Cele mai bune termopane 2022

Fie ca este vorba despre o constructie de la 0 sau despre o lucrare de reabilitare, tamplaria reprezinta un element extrem de important in schema unei cladiri.

Considerat un lux, o buna bucata de timp, termopanul – in mod special tamplaria PVC – a devenit rapid o necesitate. Si nu doar datorita investitiei accesibile, cat mai ales prin prisma amortizarii costurilor in timp.

Evident, ne referim la proprietatile de izolare termica, fonica, solara si acustica, care ne fac viata mai buna si ne aduc economii serioase in buzunar.

Nu in ultimul rand, tamplaria termopan aduce o nota de rafinament cladirilor, fiind in acelasi timp si foarte usor de intretinut (nu necesita vopsire, se curata doar cu apa, eventual cu produse dedicate, alcaline, non abrazive).

In planul alegerilor, desi putem vorbi despre un exces de informatie, fiecare producator si fiecare distribuitor punand la dispozitia clientilor toate detaliile, ramane inca dificil sa ne decidem asupra tamplariei optime, in raport cu nevoile noastre.

Asadar, daca inca nu ai un raspuns la intrebarea “cum aleg cele mai bune termopane?”, urmareste selectia de mai jos, completata de un ghid de alegere in care am inclus cateva aspecte importante.

1. Fereastra PVC Aplast, 4 camere

Click pentru mai multe detalii

Renovezi? Te-ai plictisit de tamplaria ta veche si esti in cautarea unei solutii simple dar elegante, la un pret bun?

Iti propunem un model de fereastra termopan din PVC de la Aplast, cu aspect de stejar auriu, una dintre nuantele cele mai bine cotate, atat datorita notei de rafinament pe care o imprima unei constructii, cat si prin prisma usurintei de intretinere, o culoare inchisa fiind mai permisiva cu urmele de murdarie decat o culoare deschisa, in speta alb.

Am ales sa deschidem topul cu unul dintre cele mai bune termopane, luand in calcul atat credibilitatea brandului – un criteriu foarte important in planul calitatii si al duratei de viata – cat si opiniile cumparatorilor, foarte multi optand pentru modelul in discutie.

Daca te intrebi prin ce se remarca aceasta fereastra, in comparatie cu altele, asemanatoare ca performante, iata despre ce este vorba.

In primul rand, beneficiaza de feronerie de calitate, un aspect esential, mai ales ca geamul termopan propus de noi este oscilobatant, functie care, desi ofera avantajul aerisirii fara deschidere completa, presupune si o uzura mai mare decat in cazul geamurilor cu deschidere clasica.

La fel de important, numarul de camere (4) indica  un profil rezistent (necesita o adancime de montaj de 60 mm), implicit un coeficient redus de transfer termic, estimat la 1,5-1,7 W/m2K.

Tot in sprijinul eficientei energetice, cel mai bun termopan propus de noi este prevazut cu sticla cu emisivitate redusa – Low-E – capabila sa reflecte radiatiile infrarosii, specifice incalzirii, sau altfel spus, care poate capta lumina solara, transformand-o in energie termica.

In plus, este caracterizata si de o transmisie luminoasa mai puternica decat a altor tipuri de sticla, ideala in timpul iernii cand lumina naturala pierde din intensitate.

Pro – canat dublu (cu functie oscilobatanta pe partea dreapta) cu sticla neutra si dimensiuni generoase (146×116 cm) recomandate, atat montajului in locuinte particulare spatioase cat si in cladiri de birouri.

Contra – cromatica poate fi un impediment, mai ales daca este vorba despre un montaj singular (o singura fereastra) in cadrul unei tamplarii de alta culoare, deja existente.

2. Fereastra termopan Rehau, PVC, 5 camere

Click pentru mai multe detalii

In buna traditie germana, cu accent pe calitate si durabilitate, Rehau continua sa dea pietei de profil unele dintre cele mai bune ferestre termopan.

Fara a avea un cult al produselor de conceptie nemteasca, recomandam pe locul doi in topul celor mai bune termopane analizate de noi, un model de fereastra din PVC, cu 5 camere si profil cu grosimea de 70 mm.

Avantajul montarii ferestrelor termopan cu 5 camere se regaseste in planul izolarii termice, coeficientul care indica pierderile fiind foarte redus – 1.3 W/m2K.

Insa eficienta energetica este sporita si de alti factori, calitatea sticlei fiind unul dintre ei.

Produsul pe care ti-l recomandam combina doua tipuri de sticla – Low-E si Float – si daca despre sticla cu emisie scazuta ti-am povestit, iata prin ce se remarca sticla Float: suprafate perfect plane, paralele si transparente.

Nu in ultimul rand, datorita procesului de fabricatie, mai putin costisitor, influentand astfel si pretul de achzitie al ferestrelor termopan in constructia carora se regaseste.

Un alt factor decisiv pentru conservarea energiei termice il reprezinta elementele de feronerie, termopanul sugerat de noi fiind dotat cu componente de top – Maco MultiMatic Antiefractie.

Printre cele mai notabile caracteristici, amintim: balamalele rezistente (sustin 120 kg), sistemul impotriva actionarii gresite (90% dintre defectiunile ferestrelor se datoreaza actionarii gresite), sistemul de microventilatie, sistemul de franare (la nivelul foarfecilor si al balamalelor superioare) asigurand o deschidere lina a ferestrelor, finisajele desavarsite si garantia pentru 20000 de cicluri de functionare.

Pro – design simplist (format patrat), cromatica alba, usor de integrat in orice decor, dimensiuni relativ mari (146×116 cm) potrivite atat locuintelor tip casa cat si cladirilor de birouri, sistem antiefractie, canat cu doua ferestre – fixa si oscilobatanta (cu deschidere pe partea dreapta), pret bun.

Contra – culoarea alba este mai expusa murdariei, atat la interior, in special in casele unde se gateste si se fumeaza, cat si la exterior, datorita factorilor de mediu.

3. Fereastra termopan Aplast, PVC, 4 camere

Click pentru mai multe detalii

Ne continuam prezentarea cu o fereastra termopan asemanatoare, in linii mari, modelului care deschide topul.

Avem tot un produs Aplast, de asta data un geam termopan de dimensiuni ceva mai reduse (136×116 cm), mai potrivit locuintelor standard decat celor rezidentiale.

Si sub aspect functional exista deosebiri, cea mai importanta vizand sistemul de deschidere – batant (clasic, fara basculare), insemnand ca, la montaj, trebuie sa iei in calcul spatiul disponibil, pentru a nu bloca fereastra.

Tot in planul diferentelor, comparativ cu modelul considerat de noi cel mai bun termopan, se remarca cromatica (alb), greutatea si bineinteles, pretul, usor mai scazut.

In schimb, la capitolul eficienta energetica, vorbim despre o similaritate completa, fereastra in discutie fiind prevazuta cu un profil de aceeasi grosime (60 mm) si un numar identic de camere (4).

Evident, si coeficientul de protectie termica este la fel de scazut, fara a depasi 1.5-1.7 W/m2K.

Am vrea sa-ti spunem cateva cuvinte si despre avantajele tamplariei PVC in constructii. Pe langa pretul de achizitie, mult mai accesibil comparativ cu alte tipuri de material, PVC-ul este apreciat datorita unor calitati reale: nu-si modifica proprietatile decat la temperaturi extreme (-50 si +80 grade Celsius), are in compozitie stabilizatori de dilatare, pierde foarte greu caldura si izoleaza la fel de bine din punct de vedere fonic (zgomotele din exterior), acustic (modul in care se propaga sunetul in interior) si solar.

Pro – canat dublu – aspectuos si functional, greutate redusa (usor de manevrat la montaj sau la inlocuire), izolare termica buna.

Contra – lipsa sistemului oscilobatant, ceea ce face ca aerisirea pe timp de noapte, in special iarna, sa fie mai dificila.

4. Fereastra termopan Rehau, PVC, 5 camere, fixa

Click pentru mai multe detalii

Ne apropiem de finalul top 5 “cele mai bune termopane” cu inca un produs marca Rehau, o fereastra fixa, cu dimensiuni egale, atat pe inaltime cat si pe latime (119×119 cm), un model care se preteaza foarte bine la inchiderea unei terase sau a unei sere, dar si pentru o locuinta spatioasa tip casa, prevazuta cu mai multe ferestre, intre care, cel putin una per incapere, are un sistem de deschidere clasic sau oscilobatant.

Alaturi de profilul de 70 cm, cele 5 camere din dotare garanteaza impotriva pierderilor energetice, dovada fiind coeficientul de transfer termic, extrem de scazut  – 1.3 W/m2K.

Pierderi minme se inregistreaza si la nivelul geamului propriu-zis, un mix intre doua tipuri de sticla, Low E si sticla clara (Float), coeficientul de protectie termica fiind doar 1.1 W/m2K.

Tot in randul avantajelor achizitionarii acestei ferestre termopan se numara sistemul antiefractie (Maco MultiMatic), apartinand unui brand austriac recunoscut in domeniu.

Probabil te intrebi, ce nevoie ai de o astfel de tehnologie, fiind vorba despre o fereastra fixa. Ei bine, daca te afli in Romania, unde metodele de intrare prin efractie infloresc de la o zi la alta, se impune un sistem de siguranta in plus, mai ales daca locuiesti la casa sau intr-un bloc de locuinte, la un nivel inferior.

Pro – suprafete netede si durabile, usor de intretinut, finisare de inalta calitate (High-Definition), stabilitate datorata adancimii mari la care se monteaza armatura, pret de achizitie extrem de mic.

Contra – formatul patrat este mai putin estetic decat al ferestrelor cu inaltimea mai mare decat latimea.

5. Fereastra termopan Aplast, PVC, 4 camere

Click pentru mai multe detalii

Finalizam prezentarea celor mai bune termopane pentru tine, cu un model de fereastra fixa, cu un avantaj mare pe inaltime, in raport cu latimea.

Mai exact, iti propunem un model dreptunghiular, fara deschidere, potrivit in foarte multe situatii. Spre exemplu, daca locuiesti la bloc si vrei sa ai vizibilitate si din extremitatea laterala (cea care nu face corp comun cu vecinul) a balconului, zona in care, de regula, se foloseste un geam opac din plastic.

Sau, de ce nu, daca locuiesti la casa si beneficiezi de mai multe bai, intre care una la un nivel superior, unde un geam inalt nu te va expune privirilor indiscrete.

Sincer, exista o multime de situatii in care acest format se incadreaza perfect (o debara cu un perete exterior, o magazie, o camera la demisol) fara a mai vorbi despre culoarea alba, care inveseleste aspectul, sa zicem, doar sobru, al caselor de pe la noi.  

Sub aspectul izolarii termice, ai de-a face cu un produs performant, cu un coeficient de transfer mic, atat la nivelul profilului, cat si la nivelul sticlei.

A propos de sticla, si acest model mizeaza pe combinatia dintre varianta transparenta si cea cu emisivitate scazuta, deoarece, se pare ca se potenteaza reciproc avantajos. Desigur, tu ai cel mai mult de castigat – vei beneficia de un grad ridicat de protectie termica, fonica si solara.

Pro – geam termoizolant de 24 mm cu argon, 4 camere, profil cu o adancime de 60 mm la montaj, pret fara egal, garantie 36 de luni pentru persoanele fizice.

Contra – lipsa sistemului de deschidere ii limiteaza posibilitatile de montare.

Cum sa alegi cele mai bune termopane

Pornind de la ideea ca tamplaria ocupa 10% din suprafata unei cladiri, pierderile de caldura prin ferestre fiind de chiar 41%, trebuie sa iei in calcul, in primul rand, cat de bine va face izolarea termica, tipul de termopan ales.

Si pentru ca tot ti-am propus 5 modele de termopan PVC, iti reamintim, in linii mari, care sunt caracteristicile ce-l recomanda:

    • isi pastreaza proprietatile la temperaturi cuprinse intre -50 si +80 de grade Celsius;
    • are un coeficient de dilatare bun, ceea ce-i mareste versatilitatea in raport cu diferentele de temperatura  generate de vreme;
    • contine stabilizatori de culoare, astfel ca, tamplaria de culoare alba nu-si modifica major aspectul, in timp, iar cea inchisa nu se decoloreaza sub efectul factorilor de mediu;
    • are o rezistenta crescuta in mediile umede sau acide;
    • pierde foarte greu caldura si izoleaza acceptabil din punct de vedere fonic si acustic;
  • suprafetele netede si fine sunt usor de intretinut si nu necesita vopsire.

In continuare, iata ce trebuie sa urmaresti, daca vrei sa intri in posesia celor mai bune termopane.

Tipul de sticla – cele mai multe termopane au in compunere cel putin 2 tipuri de sticla, considerate de baza:  float sau sticla transparenta, cu suprafata perfect neteda, si care sta la baza fabricarii celorlalte tipologii – reflectorizanta, oglinda, ornamentala etc. si Low E sau sticla cu emisivitate scazuta, preferata datorita calitatilor de a conserva temperatura, atat dinspre interior catre exterior (iarna) cat si dinspre exterior catre interior (vara). Combinatia Float+Low E este una dintre cele mai utilizate, in special in constructiile de locuinte.

Grosimea profilelor si numarul de camere – dimensiunea profilelor influenteaza adancimea de montaj. Cu cat mai mare va fi adancimea la care se incastreaza profilul termopan, cu atat mai scazut va fi coeficientul de transfer termic.

Evident, numarul de camere contribuie la cresterea eficientei energetice.

Spre exemplu, daca optezi pentru un profil termopan cu 5-6 camere si o grosime de 70 mm, coeficientul de protectie termica se va regasi undeva in jurul valorilor 1.2-1.3 W/m2K.

In principiu, cele mai bune termopane, insemnand produsele cu cele mai mici pierderi de caldura, se monteaza la o adancime cel putin egala cu grosimea profilului.

Feroneria – contribuie atat la micsorarea factorului de pierdere energetica, cat mai ales, la stabilitatea, functionalitatea si rezistenta ferestrei.

Alege ferestre termopan prevazute cu elemente de feronerie de inalta clasa, chiar daca va trebui sa scoti din buzunar o suma ceva mai mare.

Concret, pe langa aspectul limitarii pierderilor de caldura, componentele de feronerie maresc durata de viata a termopanelor, si venim doar cu exemplul balamalelor care suporta greutati de peste 120 kg (vezi feroneria Maco Multimatic), de preferat celor cu permisivitate scazuta (80-100 kg).

Alte caracteristici importante: sistemul de frana, sistemul de ventilatie, sistemul antiefractie si nu in ultimul rand, aspectul estetic, influentat de calitatea materialelor de constructie si a finisajelor.

Inainte de a trage concluziile, iti oferim pe scurt, si explicatia principalelor notatii, uneori dificil de interpretat:

K sau Uf – se masoara in m2K si reprezinta coeficientul de transfer termic raportat la o suprafata totala, altfel spus, cantitatea de caldura care se pierde printr-o fereastra intreaga, in anumite conditii de temperatura.

Cu cat Uf este mai mic, cu atat mai reduse sunt pierderile energetice. Uf este diferit de U, cel din urma reprezentand notatia pentru coeficientul de transfer termic pe fiecare componenta a ferestrei, in parte: profil, geam si distantierul dintre foi.  

A, B si C – se refera la grosimea peretelui exterior si clasifica cele mai bune termopane, astfel: A indica o clasa de termopane recomandate montajului in zonele cu temperaturi scazute (spre exemplu, la munte) si implica o grosime a peretelui exterior de minim 3 mm; B vizeaza o clasa intermediara, cu o grosime a peretelui, sub 3 mm; C se refera la o categorie de termopane recomandate zonelor cu climat calduros, fara cerinte speciale.

Concluzie

Daca in privinta designului si a cromaticii nu ai nevoie decat de viziune, in ceea ce priveste factorii care influenteaza calitatile tamplariei PVC, se recomanda o informare aprofundata, pentru a fi sigur ca vei intra in posesia celor mai bune termopane.

Noi iti rezumam inca o data aspectele pe care sa pui pret, urmand ca, pentru detalii aprofundate, sa consulti un specialist: grosimea profilului si adancimea de montare, numarul de camere, tipul si grosimea sticlei care intra in componenta geamului termopan, elementele de rigidizare si componentele de feronerie.

Desi bugetul atarna mult in balanta alegerii, iti recomandam sa iei in calcul investitia pe termen lung, chiar daca, initial, vei suporta costuri ceva mai ridicate.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply