Cel mai bun purificator 2022

Daca te-ai confruntat deja cu neplacerile generate de aerul din locuinta ta – inchis, uscat, apasator – mai ales pe timp de noapte, ia in calcul achizitionarea unui aparat dedicat.

De mici dimensiuni, cu un design care nu-ti va inoportuna aranjamentul interior, purificatorul de aer iti va face aerul mai respirabil, dupa doar cateva ore de functionare.

Prevazut cu multiple functii de filtrare si purificare, intre care amintim doar tehnologia HEPA si functia de ionizare, purificatorul nu va fi doar un device in trend, ci dispozitivul care promite sa-ti imbunateasca calitatea vietii, la propriu.

Durerile de cap, nervozitatea si insomniile generate de poluantii din locuinta ta, pot deveni doar niste amintiri urate, daca acorzi un minim de atentie alegerii celui mai bun purificator de aer pentru tine.

Desi am detaliat in ghidul de alegere care completeaza top 5 “cel mai bun purificator de aer”, iata, sumar, care sunt criteriile de alegere: debitul de aer (trebuie sa se raporteze la spatiul locuibil), sistemul de filtrare (alege un purificator cu mai multe etape de filtrare) si natura impuritatilor filtrate (praf? par de animale? mucegaiuri?), functii (umidificare, senzori de detectie aer poluat, senzori de alerta schimbare filtru, oprire automata, timer, lumina ultravioleta, nivel de zgomot).

1. Purificator de aer cu functie de umidifcare Daikin Ururu Sarara MCK75J

Click pentru mai multe detalii

Urmare a unei analize atente, deschidem topul cu cel mai bun purificator de aer, un dispozitiv marca Daikin care reuneste in aceeasi unitate cele doua functii cheie – de purificare si de umidificare.

Curatarea aerului este eficientizata de o tehnologie inteligenta (Flash Streamer), aparatul putand genera un debit masiv de aer ionizat (450 m³/h), chiar pe modul turbo, fara sa provoace disconfort fonic.

Mai exact, purificarea se realizeaza prin intermediul unui flux de electroni de mare viteza, capabili sa  anihileze (prin spargere) moleculele nocive de formaldehida, substanta toxica, omniprezenta in casele noastre – se regaseste in mai toate piesele noi de mobilier, in parchet si in materialele de constructie.

Un plus, purificatorul de aer Daikin are si calitatea de a suprima  mirosurile neplacute, functie utila mai ales daca stai intr-un apartament in care se gateste intens si se fumeaza.

La fel de importanta, functia de umidificare improspateaza aerul mentinand umiditatea optima, prin intermediul unui rezervor de apa (4 l) incorporat.

Si pentru ca tot am amintit de poluarea fonica, poti pastra un nivel confortabil de umiditate (cca. 40%) pe modul foarte silentios, functie ce permite reducerea presiunii sonore pana la 17 dB, asa incat sa-l poti folosi si noaptea, fara sa te trezeasca din somn.

Evident, cel mai bun purificator de aer propus de noi este caracterizat si de un consum infim de energie.

Se recomanda apartamentelor bine izolate termic (prevazute cu geamuri termopan), atat pe perioada iernii  cand aerul devine aproape irespirabil datorita instalatiei de incalzire, cat si pe perioada verii, datorita utilizarii aerului conditionat.

Cu atat mai mult, daca esti una dintre persoanele alergice la praf si la mucegaiuri, sau ai un copil mic care si-a manifestat disconfortul in timpul somnului (tuse uscata, agitatie).

Alte beneficii – timer, oprire automata, telecomanda, 6 niveluri de filtrare (cu filtre suplimentare incluse), 4 trepte de viteza, dimensiuni reduse, nu necesita instalare, garantie 36 de luni.

Contra – desi reflecta in totalitate seriozitatea brandului, calitatea si eficienta, pretul ridicat poate fi considerat un dezavantaj.

2. Purificator de aer MeacoClean CA-Hepa

Click pentru mai multe detalii

Cu un debit de 595 m³/h capabil sa acopere o suprafata de cca. 50 mp – insemnand un apartament mic cu doua camere sau un living spatios – MeacoClean isi merita, fara indoiala, locul secund in top 5 “cel mai bun purificator de aer”.

Functia de purificare este realizabila in mai multe etape, incepand cu filtrarea particulelor mari de praf, continuand cu indepartarea mirosurilor neplacute si a alergenilor, in final, eliminand eficient microorganismele din aer (bacterii, ciuperci, virusuri) si particulele nocive (formaldehida) regasite in fumul de tigara, in substantele chimice utilizate la curatenie, in lacurile si vopselurile cu care sunt impregnate piesele noi de mobilier etc.

Deoarece vorbim despre un purificator fara functie de umidificare, este de inteles de ce, majoritatea caracteristicilor notabile se remarca la nivelul sistemului de filtrare.

Pe langa filtrarea HEPA cu rol de retinere a impuritatilor vizibile (praf, par de animale), MeacoClean este prevazut cu un dispozitiv de ionizare a carui performanta este potentata de un filtru catalitic (cu carbune activ) si de o lampa UV, acoperind astfel, toate tipurile de impuritati daunatoare, regasite in aer.

Ca o paranteza, pe langa imbunatatirea calitatii aerului din locuinta ta, MeacoClean poate fi utilizat si ca lumina de veghe, in camera unui copil mic, spre exemplu, lampa UV din dotare avand o durata de functionare de peste 10000 de ore.

Tot in randul plusurilor bifam zgomotul relativ redus (min. 29 dB pe treapta low, max. 62 dB in pozitia high) si simplitatea panoului de comanda.

Alte avantaje: timer (permite monitorizarea timpului de functionare),  indicator luminos de poluare, senzor de particule, alimentare la 220 V.

Contra: consum energetic relativ mare – 70 W.

3. Purificator si umidificator de aer Philips Combi 2 in 1 AC4080/10

Click pentru mai multe detalii

Unul dintre cele mai bune modele de purificatoare, AC4080/10 de la Philips vine cu ambele functii – de purificare si de umidificare – intr-un singur ansamblu.

Ca si dispozitivul descris anterior, dispune de un sistem complex de filtrare, in scopul captarii si retinerii particulelor de natura nociva prezente in aerul din locuinta, de la praf si poluanti, la microorganisme.

Daca te intrebi care este principiul de functionare, iata, in cateva cuvinte, cum stau lucrurile.

Filtrul HEPA imbunatatit cu carbune activ are rolul de a filtra aproape 100% impuritatile, atat particulele mari de praf cat si pe cele microscopice (cu dimensiuni de peste 0,02 microni) in categoria carora se regasesc acarienii, bacteriile si virusurile.

Aerul generat are o calitate superioara, devenind cu atat mai pur, cu cat va trece de mai multe ori prin sistemul de filtrare.

Evident, actiunea asupra mirosurilor neplacute este la fel de eficienta, calitatea aerului fiind monitorizata si optimizata cu ajutorul senzorilor inteligenti, si amintim doar de avertizarea asupra inlocuirii filtrului suprasaturat de impuritati.

Functia de umidificare se realizeaza prin evaporarea apei la rece, gratie tehnologiei Nanocloud ce permite igienizarea  vaporilor de apa si eliberarea in aer cu pana la 99,9% mai putine bacterii (comparativ cu un umidificator cu ultrasunete).  

Cel mai bun purificator de aer de la Philips, analizat de noi, are astfel, capacitatea de a anihila toate tipurile de alergeni (pe o suprafata de 35 mp), ideal pentru tine, mai ales daca suferi de reactii alergice.

Alte avantaje: indicator de calitate a aerului (cu 3 stadii luminoase), mod AUTO (controleaza viteza ventilatorului), cronometru (oprire automata dupa 1/4/8 ore de functionare), Sleep Mode, 4 trepte de viteza, silentiozitate (36 dB), consum energetic scazut (60 W).

Contra: necesita o parcurgere atenta a instructiunilor de utilizare, procesul de punere in functiune nefiind foarte intuitiv, la prima vedere.

4. Purificator de aer MeacoClean CA-HEPA

Click pentru mai multe detalii

Am pozitionat pe locul 4 in top 5 “cel mai bun purificator de aer”, inca un dispozitiv marca MeacoClean, atat datorita caracteristicilor care-l recomanda cat si prin prisma recenziilor pozitive.

Asemanator, in linii mari, modelului de pe locul secund, purificatorul pe care ti-l propunem, beneficiaza de acelasi sistem performant de filtrare, in 5 etape – pre-filtrare (pentru particulele mari de praf), filtrare HEPA (retine impuritati de pana la 0,3 microni), filtru cu carbune activ (elimina mirosurile), sistem fotocatalitic combinat cu ultraviolete (distruge bacteriile) si sistem de ionizare.

Principala deosebire se reaseste la nivelul debitului de aer – doar 236 mc/h – ceea ce il recomanda pentru spatii ce nu depasesc 32 mp. Nu e neaparat un impediment, mai ales daca ai in vedere un areal restrans, spre exemplu, camera de zi.

Exista si alte considerente pentru care un dispozitiv cu o capacitate mai mica  este de preferat unuia cu un debit mare de aer. In primul rand zgomotul, numarul decibelilor fiind, in general, influentat de puterea aparatului.

In al doilea rand, consumul energetic si, deloc de neglijat, senzatia de curent la nivelul picioarelor  (majoritatea modelelor se monteaza direct pe dusumea) reclamata in cazul purificatoarelor puternice.  

Revenind la beneficii, MeacoClean este inzestrat cu timer, facand posibila setarea timpului de functionare si o lampa UV cu o durata uriasa de viata (40000 de ore), putand fi folosita, fara retineri, ca lumina ambientala. Se conecteaza la 220 V si nu necesita instalare, fiind gata pregatit de functionare.

Alte avantaje: dimensiuni si greutate reduse, design placut, cromatica usor de integrat in orice decor, consum energetic rezonabil (max. 55 W), zgomot redus (min. 38 dB – max. 58 dB).

Contra: lipsa unei trepte de viteza intermediare (medium), care sa permita un control mai eficient asupra debitului de aer generat.

5. Purificator de aer CA506 Clean Ait Optima

Click pentru mai multe detalii

Ultima propunere din top 5 “cel mai bun purificator de aer” este un aparat care a intrunit foarte multe voturi pozitive, atat in tara de provenienta (Olanda) dar mai ales in Romania, datorita pretului de achizitie mult mai mic.

Dispozitivul in discutie are o functie de purificare intensiva, fiind capabil sa retina pana la 99,97% impuritatile si toxinele prezente in mod obisnuit intr-un spatiu locuibil de cca. 60 mp..

Aerul absorbit este trecut prin 5 moduri de filtrare – filtru HEPA potentat de un filtru cu carbune activ (retine particulele de pana la 0,3 microni), filtru electrostatic (atrage ca un magnet particulele de praf), lampa cu lumina ultravioleta (distruge microorganismele – bacterii, virusuri etc.) si ionizator performant, care desavarseste actiunea de purificare,  anihiland toxinele.

Rezultatul in planul starii de bine se remarca imediat, alergiile fiind vizibil reduse, la fel si durerile de cap sau starile anxioase provocate de aerul incarcat de poluanti.

Ca idee, conform OMS, aerul din locuinte este cu 10% mai poluat decat cel de afara, in mare parte datorita materialelor de constructie (lacuri, vopseluri, adezivi) utilizate la renovari dar si a pieselor de mobilier (in special a celor noi) sau a produselor de curatenie. Cu atat mai mult, in locuintele in care se fumeaza.

Alte beneficii: 3 trepte de viteza, timer, instalare facila, consum redus de putere (48 W), lampa UV (20000 de ore de functionare), debit de aer 220 mc/h, zgomot redus (20 dB low-59 dB high).

Contra: dispozitivul nu este prevazut cu filtre de rezerva.

Cum sa alegi cel mai bun purificator de aer?

Inainte de a-ti detalia criteriile de alegere a celui mai bun purificator de aer pentru nevoile tale, credem ca ar fi util sa iti amintim care este modalitatea de functionare si care sunt, in linii mari, principalele avantaje ale achizitionarii unui astfel de dispozitiv.

Asadar cum functioneaza un purificator de aer?

Rezumand simplu, avem de-a face cu un principiu de recirculare, aerul fiind captat in interiorul dispozitivului prin intermediul unui ventilator, trecut ulterior printr-un sistem de filtrare laborios (mai multe moduri de operare, mai multe tipuri de filtre implicate) si eliberat inapoi in incapere, fara praf, microorganisme, toxine si alte tipuri de poluanti.

Avantajele utilizarii unui purificator de aer se regasesc, asadar, la nivelul sanatatii.

O serie de manifestari asociate cu proasta calitate a aerului din locuinte, intre care se numara migrenele, starile de nervozitate, anxietatea, accentuarea alergiilor, insomniile sau diverse boli ale aparatului respirator, pot fi combatute cu ajutorul unui purificator de aer bun.

Criterii de alegere

1. Capacitatea de filtrare – desi exista si dispozitive cu sistem unic de filtrare, cel mai bun purificator de aer este aparatul care dispune de cel putin 5 moduri de operare (vezi top 5), incluzand, de obicei, un filtru HEPA, un filtru cu carbune activ, un filtru electrostatic, lumina ultravioleta si functie de ionizare, acoperind astfel toate tipurile de impuritati existente in locuinte, de la praf si microorganisme, la substante toxice.

2. Debitul de aer – este raportat la dimensiunea spatiului in care vrei sa instalezi purificatorul. Cu cat debitul de aer este mai mare, cu atat mai mare va fi capacitatea de absorbtie si, evident, spatiul acoperit.

3. Nivelul de zgomot – deoarece numarul decibelilor este influentat de debitul de aer, iti recomandam sa urmaresti purificatoarele cu mai multe trepte de functionare (low, medium si high) asa incat sa ai posibilitatea de a opera ajustarile, in functie de necesitati.

Daca doresti instalarea aparatului in dormitor, opteaza pentru un purificator care nu depaseste 20 dB, fiind aproape insesizabil in timpul somnului.

4. Functiile – fiind vorba despre un aparat cu un principiu de functionare relativ simplu, functiile nu sunt atat de multe.

Totusi, cel mai bun purificator va fi prevazut cu senzor de aer curat (care sesizeaza nivelul de poluare), senzor care sa-ti atraga atentia asupra necesitatii schimbarii filtrelor sau a completarii apei (daca ai ales un purificator cu functie de umidificare) si, bineinteles, functie de umidificare, importanta pentru mentinerii unui nivel confortabil de umiditate in incaperi.

Alte functii de urmarit – timer (pentru a vizualiza timpul de functionare), lampa UV (pe laga faptul ca lumina ultravioleta contribuie la purificarea aerului, poate fi folosita si ca lumina de veghe), trepte de viteza (permit setarea debitului de aer).

Concluzie

Stiut fiind ca aerul din locuintele poate fi chiar mai nociv decat aerul exterior, in special in perioada anotimpului rece, cand se folosesc instalatiile de incalzire iar aerisirea nu mai este atat de facila, achizitionarea unui purificator de aer devine o necesitate.

Cu atat mai mult, daca te regasesti printre cei care sufera de alergii, sunt fumatori, au animale de companie si, mai ales, copii mici.

Cei mici sesizeaza imediat deteriorarea calitatii aerului din casa si ne transmit ca nu se simt bine, devenind agitati, insomniaci sau apatici.

Si chiar daca, nici macar cel mai bun purificator de aer nu poate inlocui o plimbare in aer liber, se dovedeste totusi, foarte util, avand in vedere ca petrecem o mare parte a timpului in interiorul locuintelor.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply