza si nu va permiteti sa dati mai mult, puteti sa il luati cu incredere deoarece este la limita a ceea ce am numi laptopuri pentru gameri si poate fi foarte usor upgradat in timp. Punctele slabe ale acestui sistem sunt faptul ca foloseste un HDD de 1 TB la cu doar 5400 RPM, unde 7200 RPM ar fi mult mai impresionant, iar un SSD ar fi dea dreptul cuceritor si are 8 GB de RAM unde am prefera sa vedem 16 GB.
Dar elementele de baza sunt acolo si trebuiesc apreciate.
Cel mai bun laptop la un pret decent
Click pentru mai multe detalii
Inainte sa vorbim despre ceea ce noi consideram a fi cel mai bun laptop la un pret decent de pe piata, trebuie sa recunoastem ca ne pozitionam in ceea ce unii ar considera o paradigma elitista. Exista sisteme pe piata care costa sub 2000 de lei, sisteme pe care nu veti gasi procesoare i7 sau macar i5, si doar la reduceri speciale poate veti vedea i3-uri. Dar acele sisteme vor avea probleme chiar si cand va fi vorba sa ruleze un joc de Facebook sau mai mult de 4 sau 5 taburi.
Poate ca vor rezista insa vor fi incete si greoaie. Odata ce trecem de pragul de 2000 de RON intalnim sisteme mai serioase cu procesoare i3, i5 si placi video dedicate, insa odate ce am sarit de aceasta bariera de ce ne-am uita la sisteme inferioare cand putem sa luam un considerare un Acer Aspire E5-572G-7591? Este vorba de un sistem cu un procesor Intel® Core™ i7-4712MQ 2.30GHz, Haswell™, 4 GB de RAM si o placa video nVidia GeForce 840M 2GB.
Nu vom relua poveste despre placile video, dar putem totusi sa mentionam ca un 840M este departe de a fi numit entry level si este cu mult mai buna decat placa on board pe care procesoare Intel o ofera in cazul unor configuratii mult mai slabe.
Poate fi numit acest Acer un laptop pentru gaming? Cu siguranta nu, dar este capabil sa ruleze cam orice joc de pe piata, si nu exista nici o aplicatie careia sa nu ii faca fata fara nici un fel de hicapuri.
Este cu siguranta cel mai bun laptop pentru cei care sunt limitati de buget dar care au rabdarea
Laptopul noii generatii
Click pentru mai multe detalii
In ultimul rand trebuie sa luam in considerare un sistem care este atat usor cat si foarte puternic.
Cu riscul de a parea usor sexisti vom spune ca Asus Zenbook UX303LB-R4015H este sistemul perfect pentru o tanara domnisoara sau doamna care isi doreste un sistem care nu ii va crea niciodata problem, dar pentru care Farmville este maximul de cotact pe care il ia cu lumea jocurilor.
Costul este destul de ridicat, un pic peste 1000 de euro, dar vorbim de un sistem care foloseste un procesor Intel® Core™ i7-5500U, 2.4GHz, Haswell, o placa video nVidia GeForce 940M de 2 GB de Ram, si un hard SSD de 256 de GB.
In esenta este un sistem mai puternic decat Acer-ul sau Asus-ul de mai sus, dar care cantareste doar un kilogram jumate si are doar 13.3 inch in diagonala. Pe scurt este un sistem care ar putea rula orice joc de pe piata, si deci nu are nici o problema cand vine vorba de nevoile modeste ale unui non gamer, si care poate intra usor intr-o poseta sau geanta eleganta.
Asus Zenbook-ul ar putea fi chiar o alegere interesanta pentru un gamer ca sistem secundar pe care sa il foloseasca in serile de jocuri cu prietenii.