Cele mai bune vitamine 2022

Se pare ca, oricat de mult ne-am stradui sa ne alimentam sanatos, organismul reclama in permanenta un deficit de vitamine si de minerale. Oboseala cronica, anxietatea, lipsa de concentrare, iritabilitatea, rezistenta scazuta la diferite tipuri de infectii, osteoporoza, degradarea pielii, unghiilor si a parului, obezitatea sau dimpotriva, scaderea drastica in greutate, toate acestea indica un sistem imunitar care striga dupa ajutor.

Cele mai bune vitamine au rolul de a combate carentele, revitalizand organismul. Si chiar reusesc sa o faca, daca stii exact care iti sunt problemele.

Esti anemic/a? Atunci ai nevoie de un complex de vitamine si minerale din care sa nu lipseasca acidul folic sau vitamina C. Esti anxios/anxioasa, ai probleme de concentrare si iei in greutate? Daca nu-ti poti schimba locul de munca, care te priveaza de lumina soarelui cat e ziua de lunga, poate e timpul sa suplinesti necesarul de vitamina D-3, singura care te poate scoate din acest impas.

Pana una alta, noi iti sarim in ajutor cu un top in care vei regasi 5 dintre cele mai bune vitamine de pe piata de profil, urmat de un ghid de alegere, in functie de impactul pe care il au asupra sanatatii.

1. GNC Multivitamine – Ultra Mega Gold

1

Click pentru mai multe detalii

Prima recomandare din top 5 “cele mai bune vitamine” vizeaza un complex de nutrienti esentiali, in  a carui formula se regasesc nu mai putin de 27 de vitamine si minerale cu eliberare prelungita.

Este ideal pentru revitalizarea organismului, fie dupa o perioada lunga de convalescenta, fie in situatiile care presupun efort fizic sustinut (munca fizica grea sau sport de performanta), fie pentru a tine sub control stresul cotidian sau pentru a face fata presiunilor (examene, proiecte, lucrari care necesita efort psihic si intelectual), si fie ca simti nevoia sa contribui la starea generala de sanatate, cu un aport de multivitamine si de minerale.

Evident, suplimentele nu trebuie sa inlocuiasca mesele zilnice, acestea continuand sa fie principala sursa din care organismul isi ia necesarul de nutrienti.

Dar, pentru ca ne-am facut un obicei din a sari peste mese si, mai mult, suntem mari fani ai mancarurilor de tip fast-food, apar carente de tot felul (anemie, oboseala cronica, stari anxioase etc.), ceea ce inseamna ca sistemul nostru imunitar este in alerta.

Datorita procesului de eliberare treptata, Ultra Mega Gold prelungeste timpul de absorbtie a nutrientilor, oferind un suport de mai lunga durata organismului, comparativ cu vitaminele&mineralele obisnuite.

Alte beneficii:

  • elimina epuizarea fizica si oboseala cronica, actionand asupra metabolismului energetic;
  • sustine sistemul nervos, contribuind la adaptarea organismului la stresul fizic, psihic si intelectual;
  • echilibreaza fluidele din corp prin intermediul electrolitilor, hidratand puternic organismul (previne aparitia carceilor in timpul exercitiilor fizice);
  • efect antioxidant la nivelul celulelor;
  • imbunatateste vederea si mentine starea de sanatate a unghiilor, parului si mucoaselor;
  • metabolizeaza alimentele, convertind grasimile, carbohidratii si proteinele in energie;
  • nu contine organisme modificate genetic.

Modul de administrare – 2 tablete zilnic, impune respectarea meselor principale, in special a micului dejun care ajuta la digerarea si asimilarea tabletelor. Pretul este raportat la eficienta dar si la cantitate, cele 90 de tablete fiind suficiente pentru o cura de aproximativ 2 luni.

Pentru a se evita riscul supradozarii, se recomanda respectarea intocmai a specificatiilor de pe eticheta. A nu se lasa sub nicio forma la indemana copiilor!

2. GNC Biotina 5000 mcg

2

Click pentru mai multe detalii

In continuarea top 5 “cele mai bune vitamine” iti propunem un supliment cu o concentratie mare de biotina (5000 mcg). Ce este biotina? O vitamina din complexul B-urilor (intalnita si sub denumirea de vitamina B7, B8 sau vitamina H) produsa in mod natural in corpul uman, prin intermediul bacteriilor din intestin. Biotina este esentiala pentru metabolizarea glucidelor, lipidelor si proteinelor dar si a zaharului, pe care-l converteste in energie.

Deficitul de biotina din organism, se poate manifesta prin crampe musculare si dureri, asociate cu efortul fizic, puse pe seama incapacitatii organismului de a utiliza eficient zaharul, pe post de combustibil.

Nu in ultimul rand, GNC Biotina contribuie la intretinerea celulelor nervoase, celulelor ficatului, rinichilor, inimii si ale firului de par.

De asemenea, favorizeaza sinteza vitaminei C si formarea de noi celule rosii, esentiale pentru organism. Exista cercetari care sustin eficienta biotinei chiar si asupra psoriazisului, datorita proprietatilor de echilibrare a metabolismului pielii.

In acest sens, GNC Biotina se poate dovedi influenta si vizavi de alte tipuri de afectiuni ale pielii si amintim doar acneea vulgara/rozacee si furunculoza. Asadar, daca ai probleme legate de piele, unghii, par si acuzi frecvent carcei in timpul activitatilor fizice, este foarte probabil sa fie vorba despre un deficit de biotina.

Alte beneficii

  • regleaza metabolismul;
  • imbunatateste functiile inimii;
  • combate starile de oboseala si de epuizare;
  • stimuleaza buna functionare a sistemului nervos;
  • produs fara conservanti, coloranti, arome artificiale, grau, porumb, sodiu, gluten, soia, lactate sau fermenti.

Ca mod de administrare, se recomanda o capsula pe zi, cu respectarea mesele principale.

Pretul se justifica nu doar prin calitatea suplimentului ci si prin cantitate, un flacon continand 120 de capsule, ceea ce inseamna o infuzie de sanatate pentru aproximativ 4 luni!

3. GNC SuperFoods Multivitamine – Ultra Mega Green Men’s

3

Click pentru mai multe detalii

Cea de-a treia recomandare este tot un produs marca GNC (lider mondial in domeniul suplimentelor alimentare), un complex de 22 de vitamine si minerale premium cu eliberare prelungita, imbunatatit cu o formula unica de substante active la care se adauga extracte de plante verzi, fructe, legume, antioxidanti si enzime digestive.

Acest produs se adreseaza segmentului masculin, vizand sanatatea barbatului in planul imunitatii, al sistemului nervos (creste rezistenta la stres si efort fizic/psihic/intelectual) sau al sistemului osteo-articular (sustine densitatea osoasa).

De asemenea, studiile au dovedit ca Ultra Mega Green Men’s are un efect benefic asupra functiei sexuale. Pe larg, Ultra Mega Green Men’s regleaza functia tiroidei si a hormonilor specifici, mentine testosteronul in limite normale, stimuleaza fertilitatea, altfel spus, controleaza si echilibreaza activitatea hormonala.

Si starea de sanatate a prostatei – care da de furca unui barbat din doi, dupa varsta de 50 de ani!, poate fi tinuta sub control in urma utilizarii pe termen lung, a acestui supliment nutritiv. De asemenea, Ultra Mega Green Men’s are capacitatea de a elimina glucoza din sange si de a transforma grasimile, carbohidratii si proteinele in energie.

Alte beneficii:

  • imbunatatirea functiei cardiovasculare, datorita extractelor din soc, usturoi, coacaz, turmeric, ceai verde, licopen (antioxidanti);
  • imbunatatirea starii de sanatate a pielii;
  • eliberare treptata in organism si efect de lunga durata;
  • minerale si vitamine din surse de cultura;
  • produs fara organisme modificate genetic, coloranti/arome/indulcitori artificiali, grau (veste buna pentru cei care au intoleranta la gluten!), soia sau lactate.

Un flacon contine 60 de capsule, doza zilnica recomandata fiind de 2 capsule, in timpul meselor.

Pretul unei cure de o luna cu Ultra Mega Green Men’s este acceptabil, daca iei in calcul multimea beneficiilor pe termen lung.

4. GNC Vitamina D-3 5000 UI

4

Click pentru mai multe detalii

Supranumita si vitamina soarelui, vitamina D este produsa in corpul uman, prin expunere la lumina solara dar poate fi asimilata si printr-o nutritie corespunzatoare (sub forma de vitamina D-3 sau colecalciferol) anumite alimente continand in mod natural vitamina D – peste gras (somn, ton, macrou), galbenus de ou, ficat de vita, lactate fortificate (suplimentate cu vitamina D si calciu) sau anumite tipuri de cereale.

Face parte dintr-o grupa de vitamine liposolubile (solubile in grasimi), cu absorbtie mare in organism si este vitala pentru sanatate, datorita capacitatii de a metaboliza calciul si fosforul la nivelul intestinului.

Deficitul de vitamina D-3 se manifesta in special la nivelul sistemului osos, rahitismul fiind una dintre cele mai cunoscute afectiuni.

Desi ne sunt necesare intre 10 si 30 de minute de expunere la soare pentru ca organismul sa genereze doza optima de colecalciferol (vitamina D-3), destul de multe persoane, in special cele care petrec foarte mult timp in interior dar si cele care nu pun mare pret pe o alimentatie sanatoasa, sufera de un deficit de vitamina D-3.

Exceptand problemele de la nivelul osaturii (osteoporoza, probleme ale dintilor), simptomele ne atrag atentia si asupra altor afectiuni: boli cardiovasculare, astm bronsic (la copii) sau tulburari cognitive (la persoanele in varsta).

GNC Vitamina D-3 5000 este un supliment in care se regaseste doza optima de vitamina D-3 si se recomanda fiecarei persoane care nu vine suficient de mult in contact cu razele soarelui sau se afla la varsta la care organismul nu mai asimileaza vitamina D, femeile aflate la menopauza fiind extrem de expuse iar manifestarile mai mult decat neplacute – anxietate, nervozitate, stres, tendinte de ingrasare etc.

Beneficii

  • scade riscul afectiunilor cardiovasculare, bolilor autoimune si a bolilor infectioase;
  • contribuie la mineralizarea adecvata a oaselor;
  • echilibreaza hipertensiunea arteriala si nivelul insulinei;
  • sustine sistemul imunitar, prevenind declansarea unor afectiuni grave ca scleroza multipla, tuberculoza, cancer, boli psihice (schizofrenie, bipolaritate, depresie etc.);
  • GNC Vitamina D-3 5000 nu contine coloranti, arome artificiale, sodiu, grau, gluten, lactate sau fermenti.

Fiecare flacon contine 180 de tablete, insemnand necesarul de vitamina D-3 pentru o perioada de cca. 6 luni (o tableta pe zi).

Nu in ultimul rand, GNC Vitamina D-3 5000 este caracterizata de un exceent raport beneficii-pret!

5. GNC Vitamina D-3 2000 UI

5

Click pentru mai multe detalii

Un produs similar celui analizat anterior, in ceea ce priveste compozitia si beneficiile, GNC Vitamina D-3 2000 UI (unitati internationale) difera prin concentratia de vitamina D-3 – 2000 de unitati comparativ cu 5000, adresandu-se unui segment de consumatori, usor diferit.

Daca 5000 UI reprezinta dozajul optim (zilnic) pentru persoanele care nu vin suficient de mult in contact cu lumina solara (care ajuta la sintetizarea vitaminei D si transformarea ei in colecalciferol, responsabil cu absorbtia eficienta a calciului si a fosforului in corp), 2000 UI reprezinta 500% din necesarul zilnic de vitamina D, indicat tuturor celor care vor sa suplimenteze doza de vitamina D-3, pentru a-si imuniza organismul.

Desi avem impresia ca venim suficient de mult in contact cu razele soarelui si, in plus, ne straduim sa introducem in alimentatie elemente care contin vitamina D, exista o seama de factori care ne impiedica sa o asimilam corect – varsta, clima si conditiile meteorologice (un plafon de nori poate reduce serios cantitatea de raze ultraviolete responsabile cu sinteza vitaminei D), poluarea, anumite caracteristici ale pielii (cei cu tenul inchis la culoare sufera, in general, de un deficit de vitamina D), utilizarea unor produse de ingrijire cu factor de protectie solara, anumite probleme medicale (boala celiaca, boala Crohn – impiedica absorbtia corecta a vitaminei D in intestin)  etc.

Deficienta se combate cu ajutorul suplimentelor, dozarea fiind aleasa in functie de stilul de viata si, mai mult sau mai putin, de factorii enumerati mai sus.

Beneficii:

  • mentinerea greutatii normale a organismului;
  • stimularea functiei cognitive (in special la varstnici);
  • reducerea infectiilor respiratorii severe (astm);
  • combaterea alergiilor;
  • cresterea imunitatii;

Se recomanda o tableta pe zi, un flacon (180 de tablete) putand sustine o cura de cca. 6 luni.

Pretul reflecta atat calitatea cat si cantitatea.

Cum sa alegi cele mai bune vitamine?

Chiar daca piata suplimentelor alimentare este arhiplina, asa incat dificultatea alegerii “celor mai bune” sa ne dea reale batai de cap, cei mai multi dintre nutritionistii de top au hotarat ca, pentru a functiona in parametri optimi, organismului ii este suficient un numar relativ restrans de vitamine si de minerale, considerate esentiale.

Iata asadar, care sunt, conform studiilor, elementele pe care trebuie sa le includem zilnic in alimentatie, nu doar mancand corect ci si prin intermediul suplimentelor.

Multivitamine

Vitamina A – denumirea este generica si vizeaza o grupa mare de substante, dintre care vom aminti doar retinolul si beta-carotenul, incluse in foarte multe suplimente alimentare. Este capitala pentru sanatatea ochilor dar si-a dovedit eficienta si in profilaxia cancerului. Cele mai vizibile beneficii se regasesc insa, la nivelul pielii, asupra careia actioneaza ca un veritabil tratament antiaging.

Vitamina C – intalnita si ca acid ascorbic, este probabil cea mai populara dintre vitaminele cunoscute. Protejeaza organismul in lupta cu radicalii liberi si impotriva procesului oxidativ, considerat factorul determinant al imbatranirii.

Ajuta la cresterea productiei de colagen, esential pentru sanatatea tesuturilor, ligamentelor, tendoanelor si cartilagiilor. Este recomandata in preventia cancerului deoarece intareste sistemul imunitar. De asemenea, combate o serie de afectiuni aparute odata cu inaintarea in varsta – pierderea vederii, pierderea memoriei si a puterii de concentrare etc.

Vitamina D – este singura vitamina sintetizata in corpul uman, prin expunerea la lumina solara. Caracterul sau liposolubil (solubil in grasimi) favorizeaza absorbtia calciului si a fosforului la nivelul intestinului, minimizand pierderile.

Principala proprietate a vitaminei D este aceea de a contribui la sanatatea sistemului osos, prin mentinerea densitatii insa, din ce in ce mai multe studii releva ca, un aport suficient de vitamina D ne poate proteja chiar si impotriva cancerului, diabetului sau impotriva bolilor autoimune. Protejeaza sistemul nervos, contribuie la sanatatea dintilor si a musculaturii.

Vitamina E – protejeaza impotriva radicalilor liberi si are un rol major in metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor. Contribuie la refacerea celulelor dupa perioadele de convalescenta, previne ateroscleroza, stimuleaza musculatura, combate hipertensiunea arteriala datorita efectului vasodilatator si diuretic, poate preveni aparitia cataractei, stimuleaza fecunditatea, mentine sanatatea pielii.

Vitamina K – sau antihemoragica, este indispensabila datorita functiei de coagulare a sangelui. In proportie de 50% se produce in flora intestinala, restul provenind din diferite alte surse: ficat, galbenus de ou, lactate, peste, legume verzi (spanac, urzici, mazare dar si marar, leustean, ceapa verde) si chiar din lumina soarelui. Ca si in cazul celorlalte vitamine esentiale, daca nu poate fi asimilata corect, prin alimentatie, se recomanda utilizarea suplimentelor.

Deficitul sever de vitamina K poate genera hemoragii la nivelul creierului si al muschilor.

Complexul de vitamine B – cuprinde toate vitaminele din grupa B si actioneaza ca un tonic asupra organismului, imbunatatind functiile sistemului nervos si ale celui cardiovascular.

Iti atragem atentia doar asupra catorva: B1 – sau tiamina, este responsabila cu starea de bine a sistemului nervos dar si cu randamentul intelectual, fiind supranumita atat  “vitamina bunei dispozitii” cat si “vitamina performantei intelectuale”:

B3 – este esentiala in buna functionare a sistemului digestiv, a sistemului nervos, in sinteza anumitor hormoni si pentru mentinerea starii de sanatate a tegumentelor si mucoaselor; B6 – faciliteaza absorbtia tuturor celorlalte vitamine B; B9 – sau acid folic, metabolizeaza proteinele, acizii nucleici si contribuie la formarea hematiilor; B12 – esentiala in profilaxia anemiei, contribuie la dezvoltarea fizica prin cresterea poftei de mancare.

Mineralele – ca si vitaminele, sunt importante pentru buna functionare a organismului, deficitul putand conduce la afectiuni grave. Conform specialistilor, cele mai importante par a fi: calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fosforul si clorul, incluse in grupa macromineralelor si regasite in aproape toate celulele organismului.

Insa, un aport si-l aduc si micromineralele (sau oligoelementele), altfel spus, o categorie de elemente de care avem nevoie intr-o proportie mult mai mica si in care regasim: fierul, cuprul, iodul, manganul, cobaltul, seleniul, zincul si molibdenul.

Concluzie

Cele mai bune vitamine se aleg in functie de carentele si de afectiunile de care ai cunostinta.

Pentru a evita interactiunile cu anumite substante la care ai intoleranta (lactoza, gluten, soia etc), iti sugeram sa studiezi in detaliu compozitia, regasita in general, direct pe eticheta produsului.

De asemenea, pentru a evita supradozarea, urmeaza schema de administrare recomandata de producator sau de catre un specialist.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply